Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΟλόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Σούλα στην «Αγκίδα»

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Σούλα στην «Αγκίδα»

Δημοσιεύουμε τη συνέντευξη του Γιάννη Σούλα, υποψηφίου δημοτικού συμβούλου με την παράταξη της Μαρίας Μανούκα. Η συνέντευξη είχε δημοσιευτεί σε αποσπάσματα.

Αγκίδα: Παραιτηθήκατε πρόσφατα από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου Κορδελιού προκειμένου να διεκδικήσετε την εκλογή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού Ευόσμου. Ποια εμπειρία αποκομίσατε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου;

Γιάννης Σούλας: Υπήρξα ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου και μέλος του Δ.Σ. τρία χρόνια, εκ των οποίων τον τελευταίο χρόνο ήμουν Γενικός Γραμματέας. Η παρουσία του Εμπορικού Συλλόγου ήταν πολύ έντονη με πολλά έργα, πολλές δράσεις και δραστηριότητες και με πολλές παρεμβάσεις, με μόνιμη παρουσία δίπλα στον επαγγελματία του δήμου μας. Μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της ύπαρξής του έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος Εμπορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης. Την προσωπική μου σφραγίδα την έβαλα στον Εμπορικό Επαγγελματικό Ηλεκτρονικό Κατάλογο του Συλλόγου ο οποίος ήταν προσωπική μου πρόταση και υλοποιήθηκε με δική μου προσωπική εργασία.

Αγκίδα: Πώς αξιολογείτε την πορεία του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου Κορδελιού, αλλά και την προσωπική σας πορεία στο Δ.Σ. του Συλλόγου;

Γιάννης Σούλας: Την πορεία του Συλλόγου την αξιολογώ ως πολύ θετική. Για την προσωπική μου πορεία πρέπει να ρωτήσετε τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου και το Δ.Σ.

Αγκίδα: Γιατί, ενώ έχετε προσφορά στον Εμπορικό Σύλλογο, αποφασίσατε να παραιτηθείτε από το Δ.Σ.;

Γιάννης Σούλας: Αποφάσισα να προσφέρω στον επαγγελματικό κόσμο του δήμου μας από άλλη θέση, αφού θα θέσω υποψηφιότητα για να εκλεγώ δημοτικός σύμβουλος. Κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό να υπάρχουν φωνές επαγγελματιών στο Δημοτικό Συμβούλιο που διεκδικούν να γίνουν πράγματα για τους επαγγελματίες του τόπου μας, που μάχονται να λυθούν προβλήματά τους, τα οποία γνωρίζω από πρώτο χέρι και ξέρω πώς πρέπει να τα διατυπώσω, γιατί τα έχω ζήσει ως μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου, από το οποίο πρέπει να αποχωρήσω γιατί υπάρχει πρόβλεψη στο καταστατικό πως σε τέτοια περίπτωση αυτόματα εκπίπτεις από το Δ.Σ.

Είμαι πολύ χαρούμενος που τη θέση του Γενικού Γραμματέα την πήρε η Βίβιαν Καζελίδου, η οποία έχει πολύ μεγάλη προσφορά στο Σύλλογο και επίσης είμαι πολύ χαρούμενος γιατί το αναπληρωματικό μέλος που κλήθηκε να συμπληρώσει το Συμβούλιο, ο Τάσος Λιόλιος, είναι ένας πολύ καλός μου φίλος που είμαι σίγουρος πως θα προσφέρει πολλά στο Σύλλογο και στον εμπορικό κόσμο.

Αγκίδα: Για ποιους λόγους αποφασίσατε να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της Μαρίας Μανούκα;

Γιάννης Σούλας: Τη Μαρία Μανούκα τη γνωρίζω πολύ καλά γιατί ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Η παρουσία της ήταν δυναμική, θετική και ουσιαστική. Με δεδομένο λοιπόν πως αφενός τη γνώρισα καλά στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και αφετέρου γιατί εκτιμώ την προσωπικότητά της και τις γνώσεις της, έκανα τη συγκεκριμένη επιλογή.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που έχει η Μαρία Μανούκα είναι οι καινοτόμες ιδέες για όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής και αυτό είναι απαραίτητο ώστε να λυθούν προβλήματα. Επίσης συζητάει, ακούει προτάσεις και λύσεις, τις οποίες μπορεί να συνδυάσει με τις δικές της γνώσεις και απόψεις, ώστε να δοθεί η καλύτερη λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Επιπλέον είναι μία νέα γυναίκα σε θέση να αφουγκραστεί τους νεότερους αλλά και να κατανοήσει και να εκπροσωπήσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του συνόλου των δημοτών, μπορεί να αντιληφθεί και να δώσει λύσεις στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στον Δήμο μας.

Θεωρώ πως πρέπει να τονιστεί η γυναικεία παρουσία ως υποψήφια δήμαρχος στο Δήμο μας, η οποία μάλιστα είναι μία προσωπικότητα που έχει πολλά να προσφέρει τόσο η ίδια όσο και το πολυδύναμο ψηφοδέλτιό της. Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από νέους και αξιόλογους ανθρώπους, κοντά όμως στους οποίους βρίσκονται, για να τους βοηθήσουν με την εμπειρία τους, και παλαιότεροι, που είναι αξιόλογοι και έχουν προσφέρει στο δήμο μας.

Αγκίδα: Η ενασχόλησή σας με τα κοινά ξεκίνησε με τη συμμετοχή σας στον Εμπορικό Σύλλογο ή είχατε κι άλλες δραστηριότητες πριν;

Γιάννης Σούλας: Διετέλεσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στην προηγούμενη διοίκηση. Στη νέα διοίκηση ήμουν μέλος στην Επιτροπή Εξυπηρέτησης Μελών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Ολοκληρώσαμε τις δράσεις και τα σεμινάρια που είχαμε προγραμματίσει ως Επιτροπή και πλέον είμαι μέλος της Επιτροπής μετάβασης του Επιμελητηρίου και των μελών του στην ψηφιακή εποχή. Είχα αναλάβει επίσης θέσεις ευθύνης σε τρία διαφορετικά ποδοσφαιρικά σωματεία, είτε στο Διοικητικό Συμβούλιο είτε ως υπεύθυνος τμημάτων.

Αγκίδα: Με βάση την εμπειρία που έχετε σε επαγγελματικούς και αθλητικούς συλλόγους και με δεδομένο ότι γνωρίζετε τα προβλήματα και τις ανάγκες στους συγκεκριμένους χώρους, ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα και ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του δήμου για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό;

Γιάννης Σούλας: Κατ’ αρχάς πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης σε όλους τους αθλητικούς χώρους, ώστε να αθλούνται τα παιδιά με ασφάλεια. Δεν γίνεται να υπάρχουν γήπεδα που είναι εστίες κινδύνων για τους αθλητές. Στους χώρους αυτούς συμπεριλαμβάνω και όσους βρίσκονται μέσα σε σχολικές εγκαταστάσεις.

Χρειαζόμαστε επιπλέον χώρους, οι οποίοι για να δημιουργηθούν θα πρέπει ο δήμος να πιέσει το κράτος ώστε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή τους. Σ’ αυτούς τους χώρους φυσικά συμπεριλαμβάνω το στάδιο και το κολυμβητήριο άνωθεν της περιφερειακής οδού. Είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της βόρειας Ελλάδας, έχουμε δύναμη στα χέρια μας, πρέπει να πιέσουμε προκειμένου επιτέλους να γίνουν αυτά τα έργα. Η χώρα πέρασε από μνημόνια, τα πράγματα ήταν δύσκολα, αλλά αυτή η εποχή τελείωσε και δεν γίνεται ο δήμος μας να παραμένει χωρίς στάδιο και κολυμβητήριο. Εμένα αυτή θα είναι η τοποθέτησή μου μέσα στην παράταξη. Οι όμοροι δήμοι, αν και μικρότεροι, έχουν και στάδιο και κολυμβητήριο, γιατί ακριβώς πίεσαν για να τα φτιάξουν.

Αγκίδα: Τα προβλήματα των Κοινοτήτων του δήμου είναι ενιαία;

Γιάννης Σούλας: Σε γενικές γραμμές είναι ενιαία. Μπορώ να δω και να αφουγκραστώ τα προβλήματα στο δήμο μας συνολικά, γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Εύοσμο, αλλά τα τελευταία χρόνια κατοικώ στο Κορδελιό με την έδρα της επαγγελματικής μου δραστηριότητας να βρίσκεται στον Εύοσμο. Γνωρίζω λοιπόν καλά τα προβλήματα και των δύο Κοινοτήτων και γνωρίζω πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αγκίδα: Τι συμβαίνει με τη διοίκηση του δήμου, αφού οι άλλοι δήμοι έχουν και πολλές άλλες υποδομές που δεν έχει ο δήμος μας και κάνουν πράγματα που ο δικός μας δεν τα κάνει;

Γιάννης Σούλας: Από που να αρχίσω και που να τελειώσω. Θα μιλήσω μόνον για πράγματα που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει αλλά και γι’ αυτά που μπορούν άμεσα να πραγματοποιηθούν. Όλα τα άλλα είτε μικρά είτε μεγάλα και χρονοβόρα θα αποτυπωθούν στο πρόγραμμα της παράταξής μας που ήδη καταρτίζεται από την υποψήφια Δήμαρχό μας Μανούκα Μαρία από την οποία κληθήκαμε όλοι οι υποψήφιοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.

Τα έργα που παρέδωσαν, ήταν έργα τα οποία είχε αρχίσει η προηγούμενη διοίκηση. Περιμένανε τις παραμονές των εκλογών ακόμα και για να προχωρήσουν στην αντικατάσταση πλακών πεζοδρομίου. Όμως παραβλέποντας την σκοπιμότητα της χρονικής στιγμής, είναι κάτι που έπρεπε να γίνει.

Η συγκεκριμένη διοίκηση δεν έχει κάνει ούτε μια μελέτη για ανέγερση νέου σχολικού κτηρίου που τόσο ανάγκη έχει ο Δήμος μας. Ακόμα και όσα βρήκαν από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου, καθυστέρησαν τραγικά να τα προχωρήσουν. Να σας πω συγκεκριμένα. Το νέο κτήριο του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου είναι έτοιμο από τον Σεπτέμβριο του 2022 και οι μαθητές έπρεπε να κάνουν μάθημα εκεί, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα με ένα σωρό δικαιολογίες. Τελικά οι μαθητές θα μπούνε στο νέο κτήριο το Σεπτέμβριο του 2023. Το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου άνωθεν της περιφερειακής οδού θα έπρεπε ήδη να είχε θεμελιωθεί. Δεν θεμελιώθηκε όμως.

Να αναφερθώ στην προσπάθεια που έκανε η διοίκηση του δήμου να συστεγάσει τους μαθητές του 19ου και του 24ου Δημοτικών Σχολείων Ευόσμου στο νέο κτήριο του 24ου καταργώντας αίθουσες ειδικών μαθημάτων. Δεν θα είχε κανείς νομίζω την απαίτηση να είχε γίνει καινούργιο σχολείο από αυτή την διοίκηση. Αλλά στα τέσσερα χρόνια της θητείας αυτού του δημάρχου δεν θα έπρεπε να δρομολογηθούν τουλάχιστον οι διαδικασίες για ένα ακόμα σχολείο; Και αφού ο κ. δήμαρχος, όπως τον ακούσαμε να λέει, έχει ιδιαίτερες, ίσως και μεγαλύτερες, ευαισθησίες από όλους τους προηγούμενους δημάρχους για το ειδικό σχολείο, δεν θα έπρεπε να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ανέγερσή του αφού υπάρχει χαρακτηρισμένος και αποζημιωμένος χώρος άνωθεν της περιφερειακής;

Αγκίδα: Τι άλλο λείπει από το δήμο εκτός από σχολεία και αθλητικοί χώροι;

Γιάννης Σούλας: Η αναβάθμιση του πάρκου Ελπίδας στην οδό Αγαμέμνωνος έχει «μπει στον πάγο» παρ’ όλο που η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί. Οι εξαγγελίες της Διοίκησης για την κατάργηση των πυλώνων της ΔΕΗ στο μεγάλο πάρκο της οδού Μουσών παραμένουν εξαγγελίες και εκτός από την αντικατάσταση του φωτισμού το πάρκο αυτό παραμένει σχεδόν αναξιοποίητο και ελάχιστα επισκέψιμο. Τέλος, κατά τη γνώμη μου, στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της βόρειας Ελλάδας πρέπει να γίνει ένα πάρκο τεχνολογικά εξελιγμένο.

Οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί αναβάθμισης της πλατείας Ευόσμου με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό επίσης μπήκαν στο συρτάρι. Το υπόγειο Parking στο Κορδελιό επίσης δεν λειτουργεί ακόμη. Η ένταξη της περιοχής της Διαλογής στο σχέδιο πόλης και η αξιοποίηση του μεγάλου πάρκου της Διαλογής θα δώσουν «ΝΕΑ ΠΝΟΗ» στην περιοχή και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και βέβαια η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου που προϋποθέτει να αποκτήσει η περιοχή ρυμοτομικό σχέδιο.  Ο δήμος μας φιλοξενεί άτυπα καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Καταφύγιο αδέσποτων ζώων με προδιαγραφές δεν υπάρχει στη δυτική Θεσσαλονίκη. Στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία επιτέλους ενός σύγχρονου καταφυγίου αδέσποτων ζώων σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι σε μια δημαρχιακή θητεία μπορούν να γίνουν όλα. Δεν έγιναν όλα ούτε από την προηγούμενη ούτε από τις πιο προηγούμενες Διοικήσεις. Όμως κάτι έκαναν,  κάτι άφησαν. Το ίδιο θέλουμε και από την παρούσα Διοίκηση.

Αγκίδα: Για ποια θέματα πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες;

Γιάννης Σούλας: Όταν είχαμε κάνει συνάντηση με τον ΟΑΣΘ, μας ενημέρωσαν πως επειδή καταργήθηκαν κάποιες γραμμές από άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, αυτά τα λεωφορεία θα έρθουν στο δήμο μας, πράγμα που σημαίνει πως θα έχουμε πιο τακτική συγκοινωνία χωρίς μεγάλη αναμονή. Το κύριο όμως θέμα, το οποίο συζητήσαμε και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, ήταν η μεταφορά πάνω από την περιφερειακή οδό του τερματικού σταθμού των λεωφορείων που βρίσκεται τώρα στην οδό Νυμφαίου. Από τον ΟΑΣΘ μας ενημέρωσαν πως ο χώρος έχει βρεθεί, σύμφωνα με ενημέρωση που τους έκανε ο δήμαρχος. Ο ΟΑΣΘ είναι έτοιμος να μεταφέρει τον τερματικό σταθμό. Ο δήμος πρέπει να χρηματοδοτήσει το έργο της δημιουργίας του νέου τερματικού σταθμού, έργο με χαμηλό κόστος και που μπορεί να γίνει σε τρεις μήνες εφόσον ο νέος τερματικός σταθμός είναι με τις προδιαγραφές του παλιού. Το δύσκολο είναι ο σχεδιασμός των νέων γραμμών διέλευσης των λεωφορείων. Εφόσον γίνει αυτή η μεταφορά του τερματικού σταθμού, επιτέλους δεν θα έχουν πάνω από την περιφερειακή οδό μόνο μία λεωφορειακή γραμμή και θα εξυπηρετούνται πολύ καλύτερα οι δημότες και οι επαγγελματίες άνωθεν του περιφερειακού. Επιπλέον με αυτήν την αλλαγή αναβαθμίζεται η περιοχή άνωθεν της περιφερειακής οδού. Δίνεται και κίνητρο να δημιουργηθούν επιχειρήσεις σ’ εκείνην την περιοχή.

Ένα άλλο θέμα που απαιτεί άμεσες ενέργειες είναι το περιβαλλοντικό. Καθώς τα τελευταία χρόνια είμαι κάτοικος του Κορδελιού, βιώνω έντονα τα περιβαλλοντικά προβλήματα εξαιτίας της δραστηριότητας των ΕΛΠΕ. Επιτέλους πρέπει να παρθούν μέτρα γιατί όλος ο δήμος, αλλά κυρίως το Κορδελιό, βιώνουν καθημερινά μια απαράδεκτη κατάσταση. Έκθεση για το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ ευθύνονται για τη δυσοσμία υπάρχει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπήρξαν συμπεράσματα και με βάση αυτά το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην λαμβάνονται χορηγίες από τα ΕΛΠΕ μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Η σημερινή διοίκηση του δήμου όχι μόνον δεν ασχολήθηκε σοβαρά για να λυθεί το πρόβλημα αλλά παίρνει και χορηγίες από τα ΕΛΠΕ αγνοώντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης Διοίκησης. Η μόνη της έγνοια είναι να κάνει νέες μετρήσεις για να δει αν η δυσοσμία είναι όπως ήταν ή αν βελτιώθηκε λες και δεν εμπιστευόμαστε την μύτη μας. Αυτό που έπρεπε να κάνει ήταν να πιέσει ώστε να γίνει η ζωή μας πιο ανθρώπινη, να πάψει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση με τη δυσοσμία και να σταματήσει η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας.

Η πλήρης λειτουργία των ΚΑΠΗ είναι επίσης ένα πρόβλημα που απασχολεί την Τρίτη ηλικία που πρέπει άμεσα να το δει η Διοίκηση.

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ