Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΟ Δήμος Κορδελιού Ευόσμου τίμησε τους αγωνιστές της Ελευθερίας & της Δημοκρατίας...

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου τίμησε τους αγωνιστές της Ελευθερίας & της Δημοκρατίας του 1973

Με καταθέσεις στεφάνων και κόκκινων γαρυφάλλων από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τιμήθηκε και φέτος η 50η Επέτειος του Πολυτεχνείου, στην Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου-Κορδελιού, στο πλαίσιο μιας λιτής τελετής γεμάτης μηνύματα για την Ελευθερία και την Δημοκρατία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο που είναι αφιερωμένο στους νεκρούς του Πολυτεχνείου, στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου και Εθν. Αντίστασης.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του ’73, εξακολουθεί να εγείρει συνειδήσεις και να φωτίζει τους κοινωνικούς αγώνες του σήμερα. Τους αγώνες για Ελευθερία, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη. Μπορεί να πέρασαν 50 χρόνια από το 1973, αλλά η 17η του Νοέμβρη παραμένει στη συνείδηση όλων ως η σύγχρονη και κορυφαία πράξη αντίστασης και εξέγερσης της νεολαίας και του Λαού μας. Το Πολυτεχνείο θα δείχνει πάντα τον δρόμο της αντίστασης σε ό,τι περιορίζει την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ την ΕΛΠΙΔΑ και τα ΟΝΕΙΡΑ των Νέων. Ας κρατήσουμε ζωντανά τα οράματα του Πολυτεχνείου και ας αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια Ελλάδα αντάξια των Ελλήνων και της Ιστορίας της» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός.

«Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η πράξη αντίστασης των φοιτητών και της νεολαίας το Νοέμβριο του 1973 αποτελεί διαχρονικό σύμβολο των αγώνων για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Σήμερα, το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο, ευθυγραμμισμένο στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της εποχής μας. Όλοι μας οφείλουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας για τη διαφύλαξη της Δημοκρατίας μας, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, καλύτερη παιδεία, ίσες ευκαιρίες και τη διαμόρφωση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος για τη νεολαία μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο νεοκλεγείς Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Λευτέρης Αλεξανδρίδης

Το τρισάγιο τέλεσε ο πατήρ Αναστάσιος Σταμάτης εκ του ΙΝ Αγίου Γεωργίου και Αγίας Αικατερίνης Ελευθερίου.

Ο Διευθυντής του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου-Κορδελιού Στέργιος Παπαδόπουλος μεταξύ άλλων στην ομιλία του τόνισε «Για άλλη μια χρονιά στο Ελευθέριο-Κορδελιό βρεθήκαμε στο Ηρώο του Πολυτεχνείου για να τιμήσουμε την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών. Σήμερα, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση ενάντια σ’ αυτούς που καταπατούσαν συστηματικά την ελευθερία των πολιτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Πολυτεχνείο ζει γιατί η αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, ο άνθρωπος τελικά, βρέθηκαν πάνω από τον φόβο, πάνω από εκτελέσεις, φυλακίσεις, εξορίες. Είναι ημέρα μνήμης αλλά και ημέρα άντλησης πολλαπλών διδαγμάτων. Ημέρα μνήμης των Αγωνιστών υπέρ της Δημοκρατίας. Και ημέρα που μας διδάσκει, ότι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι καθημερινό χρέος, κυρίως στους σημερινούς δύσκολους καιρούς για τον Άνθρωπο και τα Δικαιώματά του. Όλοι μας με συνέπεια πρέπει να περιφρουρούμε τη δημοκρατία και το αγαθό της δημόσιας παιδείας. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου μας εμπνέει και μας καθοδηγεί. Το Πολυτεχνείο ζει. Ζει μέσα στις καρδιές όλων εκείνων που αντιλαμβάνονται ότι η ελευθερία είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να αγωνίζεται κανείς. Τιμή & δόξα στους αγωνιζόμενους φοιτητές του Πολυτεχνείου, στους εξορισμένους αγωνιστές, σε όσους με το παράδειγμα ζωής και την ίδια τους τη ζωή ανέβασαν την τιμή αυτού το τόπου και του λαού ψηλά».

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός και ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του δήμου Κορδελιού Ευόσμου “Αριστοτέλης”, Απόστολος Ελευθερίου.

Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες μαθητών/τριών από το 1ο, 3ο, 4ο, 6ο Πειραματικό Διαπολιτισμικό, 7ο & 8ο Δημοτικά Ελευθερίου-Κορδελιού καθώς και το 3ο Γυμνάσιο Ελ-Κορδελιού., η Ένωση Γονέων του δήμου Κορδελιού Ευόσμου “Αριστοτέλης”, οι Αντιδήμαρχοι κ. Κ. Αμανατιάδης, Γ. Σταυρίδης, Μ. Γαβαλά, Α. Παμπουκίδου, ο δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μακεδονίας Θ. Κοκονάς, κ.α

Από τη σελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ