Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΠΙΚΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ με αφορμή μία συνάντηση

ΠΙΚΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ με αφορμή μία συνάντηση

Γράφει ο συνεργάτης μας Άρης Μπιτσώρης

Τον κ. Στεργιάδη δεν τον γνώριζα. Είχα διαβάσει, όμως μία συνέντευξή του στην ¨Αγκίδα¨ όταν η Δημοτική Αρχή έκλεινε το τρίτο χρόνο της θητείας της.

Είχε πει τότε για τη Διοίκηση Μανδαλιανού: ¨Υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες επειδή ήταν νέα διοίκηση με νέους εκλεγμένους. Δυστυχώς δεν παρήχθη έργο¨.

Σχετικά με το γεγονός ότι ο Δήμαρχος ασκεί παράλληλα και το επάγγελμά του είχε πει ότι ¨ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της βόρειας Ελλάδας χρειάζεται δήμαρχο για να τον διοικήσει.

Χρειάζεται πρώτα εσύ σαν δήμαρχος να βρίσκεσαι στο δήμο όλο το 24ωρο -για να μην πω 48 ώρες το 24ωρο-για να μπορείς να πηγαίνεις στην κεντρική εξουσία συνεχώς και να απαιτείς, όχι να επαιτείς, να χτυπάς, αν χρειαστεί, τη γροθιά στο τραπέζι και να μην φεύγεις εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του κι όχι να ικανοποιείσαι με τα ψίχουλα¨.

Επίσης για την παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου στις συνεδριάσεις είχε αποφανθεί: ¨Ό,τι κάνουν το κάνουν συνειδητά. Ιδιαίτερα ο κύριος Ρούμελης. Πίστευα ότι με την αίγλη, την εμπειρία του ως καθηγητής, τη γνώση του χειρισμού του λόγου, θα ήταν ένας πολύ καλός πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Δυστυχώς όμως δεν επιβεβαιώθηκαν οι σκέψεις μου, με τον τρόπο που διαχειρίζεται το Δημοτικό Συμβούλιο. Πιστεύω ότι πολλά πράγματα τα εκμεταλλεύεται υπέρ της παράταξής του και σε βάρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της αντιπολίτευσης ιδιαίτερα¨.

Ακόμα για τους υποψήφιους Δημάρχους που φιλοδοξούν να διαδεχθούν τον κ. Μανδαλιανό είχε την άποψη ότι: ¨Καθυστέρησαν, αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος εάν ενεργοποιηθούν άμεσα. Θα κερδίσει όποιος από εδώ και πέρα έχει καθημερινή παρουσία και πείσει τους δημότες¨.

Τέλος κατέθεσε μία ενδιαφέρουσα πρόταση: ¨Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να διακινούνται ψηφοδέλτια πριν τις εκλογές. Θα πρέπει να υπάρχουν μόνο στην κάλπη και να δίνονται από τις εφορευτικές επιτροπές¨.

Την Κυριακή που μας πέρασε, λοιπόν, βρεθήκαμε σε μια καφετερία σε μια παρέα από κοινούς φίλους. Ο κ. Στεργιάδης είχε μπροστά του φακέλους με ψηφοδέλτια, τα διακινούσε σε γνωστούς που περνούσαν από το τραπέζι όπου υπήρχαν και τα προεκλογικά διαφημιστικά φυλλάδια. Δεν ήμουν από την αρχή της συγκρότησης της παρέας και όταν συστηθήκαμε κατάλαβα ποιος είναι και ότι κατέρχεται ως υποψήφιος με την παράταξη του κ. Μανδαλιανού.

Από τη συζήτηση που ήδη ήταν σε εξέλιξη διαπίστωσα ότι ο κ. Στεργιάδης είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, με πολλές αυτοδιοικητικές γνώσεις και γνώστης των ζητημάτων και προβλημάτων που απασχολούν το Δήμο μας. Για να είμαστε ειλικρινείς από τους εκατοντάδες υποψηφίους των συνδυασμών δεν είναι πολλοί όσοι διαθέτουν τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια ως υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Όμως φτάνει μόνο ή γνώση και η ικανότητα; Σημασία έχει προς ποια κατεύθυνση θα τις διοχετεύσεις. Προτεραιότητα είναι ο Δημότης, ο τόπος τον οποίο θέλεις να υπηρετήσεις ή οι ισορροπίες, οι κομματικές εξαρτήσεις, η παραταξιακή πειθαρχία, η ικανοποίηση υποσχέσεων, οι πολιτικές φιλοδοξίες κ.λ.π.;

Κατά τη διάρκεια της έντονης συζήτησης που είχαμε με τον κ. Στεργιάδη διαπίστωσα διάθεση αποφυγής πραγματικού διαλόγου και φανατική άρνηση οποιασδήποτε κριτικής προς την απερχόμενη Διοίκηση. Ειλικρινά θα περίμενα, με βάση τη συνέντευξή του, σε κάποια σημεία η στήριξή του να είχε κάποιους αστερίσκους. Ματαιοπονούσα.

¨Γιατί απορείς¨, μου είπε ένας σοφός φίλος στον οποίο ανέφερα το γεγονός, ¨αυτές οι συμπεριφορές είναι γνωστές τουλάχιστον από την εποχή των Μήδων, δεν έχεις ακούσει τις εκφράσεις «βασιλικότερος του βασιλέως» ή «σύνδρομο των γενιτσάρων». Σε περιπτώσεις αποσκιρτήσεων και εντάξεων σε αλλότριους σχηματισμούς αυτή η συμπεριφορά είναι κανόνας, είναι κάτι σαν διαπιστευτήριο νομιμοφροσύνης, το αντίτιμο του προσκυνήματος¨.

Συγκεκριμένα όταν του είπα, δείχνοντας τη φωτογραφία, ότι ο Δήμαρχος σκυμμένος μπροστά σε ευθυτενείς εκπροσώπους της εξουσίας κόβει την κορδέλα για να τοποθετηθούν στο χώρο των ΕΛΠΕ και άλλες μονάδες επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το περιβάλλον, δεν το θεώρησε επιλήψιμο, όλα καλά καμωμένα.

Όταν του είπα ότι έχουμε μαγνητοφωνήσει τις δηλώσεις του Δήμαρχου στο ξενοδοχείο Grand Hotel που συναινεί να γίνει τσιμέντο το στρατόπεδο Ζιάκα, συμφώνησε και επαύξησε λέγοντας και τα Logistics είναι αποδεκτά, όλα καλά καμωμένα.

Το ρώτησα ποια η θέση του για την περίπτωση της συνένωσης των σχολείων 24 και 19. Τσιμουδιά, όλα καλά καμωμένα.

Και φτάνουμε στο θέμα των παλαιών κοιμητηρίων-ΘΕΠΑΝ για το οποίο παρεμπιπτόντως είπε ότι το γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια, γνωρίζει ακόμη και το οθωμανικό κτηματολόγιο. Στο σημείο αυτό επειδή διακόπηκε απότομα η κουβέντα ήθελα να του προτείνω να μας κάνει μια παρουσίαση του οθωμανικού κτηματολογίου και να μας εξηγήσει τη σχέση του με το ΘΕΠΑΝ, του το προτείνω από αυτή τη θέση.

Στην κουβέντα για το ΘΕΠΑΝ ήταν περισσότερο κατηγορηματικός και υποστηρικτικός του κ. Αμανατιάδη που χειρίστηκε το θέμα. Είπε ότι όλα τα έκανε εξαιρετικά, όλα καλά καμωμένα.

Του πρόσφερα τη Μαύρη Βίβλο να τη μελετήσει και αρνήθηκε απαξιωτικά στην αρχή να την πάρει στα χέρια του, όμως επειδή συνάντησε τα βλέμματα των φίλων αναγκάστηκε να την κρατήσει για να μη φανεί αγενής.

Η Ομάδα Σύνταξης περιμένει την κριτική του παράγραφο-παράγραφο ενώπιων ακροατηρίου.

Όμως, ο κ. Στεργιάδης, που έκοψε μαχαίρι την κουβέντα για το ΘΕΠΑΝ πρέπει να απαντήσει πώς ανέχεται να είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με δύο υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι το 2009 ως Δημοτικοί Σύμβουλοι τότε, ενώ γνώριζαν ( απόσπ. πρ. 14/2009 αρ. αποφ. 298) ότι υπήρχε τίτλος ιδιοκτησίας ενήργησαν ώστε να χαθεί το δημοτικό ακίνητο από τη περιουσία του Δήμου.

Οι δύο αυτοί κύριοι από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και την 31 Αυγούστου 2023 ήταν Ειδικοί Σύμβουλοι στην Διοίκηση Μανδαλιανού.

Άρα ο κ. Αμανατιάδης ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε ότι υπάρχει τίτλος. Ακόμα ακόμα, αν μας πει ότι δεν τον ενημέρωσαν οι συγκεκριμένοι κύριοι, όταν ήρθε στο φως αυτό το έγγραφο γιατί δεν τους κατήγγειλε, γιατί δεν διακόπηκε η συνεργασία τους με το Δήμο.

Αντίθετα επιβραβεύτηκαν και μπήκαν στο καινούριο ψηφοδέλτιο.

Συνεπώς εδώ πρόκειται περί καραμπινάτου σκανδάλου, για ένα μεγάλο deal μεταξύ Μητρόπολης και Δημοτικής Αρχής.

Δηλαδή ο κ. Στεργιάδης που ταυτίζεται με τον κ. Αμανατιάδη, τη διάθεσή και τα σχέδιά του(που ευτυχώς τα ακυρώσαμε) για απεμπόληση της Δημοτικής Περιουσίας ζητάει με θράσος την ψήφο μας, Έλεος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έβαλα θέμα δημοκρατικής λειτουργίας, τακτικής ενημέρωσης των δημοτών για τα σημαντικά θέματα που συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να γνωρίζουν πώς ο κάθε δημοτικός σύμβουλος πολιτεύεται, να πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις που άλλωστε προβλέπονται θεσμικά.

Αναφέρθηκα στη δύναμη που διαθέτουν οι πολίτες, είναι υγιές το να διεκδικούν τα δίκαια του Δήμου και της γειτονιάς και έφερα τα παραδείγματα των κινητοποιήσεων για το στρατόπεδο ΖΙΑΚΑ προ ετών και πρόσφατα για το ΘΕΠΑΝ.

Μάλιστα πρότεινα όταν η Δημοτική Αρχή διεκδικεί από την πολιτεία κάτι και συναντά δυσκολίες θα πρέπει να ζητά την αρωγή των Δημοτών ώστε η πίεση να είναι πιο έντονη και αποτελεσματική.

Ακούστε την απάντηση: ¨αυτά είναι κομμουνιστικά πράγματα, αυτά τα κάνουν οι κομμουνιστές και εγώ δεν είμαι κομμουνιστής¨ δηλαδή απέρριψε ακόμη και νεοφιλελεύθερες πρακτικές, απέρριψε θεσμούς που στηρίζονται σε ευρωπαϊκά δημοκρατικά κεκτημένα.

Ανατρίχιασα, δεν γνωρίζω αν αυτές οι θέσεις είναι προσωπικές ή αν αποτυπώνουν τις θέσεις της παράταξής του.

Προσέξτε τα επακόλουθα μιας τέτοιας αντίληψης. Στοχοποιούμε τους Δημότες, τους κατηγοριοποιούμε, τους εκφοβίζουμε, τους αδρανοποιούμε και διοικούμε ανεξέλεγκτοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και παραμονές των εκλογών τους δίνουμε τους φακέλους με τα ψηφοδέλτια μαζί την υπόσχεση για κάποια …….μηνα εργασίας σε υπηρεσία του Δήμου ή μήπως δεν είναι έτσι;

Αν αυτές οι απόψεις του κ. Στεργιάδη είναι θέσεις της παράταξης Μανδαλιανού τότε δυστυχώς ολισθαίνουμε σε επικίνδυνους ατραπούς.

Ήδη είχα γράψει σε παλαιότερο σημείωμά μου ότι ο μεσαίωνας με την Διοίκηση Μανδαλιανού στρογγυλοκάθισε στο Δήμο μας. Η ιερά εξέταση λείπει ακόμα.

Έχοντας αυτές τις μέρες συναναστραφεί με αρκετούς υποψηφίους έχω διαπιστώσει ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός από αυτούς και αυτές, που ανήκουν στις παρατάξεις που θεωρούνται εν δυνάμει νικήτριες, έχουν αποδεχτεί ότι εμείς στα δυτικά δεν είμαστε για πολλά, πολλά, να μην ελπίζουμε ότι θα γίνουμε κάποτε ένα αξιοπρεπές προάστιο. Αυτοί οι υποτιθέμενοι πολιτικοί δεν έχουν φιλοδοξίες αξιώσεων, γενικά έχουν βάλει τον πήχη πολύ χαμηλά. Τα σκουπίδια να μαζεύονται και να σκουπίζονται τα πεζοδρόμια, άντε να αλλάξουμε τις λάμπες.

Στην παράταξη του κ. Μανδαλιανού αυτή η μιζέρια είναι κανόνας, είναι η παράταξη του μηδενικού οράματος. Η τετραετής διακυβέρνηση τα λέει όλα.

Έχουν αποδεχτεί πως δεν ξεβρωμίζει ο τόπος, με ένα νεύμα ο Δήμαρχος κόβει κορδέλες για να εγκατασταθούν κι άλλες μονάδες, κι άλλα δηλητήρια.

Τους λένε οι Δεσποτάδες δώστε μας 7 στρέμματα, πάρτε τα, ευλόγησον Δέσποτα.

Λέει ο υπουργός τι το θέλετε το πράσινο στου Ζιάκα, θα το χτίσουμε. Ευχαριστούμε υπουργέ.

Δεν υπάρχει ίχνος αξιοπρέπειας, κανένας από τον Δήμαρχο μέχρι και τον τελευταίο Δημοτικό Σύμβουλο δε σήκωσε το ανάστημά του, όλοι σκυφτοί και φοβισμένοι, εύκολα διαχειρίσιμοι από κάθε εξουσία, άρα επικίνδυνοι.

Ήτανε στην τύχη μας να μαζευτούν όλοι οι υποτακτικοί και οι κακομοίρηδες μαζί σε μια παράταξη και να μας διοικούν ανεπαρκείς, αδαείς και ανυπόληπτοι ή ήταν αναπόφευκτο από τη στιγμή που έχουμε αποφασίσει να βουλιάξουμε τους καναπέδες;

Αν συνεχίσουμε έτσι είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ