Τα προβλήματα του ΘΕΠΑΝ είναι γνωστά και πολλά. Φυσικά έχουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς που επί πολλού έχει σχολιάσει η σελίδα μας, την εγκατάλειψη του αναψυκτήριου, της λιμνούλας και άλλων.
Στο φωτορεπορτάζ αυτό συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες των τελευταίων μηνών και θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως στην κατάσταση του πράσινου, των κήπων και των δέντρων του πάρκου αυτού, που δυστυχώς μας λυπεί και μας δυσαρεστεί.
Τα προβλήματα στα δέντρα του πάρκου είναι πολλά και ποικίλα, και στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα πηγάζει από την ίδια την διαχείριση του πάρκου από τον δήμο και τις υπηρεσίες του. Το πώς και το γιατί θα αναλυθούν αμέσως τώρα.
Από τις 18/01/23 οι εικόνες είναι άσχημες, εμφανής είναι η κόκκινη απόχρωση στα κυπαρισσοειδή του πάρκου, που δηλώνει την μόλυνση και το νέκρωμα των δέντρων. Δύο μήνες αργότερα στις 8/03/23 τρία άρρωστα δέντρα έχουν κοπεί και δύο έχουν κλαδευτεί. Εδώ γεννώνται ερωτήματα.
Φυσικά και δεν είμαστε κατά της κοπής αρρώστων δέντρων, αλλά αναρωτιόμαστε τι έκανε ο δήμος ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση και εν συνεχεία η κοπή. Διότι τα δέντρα δεν έφτασαν σε τέτοια κατάσταση μέσα σε μια ημέρα. Ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα εξαπλωθεί η ασθένεια και στα εναπομείναντα δέντρα, καθώς φαίνονται ήδη σημάδια μόλυνσης σε αυτά; Τέλος, θα γίνει ποτέ αντικατάσταση αυτών των δέντρων, όπως οφείλεται σύμφωνα με το περιβαλλοντικό ισοζύγιο;
Όσο μιλάμε για κοπές και αντικαταστάσεις δέντρων, αξίζει να αναφερθούμε στους 4 κορμούς -πρώην – φοινίκων που περικυκλώνουν την τεχνητή λιμνούλα. Οι φοίνικες έχουν κοπεί, – υποθέτω λόγω του κόκκινου σκαθαριού που έχει καταστρέψει τόσους φοίνικες στην Ελλάδα – δεν έχουν όμως αφαιρεθεί μαζί με τις ρίζες, προσθέτοντας έτσι στην αισθητική και την περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Έπαινος όμως για τους μεγαλύτερους υπαίτιους της υποβάθμισης πάει στον πολύ επιβλητικό, αλλά τελείως νεκρό πλάτανο, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, απ’ όσο εγώ γνωρίζω, “χάσκει” ξεραμένος στην είσοδο του πάρκου ! Τα προβλήματα με αυτό είναι πολλά. Αρχικά όχι μόνο είναι άκρως αντιαισθητικό θέαμα στα μέσα της άνοιξης να αντικρίζεις ένα αγέρωχο κακεχτικό όμως δέντρο χωρίς φύλλωμα, αλλά είναι και άκρως επικίνδυνο, διότι τα νεκρά δέντρα έχουν τάσεις ρίψης των κλαδιών τους και ο κίνδυνος τραυματισμού εγκυμονεί. Οι υπηρεσίες μπορούν να προβούν έστω σε κλάδεμα των κλαδιών σε πρώτη φάση, μιας και καταλαβαίνω ότι η ολοκληρωτική αφαίρεση για ένα δέντρο τέτοιου μεγέθους είναι πολύ δύσκολη, σκεπτόμενος μάλιστα και τις δυνατότητες των υπηρεσιών .
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως πριν μερικές εβδομάδες, λόγω δυνατών ανέμων, έπρεπε να κοπούν από το πάρκο τρεις καλλωπιστικές δαμασκηνιές. Δεν είμαι ο κατάλληλος για να αποφανθώ αν η κοπή ήταν αναγκαία, αλλά είναι πραγματικά κρίμα που τόσο όμορφα δέντρα – ιδιαιτέρως όταν ανθίζουν- χάθηκαν από το πάρκο, με δυστυχώς ελάχιστες πιθανότητες και αυτά να αντικατασταθούν με νέα, όπως κρίνουμε από την εμπειρία μας. Οι κορμοί παραμένουν εκεί.
«Μα καλά, μόνο κόβουν σε αυτό πάρκο, δεν φυτεύουν τίποτα;» θα αναρωτηθεί κανείς δικαίως. Όντως υπάρχουν νέες φυτεύσεις, μόνο που και αυτές αποδεικνύονται άκαρπες προσπάθειες ( λογοπαίγνιο alert). Πολλά από τα νέα δέντρα που φυτεύονται, μάλλον κυρίως λόγω της έλλειψης ποτίσματος, ενός φαινομένου που τυραννάει όλο το Δήμο, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και ξεραίνονται. Έτσι οι φυτεύσεις όταν δεν υπάρχει παράλληλη υποστήριξη, είναι δίχως νόημα. Ακολουθούν φωτογραφίες ξεραμένων, νέων δέντρων:
Παράλληλα στην πίσω μεριά υπάρχουν τρία μεγάλα επίσης ξερά πεύκα, πιθανόν από την γνωστή κάμπια εχθρό των πεύκων. Αν και υπάρχει ακόμα ελπίδα για επαναφορά των δέντρων στην πρωτέρα κατάσταση, είναι καλό ο δήμος να επιληφθεί και επί αυτού.
Εν τέλει παρατηρούμε μια απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας για την διαχείριση του πράσινου αυτού του χώρου. Δεν υπάρχει ούτε πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών στα δέντρα, ούτε αντικατάσταση δέντρων, ούτε πότισμα. Πως λοιπόν αυτός ο αποτυχημένα διαχειριζόμενος – ναι αποτυχημένα – χώρος μπορεί να θεωρηθεί πάρκο και μέρος κοινωνικοποίησης, όταν έχει αφεθεί στην τύχη του από κάθε όψη; Η δημοτική αρχή οφείλει να δώσει μεγαλύτερη σημασία στην διαχείριση του χώρου και να εξετάσει τα θέματα που τέθηκαν σε αυτό το ρεπορτάζ.
ΥΓ: Δεν γίνεται επιπροσθέτως να τεθεί το επιχείρημα πως ο Δήμος δεν επεμβαίνει λόγω του θολού ιδιοκτησιακού καθεστώτος καθώς έχει φανεί πως οι υπηρεσίες έχουν επέμβει συχνά πυκνά είτε με φυτεύσεις είτε με κλαδέματα, ενώ άμα όντως τα χέρια του Δήμου είναι “δεμένα” είναι απαράδεκτο έστω να επιτρέπει ένας δημόσιος χώρος στα διοικητικά του όρια του να λειτουργεί υπό τέτοιες συνθήκες.
Γιάννης Κ.
Το ΘΕΠΑΝ δεν υδροδοτείται!