Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΕπίσκεψη της ΕΔΥΕΘ στη διεθνή ομαδική έκθεση «Κάτω από τον ίδιο ουρανό»

Επίσκεψη της ΕΔΥΕΘ στη διεθνή ομαδική έκθεση «Κάτω από τον ίδιο ουρανό»

Το παρακάτω δελτίο τύπου εξέδωσε η Επιτροπή Ειρήνης Θεσσαλονίκης

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη οργανώνει τριήμερη εκδρομή στη Βουλγαρία. Κατά τη διάρκεια της εκδρομής οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν τη διεθνή ομαδική έκθεση «Κάτω από τον ίδιο ουρανό», τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν στις 7 Ιούλη στην πόλη Γκάμπροβο.

Η διοργάνωση της έκθεσης γίνεται από την καλλιτεχνική ομάδα της Θεσσαλονίκης «FireArt» και το θέμα της είναι η αλληλεγγύη και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Συμμετέχουν δεκάδες καλλιτέχνες από οκτώ χώρες, επτά βαλκανικές (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Σλοβενία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία) και από την Τσεχία.

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν όλο και πιο δυνατά στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, στην Αφρική. Νέες εστίες επικίνδυνης αντιπαράθεσης ξεπηδούν και στα Βαλκάνια, στο Κόσσοβο και αλλού. Η χώρα μας μετατρέπεται σε ένα απέραντο ορμητήριο των δολοφόνων του ΝΑΤΟ, τα λιμάνια μας έχουν διατεθεί στους αμερικανονατοϊκούς φονιάδες για τους πολέμους τους ενάντια στους λαούς της περιοχής.

Η έκθεση γίνεται σε μια στιγμή που ο ευρύτερος χώρος της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων μοιάζει για άλλη μια φορά με καζάνι που βράζει. Οι λαοί ζουν τις επιπτώσεις του πολέμου, έρχονται αντιμέτωποι με την ενεργειακή φτώχεια και την εξαθλίωση. Κάθε μέρα γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι οι ζωές των πολλών αντιμετωπίζονται ως κόστος απέναντι στα κέρδη των ολίγων. Εθνικιστικές και ρατσιστικές τάσεις και αντιλήψεις υποδαυλίζονται, ώστε οι λαοί να δεχτούν με μεγαλύτερη ευκολία έναν ενδεχόμενο πόλεμο, για να δεχτούν αδιαμαρτύρητα την εκμετάλλευση, να μη διεκδικούν τη ζωή που τους αξίζει.

Η ΕΔΥΕΘ στηρίζει την προσπάθεια της καλλιτεχνικής ομάδας «FireArt»  κι ενώνει τη φωνή της με αυτήν των καλλιτεχνών, με όλους τους γειτονικούς λαούς, για να αναδειχθούν τα στοιχεία που μας ενώνουν, τα όνειρά μας για ένα καλύτερο μέλλον μέσα από την αλληλεγγύη και τους αγώνες των λαών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ