Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΣΤΑ  «ΤΕΜΠΗ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ

ΣΤΑ  «ΤΕΜΠΗ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ

Το παρακάτω δελτίο τύπου με τίτλο «ΣΤΑ  “ΤΕΜΠΗ” ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ “ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ” ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ» εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναδεικνύεται τελευταίος στη καθαριότητα της πόλης αλλά πρωταθλητής στα εργατικά «ατυχήματα».

Δεν υπάρχει βδομάδα που να μη συμβαίνει ένα εργατικό «ατύχημα», ιδιαίτερα στο τομέα της καθαριότητας.

Τελευταίο συμβάν τη Τρίτη 30 Μάη, στο Γ’ Σώμα Στρατού, με μια εργαζόμενη να μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, με κάταγμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ίδιου του Δήμου μέσα σε τρία χρόνια (2020, 2021, 2022) υπήρξαν περίπου 120 «ατυχήματα» (τα 86 από αυτά στη καθαριότητα) ενώ οι πληροφορίες των εργαζόμενων μιλούν για τουλάχιστον 10 «ατυχήματα» μόνο μέσα στο 2023.

Η συσσώρευση τόσων πολλών «ατυχημάτων» οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα :

Δεν πρόκειται για ατυχήματα. Πρόκειται για εγκληματική πολιτική, με θύματα εργαζόμενους που δεν ξέρουν ΑΝ και ΠΩΣ θα γυρίσουν σπίτι τους.

Είναι η πολιτική που θεωρεί δυσβάστακτο κόστος την ασφάλεια και την υγεία των εργαζόμενων ενώ θεωρεί όφελος το μοίρασμα εργολαβιών για έργα άσχετα με τις πραγματικές ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της. Είναι η πολιτική που ακολουθούν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις (ανεξαρτήτως χρώματος), όλες διοικήσεις του δήμου υπό τη καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι η πολιτική που οδηγεί σε Τέμπη.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ δεν θέλει να δεσμευτεί με υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους, τη καθαριότητα και ανακύκλωση, γιατί είναι ένας ακόμα τομέας που οδεύει για ιδιωτικοποίηση, δεν πρέπει ο «επενδυτής» να «φορτωθεί» με πρόσθετο κόστος.

Η δημοτική παράταξη της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗΣ» έχει θέσει το θέμα πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο.

Όμως η διοίκηση Ζέρβα «βρήκε και κάνει» : Με διαδικαστικά τερτίπια, με τις πλάτες των άλλων παρατάξεων αποφεύγει να το συζητήσει, να δεσμευτεί για μέτρα.

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΟΥΡΑΣΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΣΙΩΠΉΣΟΥΜΕ.

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» για μια ακόμα φορά θα προσπαθήσει να θέσει το συνολικό θέμα της ασφάλειας των εργαζόμενων του Δήμου, στο δημοτικό συμβούλιο, εκτός ημερήσιας διάταξης, με σκοπό να ληφθούν δεσμευτικές για τη διοίκηση αποφάσεις από το ανώτερο όργανο του Δήμου. Το αν συζητηθεί, αν θα παρθούν αποφάσεις εξαρτάται από τη διοίκηση Ζέρβα και τις άλλες παρατάξεις που – στη καλύτερη τω περιπτώσεων – αρκούνται σε ανέξοδες διακηρύξεις και προεκλογικές ανοησίες περί φιλεργατικών δεσμεύσεων.

(Επισυνάπτεται η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς το δημοτικό συμβούλιο για να τεθεί η ασφάλεια των εργαζόμενων εκτός ημερήσιας διάταξης)

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗΣ

ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΣΑΝ ΘΕΜΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΡΟΣ

Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Π. Λεκάκη

Θεσσαλονίκη 1.6.2023

Κ. Πρόεδρε,

Τα συνεχή εργατικά «ατυχήματα» στις υπηρεσίες του Δήμου και ιδιαίτερα στο τομέα της καθαριότητας αποτελούν πλέον όχι εξαιρέσεις αλλά «κανονικότητα».

Είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι να μη γνωρίζουν αν και πως θα επιστρέψουν από την εργασία τους ενώ την ίδια ώρα η διοίκηση του Δήμου να αποφεύγει συστηματικά να δεσμευτεί, να υλοποιήσει και να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζόμενων επικαλούμενη διαδικαστικές δυσκολίες και τερτίπια, ΜΗ ενοχλώντας τη κυβέρνηση διεκδικώντας απαραίτητα κονδύλια και προσλήψεις, ξοδεύοντας κονδύλια από τη τοπική φορολογία των δημοτών για να μοιράσει εργολαβίες σε έργα που δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της πόλης.

Η «έκφραση λύπης» για τα «ατυχήματα», οι ανέξοδες αόριστες υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιούνται όχι απλά δεν αρκούν αλλά αποτελούν κοροϊδία.

Η δημοτική παράταξη της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» προτείνει το συνολικό θέμα της ασφάλειας των εργαζόμενων να προταχθεί σαν θέμα ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Επιμένουμε ότι η συζήτηση ΔΕΝ πρέπει να αναλωθεί μόνο σε γενικόλογες διακηρύξεις αλλά να καταλήξει σε δεσμευτικές για τη διοίκηση αποφάσεις του ανώτερου οργάνου του Δήμου, του δημοτικού συμβουλίου. Στη συζήτηση αυτή θα πρέπει να κληθούν και να τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι του δήμου.

Τα  συγκεκριμένα θέματα που θέτουμε προς συζήτηση και λήψη δεσμευτικής απόφασης είναι τα παρακάτω:

  • Προσλήψεις και σωστή διαχείριση του προσωπικού.
  • Προμήθεια, επισκευή και συντήρηση απορριμματοφόρων και οχημάτων.
  • Οι εργαζόμενοι να εκτελούν εργασίες σύμφωνα με τις δυνατότητες και δυνάμεις τους.
  • Να χορηγηθούν επιτέλους τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
  • Τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζόμενων.
  • Να πληρωθεί άμεσα ότι οφείλεται στους εργαζόμενους (όλη η αποζημίωση για Μ.Α.Π. που αγόρασαν εξ ιδίων οι εργαζόμενοι και δεδουλευμένα νυχτερινά – εξαιρέσιμα).
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ