Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑ475 Μεγάλες Επιχειρήσεις: Ο απόηχος της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό στο ΥΜΑΘ

475 Μεγάλες Επιχειρήσεις: Ο απόηχος της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό στο ΥΜΑΘ

Δελτίο Τύπου 475 Μεγάλων Επιχειρήσεων και Ενώσεων Πολιτών

H ανάταξη της Θεσσαλονίκης αντί για τη συνέχιση της βύθισης

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των 475 Μεγάλων Επιχειρήσεων και ενώσεων πολιτών με κύριο μέλημα την ανάταξη της Θεσσαλονίκης αντί της συνέχισης της βύθισης.

Κύρια θέματα συζήτησης ήταν:

Α) Η αποτροπή επενδύσεων 500 εκατ.€ για παράνομους λόγους μόνο στη Θεσσαλονίκη, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σαφώς ορίζει ότι ΔΕΝ υπάρχουν περιορισμοί εκτός υφιστάμενων ορίων. Ενδεχόμενη νέα μελέτη για τη μη εφαρμογή του νόμιμου, σημαίνει αποτροπή επενδύσεων και διαιώνιση της βύθισης στη Θεσσαλονίκη.

Β) Η απειλή 850 επιχειρήσεων στο Καλοχώρι- Πόντου με αφανισμό, μέσω ΚΥΑ, από χαράτσια  περίπου 300 εκατ. €, χωρίς τη νόμιμη συναίνεση του 55% και με αναστολές αδειών … σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο 4692/22.

Αν τα κλείσουμε όλα …. θα συνεχίσει η ερήμωση στη δυτική Θεσσαλονίκη. Πιστεύουμε τις υποσχέσεις του κ. Πρωθυπουργού σε Δημάρχους και πολίτες για … την “γιατριά” της υποβάθμισης δυτικά.

Οι Δηλώσεις του ίδιου του ΠΘ το 2022:
«θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και όλους τους πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης ότι θα είμαι προσωπικά κοντά στην προσπάθεια αυτή να μειώσουμε τις ανισότητες. Διότι υπάρχουν σήμερα ανισότητες, όπως υπήρχαν ανισότητες στις υποδομές μεταξύ Θεσσαλονίκης και υπόλοιπης Ελλάδας, έτσι υπάρχουν και εσωτερικές ανισότητες στον ευρύτερο πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης, τις οποίες είμαστε εδώ να διορθώσουμε και να γιατρέψουμε».

Για την αποτροπή επενδύσεων 500 εκατ. €

Η εφαρμογή είναι μόνο εναντίον της Θεσσαλονίκης. Ο νόμος δεν επιτρέπει τυχόν νέα μελέτη για περιορισμούς χρήσεων εκτός ορίων υφιστάμενων. Το έχει επιβεβαιώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη. Η αναφορά σε νέες μελέτες, προκαλεί σύγχυση. Επιτρέπονται ΜΟΝΟ για νέες εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης, και ΟΧΙ για τις υφιστάμενες μονάδες. Απεφάνθη θετικά επί του προκειμένου και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Ποια η κεντρική ΑΝΤΙΦΑΣΗ

Α) Στον Ασπρόπυργο έχει δημοσιευτεί το ΦΕΚ του ΓΠΣ το 2023. Υπάρχουν 2 μικροί αβλαβείς θύλακες, δεν είναι οριζόντια λύση και δεν προβλέπει κύκλους ερήμωσης της μισής πόλης.

Β) Σήμερα στο ΓΠΣ Θεσσαλονίκης το ΚΕΣΥΠΟΘΑ στις 26/7/23 προσπαθεί να επιβάλει φρικτούς περιορισμούς χρήσεων γης. Επίκειται η άμεση υπογραφή του. Ο Δήμαρχος κ. Ζέρβας και οι 475 μεγάλες επιχειρήσεις δεν επιθυμούν κανέναν περιορισμό. Δεν προκύπτει … η λογική της νέας μελέτης σε μελλοντικό χρόνο. Ισχύουν 2 μέτρα και 2 σταθμά σε βάρος της Θεσσαλονίκης.

Για τη νόμιμη εφαρμογή της οδηγίας Σεβέζο, χρειάζεται ΜΟΝΟ η τροποποίηση της ΥΑ 485/2020 του χωροταξικού Κ. Μακεδονίας! Αναδεικνύεται η σύγκρουση 2 κόσμων: της ανάταξης ή της συνέχισης της βύθισης!

Καταληκτικά,  η Κομισιόν ΕΕ, Διεύθυνση Σεβέζο και πρ. Πρόεδρος Γιούνκερ 2019 δήλωσαν ενυπόγραφα για το θέμα.“….This does not prescribe the re-location of existing industries near establishments storing large quantities of dangerous substances nor does it prohibit investments into new or existing activities or require the closure of schools and health centres”.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί εκτός ορίων δεξαμενών. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι ισχύουν. Τυχόν νέα μελέτη διαιωνίζει το πρόβλημα. Από τη Σεβέζο ΙΙΙ προβλέπονται μελέτες ΜΟΝΟ για τις νέες εγκαταστάσεις α.13.1.α, αλλά ΟΧΙ για τις υπάρχουσες άρθρα 13.2.γ και 5 της Οδηγίας.

Η Διατύπωση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής που γνωμάτευσε ως ακολούθως:

“Συγκεκριμένως, ορίζεται ότι στην περίπτωση υφιστάμενων μονάδων, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε ο φορέας εκμετάλλευσης να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα πρόσθετα τεχνικά μέτρα, ώστε να μην αυξάνεται η επικινδυνότητα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον (άρθρα 13.2.γ και 5 της Οδηγίας). Επισημαίνεται ότι, συμφώνως προς τα άρθρα 31 και 32 της Οδηγίας, τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα Οδηγία έως την 31.5.2015 και εφαρμόζουν τα εν λόγω μέτρα από την 1.6.2015”.

Για το Καλοχώρι- Πόντου και τις 850 επιχειρήσεις που απειλούνται

Δηλώθηκε καθαρά ότι όλες οι επιχειρήσεις είναι κάθετα αντίθετες. Έχουν υπογράψει περίπου 40 μεγάλες επιχειρήσεις. Η ΒΙΠΕ- ΕΤΒΑ πουλήθηκε σε ξένο οίκο και επιβάλει δυσμενή χαράτσια.
Ακούστηκε από την άλλη πλευρά … θα αλλάξουμε το νόμο, χωρίς να γνωρίζουμε το πότε και τι θα περιέχει. Να κληθούμε τότε. Ακούστηκε … θα βρούμε από αλλού τα χρήματα, ενώ δεν υπάρχουν. Ακούστηκε ότι θα εκδίδονται άδειες, ενώ ο νόμος λέει ότι ΔΕΝ θα παίρνουν άδειες. Δεν υπάρχει συμβολαιογραφική συναίνεση του 55% των επιχειρήσεων. Τι προηγείται το 55% της συναίνεσης ή η ΚΥΑ που θα ενεργοποιήσει τις αναστολές αδειών; Ο ν. 4692/22 είναι καλός για το Σχηματάρι με περίπου 20 €/μ², αλλά καταστροφικός για το Καλοχώρι- Πόντου με περί τα 200€/μ². Ο Δήμαρχος Δέλτα δηλώνει ότι χρειάζεται 10 εκατ.€ για να κάνει τους δρόμους. Σήμερα με τον ισχύοντα νόμο το 30% για 10.000 στρέμματα με μέση τιμή 100€/στρέμμα ανεβάζει το κόστος στα 300 εκατ.€. Ακούστηκε ότι χρειάζονται 150 εκατ. €.

Πιστεύουμε ότι τελικά θα σωθεί η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την νομιμότητα.

Ευχαριστούμε που μας δόθηκε η ευκαιρία να τα παρουσιάσουμε.

Και το 2019 όλοι οι τότε εισηγητές, ήθελαν τις μετεγκαταστάσεις 3-4.000 επιχειρήσεων, δηλαδή λουκέτα. Καλά και σώθηκε από τον κ. Πρωθυπουργό τελευταία στιγμή. Το ίδιο γίνεται και σήμερα.

Θεωρούμε απαραίτητη την προσέλκυση επενδύσεων περίπου 500 εκατ. €. Παρακαλούμε το έμπρακτο ενδιαφέρον. Θέλουμε την Πολιτεία αρωγό στα επενδυτικά μας οράματα.

Οι 475 πολίτες και μεγάλες επιχειρήσεις με το 50% του ΑΕΠ της Μακεδονίας, αναδεικνύουν σταθερά και επίμονα τις απαραίτητες διορθώσεις για την ανάταξη της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας. Είμαστε μια σοβαρή συλλογικότητα, με το 50% του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας και με πολύ μεγάλη κοινωνική σύμπνοια- Δήμαρχοι, βουλευτές, ευρωβουλευτές. Αναδεικνύουμε τα προβλήματα με εφικτές λύσεις, χωρίς κρατικά χρήματα. Προτείνουμε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις με τη νέα κυβέρνηση. Θα είμαστε αρωγοί στο έργο της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ