Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑποφασιστική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία ζητάει η Ομοσπονδία Γονέων

Αποφασιστική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία ζητάει η Ομοσπονδία Γονέων

Δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2023-2024

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ

Αποφασιστική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία

Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις

Για άλλη μια χρονιά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο προϋπολογισμό που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ότι είναι αυτός που θα δώσει απαντήσεις στην ακρίβεια που ζούμε όλοι οι γονείς και στα συσσωρευμένα προβλήματα των σχολείων.

Την ίδια ώρα όμως, ο μισθός τελειώνει στις πρώτες 15 μέρες, η ακρίβεια έχει ήδη απορροφήσει τις όποιες αυξήσεις έκανε ή υπόσχεται να κάνει η κυβέρνηση, η πλειοψηφία των γονιών αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τις βασικές ανάγκες.

Οι προτεραιότητες και του φετινού προϋπολογισμού και πάλι δεν αφορούν τη μόρφωση των παιδιών μας: Υποχρηματοδότησης της Παιδείας, υποστελέχωση των σχολείων, εγκατάλειψη των σχολικών υποδομών, συγχωνεύσεις σχολείων κ.ά.

  • Ο μέσος μισθός μας παραμένει κατά 21% μειωμένος σε σχέση με το 2011, ενώ το διαθέσιμο εισόδημά μας έχει μειωθεί πάνω από 50%.

  • Οι τιμές εμπορευμάτων αυξήθηκαν 30% – 50% από το 2020, ιδιαίτερα στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, τα τρόφιμα, την ενέργεια, τις μετακινήσεις, τα ενοίκια και τις δόσεις των δανείων, την ψυχαγωγία των οικογενειών μας.

  • Ο προϋπολογισμός για την Παιδεία παραμένει στάσιμος και φέτος, μετά από περικοπές 1,8 δις ευρώ την τελευταία 12ετία. Τα μόλις 373 εκ. ευρώ αύξηση αφορούν τους ελάχιστους διορισμούς εκπαιδευτικών σε σχέση με τις ανάγκες των σχολείων.

  • Ακούμε για προσλήψεις εκπαιδευτικών, αλλά ακόμα και σήμερα υπάρχουν κενά στα σχολεία.

  • Ακούμε για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, αλλά ακόμα και σήμερα υπάρχουν μαθητές που δεν έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά τους στο σχολείο.

  • Ακούμε για αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά το υπουργείο προχωράει σε συγχωνεύσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη παιδαγωγικά κριτήρια.

  • Ακούμε για αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων, αλλά ακόμα βάζουμε οι γονείς το χέρι στην τσέπη για τη λειτουργία τους και στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αύξηση των δαπανών για τα σχολεία.

  • Ακούμε για αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καλά – καλά ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, οι απαραίτητες επισκευές και συντηρήσεις. Την ώρα που έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο στα σχολική ζωή η πτώση σοβάδων, ταβανιών, τα πλημμυρισμένα προαύλια, οι σχολικές αίθουσες με κουβάδες, αναδεικνύοντας την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι σχολικές υποδομές, στον κρατικό προϋπολογισμό δεν αποτυπώνεται κάποια προτεραιότητα του κρατικού σχεδιασμού για την ενίσχυση των σχολικών υποδομών. Όμως η κυβέρνηση θα δώσει 400 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για διαδραστικούς πίνακες… για να τοποθετηθούν κάτω από ταβάνια που στάζουν και σε αίθουσες εργαστηρίων από τσίγκο.

Δεν θα τα ανεχτούμε όλα αυτά!

Καλούμε Γονείς, Συλλόγους, Ενώσεις

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΤΙΣ 7:00 μ.μ., ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και στις δαπάνες για την Παιδεία!

Για την εξασφάλιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ