Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΜεγάλο κολυμβητικό συγκρότημα στο πρώην στρατόπεδο «Μ. Αλέξανδρος» στους Αμπελόκηπους

Μεγάλο κολυμβητικό συγκρότημα στο πρώην στρατόπεδο «Μ. Αλέξανδρος» στους Αμπελόκηπους

Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Άκης Σκέρτσος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (18.5.2023) στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» της ΔΕΘ, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της κατασκευής μεγάλου βιοκλιματικού κολυμβητικού συγκροτήματος και αστικών αναπλάσεων στο π. Στρατόπεδο «Μ. Αλέξανδρος» στη Δ.Κ. Αμπελοκήπων.

Ύστερα από αγώνες δεκαετιών, ένα έργο πνοής για το Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και για τη Δυτική Θεσσαλονίκη ευρύτερα παίρνει σάρκα και οστά. Το έργο θα είναι η πρώτη μεγάλη και σημαντική παρέμβαση της Ελληνικής πολιτείας στις αθλητικές υποδομές της Θεσσαλονίκης μετά από 50 χρόνια και η κατασκευή αυτού του υπερτοπικής σημασίας κολυμβητικού συγκροτήματος θα εξυπηρετεί, για τα αθλήματα του υγρού στίβου, όχι μόνο τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας. Θα είναι το μοναδικό πλήρες και λειτουργικό κολυμβητικό συγκρότημα της πόλης στο οποίο θα μπορούν να διεξαχθούν διεθνείς αγώνες και για την κατασκευή του κολυμβητικού συγκροτήματος υπάρχει εξασφαλισμένος χώρος χωρίς ιδιοκτησιακά προβλήματα.

Συγκεκριμένα στο πρώην στρατόπεδο “Μέγας Αλέξανδρος” θα κατασκευαστεί σε έκταση συνολικής επιφανείας 16.100 m², που έχει δημιουργηθεί ως “χώρος εγκαταστάσεων κλειστού κολυμβητηρίου – πλατεία – ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, τένις”.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτηριολογικό πρόγραμμα, θα εξυπηρετεί τα τέσσερα αθλήματα του υγρού στίβου. Συγκροτείται από κλειστούς και ανοικτούς χώρους κολύμβησης και συγκεκριμένα από:

  • κλειστή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (25,00 x 50,00 μ.) με κερκίδες για 1.250 περίπου θεατές για τα αθλήματα της κολύμβησης, της συγχρονισμένης κολύμβησης, της υδατοσφαίρισης και των καταδύσεων,
  • κλειστή πισίνα εκμάθησης για παιδιά (10,00 x 12,50 μ.),
  • ανοικτή πισίνα (25,00 x 33,00 μ.) με κερκίδες για περίπου 450 θεατές για τα αθλήματα της κολύμβησης, της συγχρονισμένης κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης.

Επίσης, θα είναι το μοναδικό κλειστό κολυμβητήριο της Βόρειας Ελλάδος με βατήρα καταδύσεων 10 μ. Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει όλους τους απαιτούμενους χώρους για την εξυπηρέτηση των αθλούμενων, των θεατών και των δημοσιογράφων. Σε όλους τους χώρους προβλέπεται η δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης για ΑΜΕΑ.

Η μελέτη του Κλειστού Κολυμβητηρίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος και είναι πρωτοπόρα, βασίζεται σε αρχές ενεργειακού σχεδιασμού για το κτιριακό κέλυφος και τις Η/Μ εγκαταστάσεις, στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου και η αρχιτεκτονική επίλυση του κτιρίου βασίζεται στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Για να επιτευχθεί αυτό θα γίνουν οι παρακάτω εργασίες:

  • Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στοιχείων στην στέγη του κυρίως κτιρίου τα οποία θα λειτουργούν και ως μια πρόσθετη ηλιοπροστατευτική στρώση.
  • Η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας αέρα – νερού ή νερού – νερού (αβαθούς γεωθερμίας) για τους χώρους γραφείων, αθλητών. Ταυτόχρονα, τοποθετούνται διατάξεις με ανάκτηση θερμότητας είτε στις αντλίες θερμότητας είτε στις ΚΚΜ είτε σε εξαερισμούς.
  • Η εγκατάσταση διατάξεων για εξοικονόμηση ύδατος με τη χρήση των απόνερων των πλύσεων των φίλτρων των κολυμβητικών δεξαμενών σύμφωνα με DIN 19645 (προβλέπεται η εξοικονόμηση τουλάχιστον 4.000m3 νερού /έτος).
  • Η διερεύνηση χρήσης υβριδικού συστήματος θέρμανσης (γεωθερμία – φυσικό αέριο ή συμπαραγωγή ηλεκτρισμού – θέρμανσης – ψύξης) νερού κολυμβητικών δεξαμενών.
  • Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου (BEMS) ώστε να καταγράφονται και να διαχειρίζονται οι Η/Μ εγκαταστάσεις του κτιρίου.

Έτσι με τον ανωτέρω ενεργειακό – βιοκλιματικό σχεδιασμό θα επιτυγχάνεται:

εξοικονόμηση ενέργειας για τη θέρμανση,

εξοικονόμηση ενέργειας για την ψύξη και τον αερισμό βάσει σωστού σχεδιασμού,

μείωση των θερμικών απωλειών το χειμώνα,

εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας για τη θέρμανση,

αποφυγή της υπερθέρμανσης το καλοκαίρι,

βελτίωση του φυσικού δροσισμού και αερισμού,

παροχή συγχρόνως συνθηκών θερμικής άνεσης και υγιεινής,

συνθήκες οπτικής άνεσης για τους θεατές και τους χρήστες.

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Λάζαρος Κυρίζογλου

Α’ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης

Δήμων Ελλάδος

Από την ιστοσελίδα του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ