Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΚΔΡΟΜΩΝ

ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΚΔΡΟΜΩΝ

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

«Με μεγάλη δυσαρέσκεια βλέπουμε την επαναλαμβανόμενη κατάσταση ακύρωσης των σχολικών εκδρομών σε δημοτικά, μιας και η εγκύκλιος που προβλέπει τις παραμέτρους για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών μας δεν εφαρμόζεται.

Μέσα σε αυτήν προβλέπεται ότι, για την μετακίνηση παιδιών βάρους κάτω των 36 κιλών και ύψους κάτω του 1,5 μέτρου , τα λεωφορεία πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ειδικά καθίσματα, κατάλληλα για την ηλικία και το βάρος των πιο μικρών μαθητών. Δυστυχώς, τα τουριστικά λεωφορεία δεν είναι εξοπλισμένα, με άμεση συνέπεια τα πρακτορεία είτε να ζητούν από τους γονείς να προμηθευτούν καρεκλάκι για να πραγματοποιηθεί η σχολική εκδρομή, είτε –στη συντριπτική πλειοψηφία- να ακυρώνονται οι εκδρομές ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Δεν θα αναφερθούμε στην μεγάλη σημασία των σχολικών εκδρομών, πράγμα που έχουμε κάνει σε πολλές ανακοινώσεις μας, δελτία και συνέντευξη τύπου. Θυμίζουμε απλά ότι η κοινωνικοποίηση του παιδιού, η επαφή με το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού.

Πέρα από την αγανάκτηση για την ακύρωση των εκδρομών, τόσο των γονιών όσο και των παιδιών μας, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα και προβληματισμοί για τον τρόπο μετακίνησης των παιδιών μας όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο κατά τις σχολικές εκδρομές, όσο και για κάθε σχολική μετακίνηση, όπως είναι η καθημερινή μετακίνηση με σχολικά λεωφορεία από και προς την σχολική μονάδα.

Σε όλα αυτά προστίθεται και ο δικαιολογημένος φόβος για τα λεωφορεία που κρίνονται ακατάλληλα ακόμα και σήμερα.

Η ασφάλεια των παιδιών μας δεν είναι για διαπραγμάτευση. Δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους!

Απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών με κρατική ευθύνη και τον ελεγχο του υπουργειου Παιδείας!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ