Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝΕΑ«Σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις από την κατασκευή σταθμού LNG στο Θερμαϊκό Κόλπο»

«Σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις από την κατασκευή σταθμού LNG στο Θερμαϊκό Κόλπο»

Το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκη η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Θεσσαλονίκης

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι η προωθούμενη κατασκευή σταθμού αεριοποίησης LNG στο Θερμαϊκό Κόλπο :

Θα έχει σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον της πόλης και ολόκληρης της περιοχής (βλ. εκπομπές μεθανίου, πολύ τοξικότερου και από το διοξείδιο του άνθρακα, σοβαρότατη διατάραξη του θαλασσίου περιβάλλοντος με αρνητικές επιπτώσεις στον ήδη επιβαρυμένο Θερμαϊκό Κόλπο και τις λειτουργίες που σχετίζονται μ΄ αυτόν, εκτόξευση του κινδύνου μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος με καταστροφικές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Η κατασκευή του σταθμού, πέραν των καταστροφικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προωθεί την επέκταση της χρήσης του πανάκριβου LNG με παραπέρα τεράστια επιβάρυνση των καταναλωτών (που ήδη δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στους θηριώδεις λογαριασμούς ενέργειας) και προς όφελος μόνο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων κατασκευής παρόμοιων σταθμών καθώς και των παραγωγών και μεταφορέων LNG.

Είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ενεργειακής μετάβασης και “Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας”, που βαφτίζει πράσινο το φυσικό αέριο (και στη μορφή του LNG) και το έχει αναγάγει σε στρατηγικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή και στη χώρα μας. Είναι κομμάτι επίσης, του ενεργειακού πολέμου που συνοδεύει την ιμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Ρωσίας στην Ουκρανία και του σχεδιασμού για τη μετατροπή και της περιοχής μας σε ενεργειακό κόμβο.

Η επέκταση αυτή θέτει στο περιθώριο εγχώριες ενεργειακές πηγές , πολύ φθηνότερες και ασφαλέστερες περιβαλλοντικά ενώ θέτει τη χώρα στο επίκεντρο των ενεργειακών ανταγωνισμών (που εξυπηρετούνται ακόμα και με πολέμους) με όποιους κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

Με βάση τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης απορρίπτει συνολικά (αρχική αδειοδότηση και άδεια επέκτασης) τη κατασκευή σταθμού αεριοποίησης LNG στον Θερμαϊκό Κόλπο και την ευρύτερη περιοχή, απαιτεί την ανάκληση τους από τη κυβέρνηση και τη διακοπή όλων των σχετικών μελετών και εργασιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ