Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΟ δήμος Κορδελιού Ευόσμου στο πλαίσιο της αστικής ασφάλειας συμμετέχει στο έργοPACTESUR2

Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου στο πλαίσιο της αστικής ασφάλειας συμμετέχει στο έργοPACTESUR2

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ PACTESUR2 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ  ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ 

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αστική Ασφάλεια Efus (European Forum For Urban Security), συμμετέχει ως συνεργαζόμενη πόλη (associated city) στο έργο PACTESUR2 – Protect Allied Cities against Terrorism in Securing Urban aReas 2.

« Η Αστική Ασφάλεια των δημοσίων χώρων αποτελεί προτεραιότητα μας, γι αυτό και οι πρακτικές του Ευρωπαϊκού έργου PACTESUR2 ανταποκρίνονται πλήρως και στις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας αλλά και στους στόχους της Διοίκησης μας» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κώστας Σωτηράκης, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό έργο δίνει επιπλέον την δυνατότητα στο Δήμο να σχεδιάζει, να μελετά, να διαβουλεύεται, να προσαρμόζει και να υλοποιεί πλήθος δράσεων με μοναδικό σκοπό την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών οργανισμών – φορέων, για μια πιο ασφαλή ποιότητα ζωής στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, ενώ ταυτόχρονα τον τοποθετεί σε αναγνωρίσιμη θέση στον Ευρωπαϊκό Χάρτη των πόλεων.

Τον Δήμο μας στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου στις 14 Νοεμβρίου 2023 στο Παρίσι, εκπροσώπησε η κ. Αικατερίνη Πρέντζα, από το Τμήμα Προγραμματισμού, Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων η οποία παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του Δήμου Κορδελιου-Ευόσμου. Αναφέρθηκε στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος σε σχέση με την ασφάλεια καθώς και στον τρόπο διαχείρισης τους, εκφράζοντας την αναγκαιότητα της συμμετοχής του Δήμου μας σε αυτό το έργο με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την απόκτηση περισσοτέρων γνώσεων και δεξιοτήτων αλλά και ενός διαφορετικού τρόπου σκέψης βασισμένο σε Ευρωπαϊκά πρότυπα, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών και εξασφαλίζοντας έναν έξυπνο, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς Δήμο.

Το PACTESUR2 είναι ένα έργο συνεργασίας μεταξύ των πόλεων της Νίκαιας (Γαλλία)– η οποία είναι και επικεφαλής του έργου-, της Λιέγης, του Τορίνο, της Μαδρίτης, του EFUS και της Περιφέρειας του Piemonte της Ιταλίας. Επιπλέον περιλαμβάνει και μια ομάδα έντεκα (11) συνεργαζόμενων πόλεων. Στις συνεργαζόμενες πόλεις πέραν του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου είναι: η Μπολόνια (IT), η Μπρατισλάβα (SK), οι Βρυξέλλες (BE), η 7η Περιφέρεια Βουδαπέστης (HUN), το Γκντανσκ (PL), η Λισαβόνα (PT), Ρίγα (LV), το Ταλίν (EE), το Βίλνιους (LT), η Xάμπια (ES).

Το έργο PACTESUR2 χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ISFP της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση και την εφαρμογή της Στρατηγικής Εσωτερικής Ασφάλειας, τη συνεργασία για την επιβολή του νόμου και τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

Το έργο PACTESUR2 ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2023, θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου 2025 και στοχεύει στη βελτίωση της προστασίας των δημόσιων χώρων ενισχύοντας την ανάπτυξη καλών πρακτικών σε τοπικό επίπεδο μέσω της οργανωμένης εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας καθώς και της ανταλλαγής αστυνομικών δυνάμεων μεταξύ των πόλεων.

Επιμέρους στόχοι είναι να αυξήσει τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτό το πολύ ευαίσθητο αλλά περίπλοκο θέμα της ασφάλειας των δημόσιων χώρων μας και να ενισχύσει τη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, στον τομέα της ασφάλειας. Η επίσημη έναρξη της συνάντησης πραγματοποιήθηκε από τον Christian Estrosi, Δήμαρχο της Νίκαιας, όπου μεταξύ άλλων επισήμανε πως το έργο PACTESUR2, προορίζεται να δώσει μεγαλύτερη προβολή στην τοπική αστυνομία των ευρωπαϊκών πόλεων αναδεικνύοντας τις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες των τοπικών πολιτικών, καθώς και την χρησιμότητά του σε θέματα ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων.

Οι εταίροι κάνοντας τον απολογισμό τους ανέφεραν μεταξύ άλλων τη σπουδαιότητα της δημόσιας/ιδιωτικής ασφάλειας και την αναγκαιότητα της συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ των πόλεων.

Οι συνεργαζόμενες πόλεις, παρουσίασαν τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν και τους τρόπους με τους οποίους οι τοπικοί φορείς επιχειρούν να προστατεύσουν καλύτερα τους ευάλωτους δημόσιους χώρους τους.

Στη διάρκεια του έργου τα επόμενα δύο (2) χρόνια, θα διοργανωθούν περίπου 7 εκδηλώσεις.

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ