Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΆξονες για  Αυτοδιοικητική Παρέμβαση στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, για μια ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ

Άξονες για  Αυτοδιοικητική Παρέμβαση στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, για μια ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ

Η Δημοτική Παράταξη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» Ελευθερίου Κορδελιού -Ευόσμου* μαζί με συνδημότες και συνδημότισσες με αυτοδιοικητική-κινηματική και κοινωνική παρουσία που πολιτικά βρίσκονται απέναντι σε νεοφιλελεύθερες λογικές, πρακτικές και  πολιτικές για την τοπική αυτοδιοίκηση, απέναντι σε  πολιτικές που θέλουν την Τ.Α.  μηχανισμό εξυπηρετήσεων κεντρικών πολιτικών ελέγχου και υποβάθμισης της Τ.Α., πήραν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός μεγάλου αυτοδιοικητικού σχήματος. Ενός σχήματος πλατιάς συμπόρευσης, έχοντας κοινό σκοπό την υλοποίηση ενός προγράμματος  που θα αφήνει πίσω καθυστερήσεις, λάθη, σκοπιμότητες και επιλογές που έφεραν τον δήμο Κορδελιού Ευόσμου να έχει  συσσωρευμένα προβλήματα και άλυτα ζητήματα, τέτοια που δεν αρμόζουν ούτε στις προδιαγραφές  και στην υποδομή που είχε αυτή η πόλη ούτε στο γεγονός ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος στη Μακεδονία και τη Θράκη με τον πιο νεανικό πληθυσμό πανελλαδικά!

Είμαστε πεισμένοι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών του δήμου μας επιθυμούν έναν δήμο στο ύψος των αναγκών των ανθρώπων, έναν δήμο που θα πιάσει το νήμα των μεγάλων τομών και των μεγάλων έργων για την πόλη, για το Ελευθέριο-Κορδελιό για τον Εύοσμο. Γι’ αυτό τον λόγο απευθύνουμε πρόταση –πρόσκληση σε όσους και όσες αντιλαμβάνονται αυτή την αναγκαιότητα και έστω και τώρα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια εκλογική παράταξη συνεργασίας πάνω σε προγραμματικές θέσεις με στόχο την άσκηση διοίκησης στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Να υπογραμμίσουμε ότι  το πρόγραμμα, το κάθε πρόγραμμα για εμάς δεν αποτελεί άσκηση επί χάρτου, ούτε προεκλογικό τέχνασμα,  αλλά κατατεθειμένο σχέδιο συμφωνίας  με  ταυτόχρονη ενεργοποίηση όλου του δήμου και μαζί  του λαϊκού παράγοντα για την επίτευξη των δίκαιων αιτημάτων προς την πολιτεία. Επιστημονικοί συνεργάτες, γραφεία του Δήμου στα κέντρα των αποφάσεων, σε Ελλάδα και Ευρώπη, επαγγελματίες ειδικοί συνεργάτες μαζί με τις υπηρεσίες του Δήμου, όλοι μαζί μπορούμε να σχεδιάσουμε και να είμαστε αποτελεσματικοί στην υλοποίηση του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος στη βόρεια Ελλάδα δεν «αιτείται», απαιτεί με σχέδιο τόσο σε ζητήματα που σχετίζονται με χρόνιες καθυστερήσεις, όσο και με ένα πλάνο για μια πόλη, σύγχρονη, συμπεριληπτική, ισότιμο «κέντρο» του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Ο δήμος  αυτός, η κοινή μας πόλη, το Ελευθέριο, το Κορδελιό, ο Εύοσμος έχει ανάγκη από ένα σχέδιο που θα τον καταστήσει πρότυπο δήμο πανελλαδικά. Τα πρόσωπα βεβαίως παίζουν τον ρόλο τους στα δημόσια πράγματα, αλλά δεν είναι πάνω από το  πεδίο στο οποίο επιλέγουν να κινούνται.

Ο δήμος αυτός δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ουραγός στο ζήτημα της σχολικής στέγης, στις συγκοινωνίες, (να παρακολουθεί απαθής πχ το κόψιμο του μετρό δυτικά), στους χώρους πρασίνου, στην κατάσταση δρόμων και κυρίως πεζοδρομίων, στην έλλειψη –και μη λειτουργία- δημοτικών πάρκιγκ, σε διαδρομές περιπάτου, σε μεγάλα πάρκα αναψυχής και πολιτισμού. Δεν μπορεί να είναι ο δήμος χωρίς σύγχρονο αθλητικό κέντρο, χωρίς υπαίθριο θέατρο. Ο δήμος με την μεγαλύτερη περιβαλλοντική ρύπανση δεν θα ανεχτεί άλλο τα ΕΛΠΕ να συνεχίζουν την ίδια εκπομπή ρύπων και δυσοσμίας εις βάρος της υγείας των πολιτών. Ένας άλλος χωροταξικός σχεδιασμός για την εταιρία είναι αναγκαίος και επιβάλλεται, όπως επιβάλλεται να επιλεγούν οι πιο σύγχρονες μέθοδοι για την προστασία –το κατά το δυνατόν- του περιβάλλοντος.

Το Ελευθέριο το Κορδελιό και ο Εύοσμος μπορούν να γίνουν «κέντρο» του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και πανελλαδικό κέντρο πολιτιστικών δράσεων, κέντρο της παράδοσης και του πολιτισμού. Τα στρατόπεδα, αλλά και οι χώροι που υπάρχουν και είναι αναξιοποίητοι μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης.

Αυτός ο δήμος μπορεί και πρέπει να είναι πρωτοπόρος σε προγράμματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη, για έναν δήμο αρωγό του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου, αλλά και με δικές του δημοτικές πρωτοβουλίες και σχέδιο που θα τον καθιστούν συμμέτοχο σε προγράμματα που σχετίζονται με ταμείο ανάπτυξης.

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου σεβόμενος την ιστορία του, τους αγώνες των εργαζομένων δεν μπορεί παρά να είναι απέναντι από πολιτικές επιλογές για «ελαστικές σχέσεις εργασίας» για 3ωρα και 4ωρα, απέναντι από πολιτικές του νόμου Χατζηδάκη και της Ν.Δ. που καταπατούν εργασιακά δικαιώματα αγώνων και αίματος.

?Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου μπροστάρης απέναντι από πολιτικές που αλλοιώνουν την ψήφο των πολιτών, τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών Συμβουλίων. Η δική μας αντίληψη δεν θέλει τις δημοτικές παρατάξεις αντιπάλους καθ’ όλη την τετραετία, αλλά συνεργάτες, πάνω σε προγραμματικές δεσμεύσεις ακόμα και από θέσεις διοίκησης.

Οι προτεραιότητες του προγράμματος:

  • ▶️Αλλαγή της εικόνας των δρόμων-πεζοδρομίων, πρασίνισμα και πεζοδρόμια προσβάσιμα με μονοδρομήσεις όπου αυτό καταστεί αναγκαίο. Πρόγραμμα που θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να έχουν πρόσβαση σε δρόμους, κτίρια και υπηρεσίες όλοι οι κάτοικοι και πρωτίστως οι άνθρωποι με αναπηρία. (ΑμεΑ)
  • ▶️Καθαρή πόλη με μεγάλο πρόγραμμα ανακύκλωσης όλων των τύπων. Σύγχρονος Φωτισμός παντού. Γενναίο πρόγραμμα αλλαγής του φωτισμού της πόλης με καλαίσθητα φανάρια.
  • ▶️Ελεύθεροι χώροι-πάρκα πρασίνου. Απόδοση και αξιοποίηση του στρατοπέδου Ζιάκα, του οικοπέδου της ΔΕΗ (κάτω από τη Μεάνδρου) στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου καθώς και μετεγκατάσταση του στρατοπέδου Παπακυριαζή. Επιτέλους οι κάτοικοι να δουν ανάπλαση στο πάρκο Ελπίδας και τη δημιουργία πάρκου στην περιοχή «Μυτιληνάκια». Η αξιοποίηση των χώρων αυτών θα αλλάξει άρδην τόσο την ποιότητα ζωής των κατοίκων όσο και γενικότερα το τοπίο στην Πόλη μας. Επιπλέον η δημιουργηθείσα υπεραξία θα συμβάλει στην αναπτυξιακή πορεία ολόκληρου του Δήμου. Εκτός των μεγάλων αυτών χώρων μικρότερα πάρκα σε κάθε γειτονιά, ανάπλαση των υπαρχόντων.
  • ▶️Υπογειοποίηση μέρους της περιφερειακής μεταξύ των κόμβων Μαιάνδρου και Μακρυγιάννη ώστε η σημερινή  πολιτεία πάνω από την περιφερειακή  να αποτελεί μέρος μιας και ενιαίας Πόλης.
  • ▶️Συγκοινωνία. Όχι άλλη τετραετία χωρίς μετρό. Το κόψιμο του Μετρό Δυτικά από τη Ν.Δ. να λάβει τέλος. Τώρα να ξεκινήσει η επέκταση δυτικά. Πύκνωση της αστικής συγκοινωνίας. Αστική σύνδεση απ’ ευθείας με το Α.Π.Θ. Δίκτυο δημοτικής συγκοινωνίας εντός του Δήμου που θα καλύπτει όλες τις περιοχές, όπως πχ.  της Πάνω Πολιτείας
  • ▶️Σχολική στέγη. Άμεση διεκδίκηση ανέγερσης Δημοτικών Σχολείων, Νηπιαγωγείων, Γυμνασίου και Λυκείου. Στόχος να μην υπάρχουν υπόγειες αίθουσες και προκατ κατασκευές, αλλά και να αποδοθούν ζωτικοί χώροι στα σχολεία όπως αίθουσες φυσικής χημείας, υπολογιστών, βιβλιοθηκών, καλλιτεχνικών και αίθουσες θεάτρου που σήμερα έχουν μεταβληθεί σε αίθουσες διδασκαλίας. Ειδικό Σχολείο πάνω από την περιφερειακή οδό. Πρόγραμμα για εκτεταμένη αλλαγή των προαυλίων και των περιφράξεων, έξω από τη λογική του «πίσσα και σίδερο».
  • ▶️Αθλητικό Κέντρο πάνω από την περιφερειακή (γήπεδο ποδοσφαίρου-κολυμβητήριο) και διεκδίκηση-ανάπλαση και απόδοση στις ανάγκες των νέων του αθλητικού πάρκου που γειτνιάζει με τα ΕΛΠΕ.
  • ▶️Λειτουργία του υπόγειου πάρκινγκ στο Κορδελιό και δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ πίσω από την πλατεία Ευόσμου. Χώρος παρκινγκ για κατοίκους στους δρόμους και δωρεάν για ένα δίωρο για τους επισκέπτες.
  • ▶️Πρωτοβουλίες του Δήμου σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους και φορείς για ενδυνάμωση της αγορά και της ανάπτυξης.
  • ▶️Ανάδειξη των δημιουργών καλλιτεχνών του δήμου, των επαγγελματιών που σχετίζονται με την τέχνη.
  • ▶️Χώρους για ερασιτεχνική δημιουργία –ιδίως των νέων
  • ▶️Παιδικές χαρές, σύγχρονες σε κάθε γειτονιά και δυο μεταξύ αυτών για παιδιά ΑμεΑ.
  • ▶️Διάνοιξη της οδού Ιπποδρομίου και σχέδιο για την αξιοποίηση του ΣΕΚΕ.
  • ▶️Διάνοιξη των οδών με απαλλοτρίωση κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αυτές.
  • ▶️Περιβαλλοντική πολιτική. Διεκδίκηση και πίεση ώστε να ΕΛΠΕ να προβούν όχι «επιφανειακά» , αλλά σε βάθος σε όλα τα αναγκαία έργα ενάντια στη δυσοσμία και γενικότερα στην περιβαλλοντική ρύπανση, καθώς και σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια. Επανεξέταση των ζωνών ΣΕΒΕΖΟ και των περιορισμών που θέτουν.
  • ▶️Υγεία. Πρωτοβουλίες του Δήμου ώστε το Κέντρο Υγείας να λειτουργεί με τους καλύτερους όρους, με όλα τα σύγχρονα μηχανήματα και με όλες τις ειδικότητες γιατρών σε καθημερινή βάση. Σταθερή εργασία και μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Ταυτόχρονα στήριξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και επέκτασή τους και σε άλλες γειτονιές.
  • ▶️Μαζί με τοπικούς φορείς προχωράμε στο σχεδιασμό μιας πολιτικής πολιτισμού, εκτιμώντας τον πολύτιμο ρόλο των τοπικών συλλόγων. Στήριξη οικονομική και παροχή κάθε είδους βοήθειας στους Πολιτιστικούς Συλλόγους.
  • ▶️Ισόρροπη ανάπλαση όλων των γειτονιών του δήμου. Πάρκο στην Ελπίδα, μέριμνα για τη Διαλογή και την 5η συνοικία. Ανάδειξη της Πάνω Πολιτείας με τη δημιουργία πλατείας-πάρκου στην περιοχή. Φως και πράσινο σε κάθε γειτονιά του Δήμου.
  • ▶️Δημιουργία χώρων-πάρκων οικόσιτων ζώων
  • ▶️Υπεράσπιση και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, και επαναπροσδιορισμός της πολιτικής του «κοινωνικού συντελεστή» στη βάση των αναγκών και ωφελειών του Δήμου.
  • ▶️Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης ο Δήμος προχωρά σε μια σειρά από τις λειτουργίες του και τις υπηρεσίες του, εκμεταλευόμενος τις δυνατότητες που δίνει η επιστήμη. Προγράμματα στάθμευσης, οθόνες παρκαρίσματος,  σύνδεση υπηρεσιών με κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί χάρτες των γειτονιών και των υπηρεσιών του δήμου σε αυτές, ηλεκτρονική σύνδεση με τους μετρητές περιβαλλοντικής ρύπανσης που θα ανά πάσα στιγμή θα έχουν πρόσβαση οι δημότες, σύστημα επαγγελματικών εμπορικών χώρων μέσω λογισμικού του δήμου, λογισμικό που θα σχετίζεται με τις ανάγκες των πάρκων-χάρτες πρασίνου και δέντρων – σύστημα αιτημάτων και παρατηρήσεων των δημοτών σε ένα καθολικό πρόγραμμα για όλους.
  • ▶️Ζώνες για ποδήλατο από άκρη σε άκρη στον Δήμο.
  • ▶️Ζώνες –διάδρομοι-για Ανθρώπους με ειδικές ανάγκες ώστε να έχουν δυνατότητα μετακίνησης.
  • ▶️Πλήρης αντιπλημμυρική προστασία όλων των περιοχών του Δήμου.
  • ▶️Διεκδίκηση αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για τους Ο.Τ.Α. και πραγματική διοικητική αποκέντρωση με ισχυρές υπηρεσίες, έτσι που να μην εξαρτάται η πορεία και η αποτελεσματικότητα των έργων από την κεντρική γραφειοκρατία και τις πελατειακές σκοπιμότητες.

?Πολλά από τα σημεία του προγράμματος έπρεπε ήδη να έχουν γίνει σε αυτόν τον Δήμο!

?Προφανώς υπάρχουν και άλλα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης. Τα παραπάνω σημεία αποτελούν μόνο κάποιους κρίσιμους προγραμματικούς άξονες, αποτελούν κατεύθυνση δέσμευσης και επικαιροποιούνται στη βάση των διεκδικήσεων και των αναγκών των πολιτών και της κάθε γειτονιάς του Δήμου.

?Πρωτοβουλία της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Ελευθερίου Κορδελιού -Ευόσμου και πολλών πολιτών, για έναν καλύτερο Δήμο για μια ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ.

*Η παράταξη αυτή έρχεται από μακριά και θα πάει πολύ μακριά και μπροστά, για το καλό των δημοτών και της Πόλης μας, για το καλό της νεολαίας.  Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι «Ενεργοί Πολίτες» και η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Ενεργών Πολιτών  Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου, είχαν πολυποίκιλες δράσεις για τα προβλήματα του Δήμου, όπως  τη διεκδίκηση  στρατοπέδων ως χώρους πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού, διεκδίκηση αστικών αναπλάσεων,   αλληλέγγυες δράσεις στα χρόνια της κρίσης-συλλογή ρούχων τροφίμων -με λειτουργία δωρεάν κοινωνικού φροντιστηρίου- πάνω από 300 μαθητές/τριες πέρασαν από τα θρανία της οδού Κορυτσάς στον Εύοσμο, με πλήθος εκδηλώσεων που άπτονται σε ζητήματα πολιτισμού και δράσεις για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, νερού και ρεύματος. Τη σκυτάλη πήρε η δημοτική Παράταξη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» που πρωτοστάτησε σε μια σειρά ζητήματα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και έξω από αυτό με τη συμμετοχή σε διαμορφούμενα κινήματα για το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πάρκου ΘΕΠΑΝ-πρώην κοιμητήρια Ελευθερίου Κορδελιού που με ενέργειες της παράταξης σε όλα τα επίπεδα, στο δημοτικό συμβούλιο και στη βουλή, πλαισιωμένες από κινήματα πολιτών εμπόδισε στο χαθεί από δημοτική περιουσία. Όλους σχεδόν τους άξονες του προγράμματός μας τους προτείναμε να γίνουν θέση των διοικήσεων, που με κατάλληλο σχεδιασμό θα υλοποιούνταν. Δυστυχώς σε ελάχιστα εισακουσθήκαμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ