Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΟλοκληρώθηκε ο δωρεάν έλεγχος νεφρικής λειτουργίας στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Ολοκληρώθηκε ο δωρεάν έλεγχος νεφρικής λειτουργίας στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Με μία ολιγόλεπτη και ανώδυνη εξέταση περισσότεροι από 240 συνδημότες μας, άνω των 40 ετών συμμετείχαν ΔΩΡΕΑΝ στο πρόγραμμα πρόληψης – ελέγχου και έγκαιρης διάγνωσης των παθήσεων που αφορούν στην λειτουργία των Νεφρών, το οποίο άρχισε χθες στις εγκαταστάσεις της Δημόσιας Υγείας ( ΙΚΑ Ελευθερίου Κορδελιού) και ολοκληρώθηκε σήμερα στου Δημαρχείου Ευόσμου.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού, οργανώθηκε από την Διεύθυνση Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας δια του Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα που δημιουργεί η Νεφρική Βλάβη, η οποία είναι δυνατόν να οδηγήσει χιλιάδες ασθενείς ακόμη και στην αιμοκάθαρση και αυτό οφείλεται ως ένα μεγάλο βαθμό ,στην έλλειψη εξετάσεων πρόληψης , ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, υποσχόμενος ότι μετά την μεγάλη συμμετοχή των συνδημοτών μας, η προληπτική ΔΩΡΕΑΝ εξέταση για την αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας θα επαναληφθεί, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι μισή θεραπεία.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Δρ. Α. Σωτηρόπουλο, ως Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) ή Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (ΧΝΑ) χαρακτηρίζεται η δυσλειτουργία-ανεπάρκεια των νεφρών που προκαλείται από βλάβη των νεφρών ποικίλης αιτιολογίας .Η επίπτωση της Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας συσχετίζεται µε την πάροδο της ηλικίας, τον σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριακή υπέρταση και το γυναικείο φύλο. Οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια υπολογίζεται ότι αυξάνονται κατά 2% ετησίως.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια του προγράμματος γινόταν λήψη δειγμάτων από υποψηφίους δότες μυελού οστών, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Όραμα Ελπίδας». Η λήψη δείγματος είναι μία απλή διαδικασία που γίνεται με δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιο) και αφορά υγιείς υποψηφίους 18 έως 45 ετών. Ο εθελοντής δότης παραμένει καταχωρημένος στο αρχείο και ενεργός μέχρι τα 55α γενέθλιά του.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας, Σμύρνης 25 (ΙΚΑ Κορδελιού), στο ygeia@kordelio-evosmos.gr και στο 2310 764 779. Επίσης, μπορείτε να μας βρείτε και στο Facebook.

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ