Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΗ περιοχή της Ελπίδας στον Εύοσμο μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί

Η περιοχή της Ελπίδας στον Εύοσμο μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί

Περιοχή της Ελπίδας στον Εύοσμο. Η πρώτη είσοδος στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου από την οδό Μοναστηρίου για κάποιον που έρχεται από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ένα κύριο σημείο επικοινωνίας με τον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης. Περιοχή που διαθέτει το μεγαλύτερο πάρκο του δήμου κι όμως είναι εγκαταλελειμμένη.

Επισκεφτήκαμε την περιοχή της Ελπίδας μαζί με τον Λάζαρο Επανωμίτη, κάτοικο της περιοχής και δραστήριο στα κοινά του τόπου. Ο Λάζαρος Επανωμίτης ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές με την παράταξη του Λευτέρη Αλεξανδρίδη, η οποία κέρδισε τις εκλογές, παλιός ποδοσφαιριστής και πρώην πρόεδρος της Δόξας Ελπίδας, η οποία επί των ημερών του ανέβηκε στην Α΄ Κατηγορία ΕΠΣΜ Θεσσαλονίκης.

Περπατήσαμε με τον Λάζαρο Επανωμίτη στην περιοχή της Ελπίδας λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα, για να δούμε πώς φαίνεται η περιοχή το σούρουπο και τη νύχτα. Απαράδεκτος φωτισμός. Σκοτάδι. Ούτε σε είσοδο μικρού χωριού δεν επικρατεί τέτοιο σκοτάδι. Στο πάρκο σκοτάδι με κύριο φωτισμό αυτόν της οδού Δενδροποτάμου. Ευτυχώς τον τελευταίο καιρό στην οδό Αγαμέμνονος μετά την οδό Κοσμά του Αιτωλού και προς την οδό Μοναστηρίου άνοιξαν πολλά καταστήματα και υπάρχει φως από αυτά.

Υπήρξε ένα διάστημα, μας είπε ο Λάζαρος Επανωμίτης, που σ’ αυτή τη διαδρομή είχε απομείνει ανοιχτό μόνο ένα κατάστημα. Πιο παλιά η περιοχή έσφυζε από ζωή. Ποιος δεν θυμάται τις μεγάλες εκδηλώσεις που γίνονταν στο πάρκο με αφορμή και την θρησκευτική πανήγυρη του Ιερού Ναού της Περιοχής, που είναι αφιερωμένος στον Κοσμά τον Αιτωλό, μοναδικός σ’ όλη τη Θεσσαλονίκη, όπως τόνισε ο Λάζαρος Επανωμίτης. Πλέον οι εκδηλώσεις έχουν συρρικνωθεί τραγικά και δεν γίνεται τίποτα από το δήμο για να αναβαθμιστεί η περιοχή.

Το σχετικά καθαρό και περιποιημένο πάρκο που είδαμε, ήταν το κέρδος των εκλογών για την περιοχή, μας είπε ο Λάζαρος Επανωμίτης, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα η εικόνα του πάρκου ήταν τραγική. Κόντρα στην εγκατάλειψη από το δήμο, ιδιώτες άρχισαν επαγγελματικές δραστηριότητες στην περιοχή, δίνοντας οι ίδιοι το έναυσμα για την ανάπτυξη. Με κατοίκους που μιλήσαμε, τόνισαν ότι περιμένουν από τη νέα διοίκηση να αλλάξει την εικόνα της περιοχής τους και ο Λάζαρος Επανωμίτης υποσχέθηκε πως ο ίδιος θα εργαστεί ώστε οι υποσχέσεις του νεοεκλεγέντος δημάρχου για την περιοχή να γίνουν πραγματικότητα.

Ο Λάζαρος Επανωμίτης θεωρεί ως άμεση προτεραιότητα το φωτισμό του πάρκου, γιατί θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής και οπτικά και ουσιαστικά, καθώς τώρα με αυτό το φωτισμό λίγοι τολμούν να το διασχίσουν τη νύχτα. Έπειτα θεωρεί πως η νέα διοίκηση πρέπει να κινηθεί με σχέδιο για την περιοχή, να γίνουν άμεσα έργα που χρειάζονται και να αναβιώσουν οι μεγάλες εκδηλώσεις στο πάρκο. Καθοριστικής σημασίας για την περιοχή είναι επίσης, κατά τη γνώμη του, η αναβάθμιση των αθλητικών χώρων, αφού στην περιοχή μένουν πολλοί νέοι.

Καταλήξαμε με τον Λάζαρο στο ψητοπωλείο «EatMeat» στο οποίο συναντήσαμε τον Γρηγόρη με τη σύζυγο του Βάγια, οι οποίοι εκτός από ιδιοκτήτες του καταστήματος είναι και κάτοικοι της Ελπίδας. Ο Γρηγόρης εξέφρασε την απορία του που το μεγαλύτερο πάρκο του δήμου μένει ανεκμετάλλευτο και την ελπίδα πως με τη νέα διοίκηση του δήμου θα στηρίξει την προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής που ξεκίνησαν οι ίδιοι. Ευχάριστη έκπληξη στο ψητοπωλείο του Γρηγόρη, το οποίο κάνει και delivery, ήταν τα ψημένα στα κάρβουνα εξαιρετικά ψητά, τα πολύ νόστιμα συνοδευτικά πιάτα που δοκιμάσαμε και οι πολύ καλές τιμές.

Η οδός Αγαμέμνονος στην περιοχή της Ελπίδας είναι μια «παραλία» απέναντι από το μεγαλύτερο πάρκο του δήμου. Η περιοχή της Ελπίδας, με την κατάλληλη στήριξη και προβολή από τον δήμο, μπορεί να γίνει ένα ακόμα μεγάλο σημείο το οποίο θα έλκει κόσμο όχι μόνο από το δήμο αλλά απ’ όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Ομάδα μικρών αθλητών την ώρα που αποχωρούν από το γήπεδο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ