Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΘανάσης Γαρούφας: Πράξεις δεν βλέπουμε από τη διοίκηση Μανδαλιανού

Θανάσης Γαρούφας: Πράξεις δεν βλέπουμε από τη διοίκηση Μανδαλιανού

Συνέντευξη παραχώρησε στην «Αγκίδα» ο Θανάσης Γαρούφας, δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού Ευόσμου και πρόεδρος του Η΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η συνέντευξη του κυρίου Γαρούφα δόθηκε πριν ανακοινωθεί ότι το 19ο και 24ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου δεν πρόκειται να συστεγαστούν. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Θανάση Γαρούφα γιατί ήταν από αυτούς που πρωτοστάτησαν προκειμένου να μην προχωρήσει το αντιεκπαιδευτικό και αντιεπιστημονικό σχέδιο της συστέγασης των δύο σχολείων και της κατάργησης σχολικού κτηρίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε μια περιοχή που το χρειάζεται απόλυτα. Ο πρόεδρος των Δασκάλων και Νηπιαγωγών του δήμου Κορδελιού Ευόσμου στοχοποιήθηκε γι’ αυτή του τη δράση και γράφτηκαν απαράδεκτα πράγματα για το πρόσωπό του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο Θανάσης Γαρούφας γεννήθηκε στην Αμφίπολη Σερρών από γονείς αγροτοκτηνοτρόφους. Αποφοίτησε από το λύκειο Ροδολίβους. Πέρασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας σαν αναπληρωτής. Από το 2004 είναι δάσκαλος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου. Έχει αναπτύξει συνδικαλιστική δράση από τα φοιτητικά του χρόνια, πάντα μέσα στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού, χωρίς να έχει προσβάλει ποτέ τους αντιπάλους του. Έχει συνεργαστεί με όλες τις παρατάξεις, βάζοντας πάντα πάνω απ’ όλα το συμφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στο δήμο είναι εκλεγμένος από το 2014 με την τότε διοίκηση του Πέτρου Σούλα και κατόπιν με την παράταξη του Γιάννη Καμαρινού.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

Αγκίδα: Πόσα χρόνια βρίσκεστε στη θέση του προέδρου του Η΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης;

Θανάσης Γαρούφας: Βρίσκομαι στον τρίτο χρόνο της θητείας. Ανέλαβα όταν συνταξιοδοτήθηκε η Κυριαζίδου Αικατερίνη. Πέρυσι έγιναν εκλογές και επανεκλέχτηκα. Θέλω να τονίσω ότι ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών λειτουργεί με άψογο τρόπο, έχει διαπαραταξιακό προεδρείο, παίρνονται ομόφωνα όλες οι αποφάσεις. Όλα αυτά για το καλό των παιδιών και για το καλό της σχολικής μαθητικής κοινότητας.

Αγκίδα: Πώς θα σχολιάζατε την παρουσία σας στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή Κορδελιού Ευόσμου, αλλά και το ρόλο της Επιτροπής;

Θανάσης Γαρούφας: Ήμουν πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής. Αφήσαμε μια υγιή Σχολική Επιτροπή. Είχα κατηγορηθεί ότι δεν είχα κάνει διαγωνισμούς για να δώσω ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα σχολεία, πράγμα που το απάντησα στο Δημοτικό Συμβούλιο δίνοντας τα στοιχεία ότι έγιναν τέτοιοι διαγωνισμοί. Θεωρώ ότι ο Χρήστος Ταξίδης που ανέλαβε τη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή συνέχισε το έργο μου.

Μ’ εκείνο που έχουμε πρόβλημα εμείς σαν Σύλλογος Δασκάλων, και το έχω τονίσει πάρα πολλές φορές, είναι πως ο ρόλος της Σχολικής Επιτροπής είναι να παίρνει τα χρήματα από το υπουργείο Εσωτερικών και να κάνει την κατανομή στις σχολικές μονάδες. Φρόντιζα πάντα να έχουν οι σχολικές κοινότητες επαρκές ποσό για να το διαθέτουν οι διευθυντές όπως αυτοί νομίζουν για κάλυψη αναγκών της σχολικής κοινότητας. Αυτό πάντα γινόταν με διαφάνεια.

Αγκίδα: Θα μας μιλήσετε για την προσπάθεια της διοίκησης του δήμου να συστεγάσει το 19ο και 24ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου στο νέο κτήριο του 24ου;

Θανάσης Γαρούφας: Στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών μας έχει απασχολήσει πολύ αυτό το ζήτημα. Μιλάνε για συστέγαση, αλλά ας μην κρυβόμαστε. Στην ουσία θα προκύψει συγχώνευση. Έχουμε προηγούμενα παραδείγματα όπως είχε γίνει με σχολεία στο Κορδελιό. Αντιδράσαμε και θα αντιδράσουμε γιατί μετά από 12 χρόνια κατασκευάστηκε στο δήμο μας ένα νέο σχολικό κτήριο για να στεγαστεί το 24ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου. Έγιναν προσπάθειες από όλες τις προηγούμενες διοικήσεις. Δόθηκε λύση και ξεκίνησε η ανέγερσή του επί διοικήσεως Πέτρου Σούλα, της οποίας ήμουν μέλος και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής. Παρ’ όλο που έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του, ακόμη δεν έχει παραδοθεί. Εδώ κι έναν χρόνο δίνονται συνεχώς νέες ημερομηνίες. Φτάσαμε να γίνει η διοικητική παραλαβή από τις Κτηριακές υποδομές στις 4 Απριλίου.

Το 24ο Δημοτικό Σχολείο διαθέτει αίθουσα εικαστικών, αίθουσα φυσικής/χημείας, αίθουσα Αγγλικών, αίθουσα πληροφορικής, αίθουσα βιβλιοθήκης κι εδώ θέλω να τονίσω ότι το σχολείο έχει ενταχθεί στο δίκτυο βιβλιοθηκών το οποίο απαιτεί ξεχωριστό χώρο. Το μαθητικό δυναμικό των δύο σχολείων ήταν 264 μαθητές. Ο αύλιος χώρος είναι πάρα πολύ μικρός για τον προαυλισμό 264 μαθητών. Η διευθύντρια Εκπαίδευσης δεν συμφώνησε για να γίνει συστέγαση αυτών των δύο σχολείων. Και μόνο το ότι δεν επαρκεί ο μικρός αυτός αύλιος χώρος εγκυμονεί κινδύνους.

Το 24ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ήταν 8 τμήματα και το 19ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ήταν 6 τμήματα. Φέτος που έχουν τελειώσει οι εγγραφές, το 24ο θα λειτουργήσει με 9 τμήματα και το 19ο με 6 τμήματα, σύνολο δηλαδή 15 τμήματα. Διαφωνούμε κάθετα στη συστέγαση των δύο σχολείων. Δεν είναι δυνατόν αίθουσες που προορίζονται για άλλες χρήσεις να τις μετατρέπουμε σε αίθουσες διδασκαλίας. Δεν θέλουμε να έλθουμε στις αλήστου μνήμης διαδικασίες του διαχωρισμού γυμναστηρίων και αιθουσών με γυψοσανίδες για να πολλαπλασιαστούν οι αίθουσες διδασκαλίας.

Υπάρχει πρόβλημα στο δήμο. Υπάρχουν σχολεία, όπως για παράδειγμα το 16ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, που λειτουργούν αίθουσες διδασκαλίας δίπλα σε καυστήρα στο υπόγειο. Υπάρχει ο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου το οποίο λειτουργεί με 17 τμήματα, είναι 12θέσιο αλλά έχει 5 τάξεις με 3 τμήματα. Τι πρέπει να γίνει; Όπως ήδη έχει ξεκινήσει από τη φετινή κατανομή, να αποσυμφορύσουμε τα όμορα σχολεία και σιγά σιγά να βγάλουμε τους μαθητές από τις υπόγειες αίθουσες. Η συστέγαση του 24ου και του 19ου δεν λειτουργεί προς την κατεύθυνση να βγούνε οι μαθητές από τα υπόγεια. Υπάρχουν 52 αίθουσες διδασκαλίας στα υπόγεια και πάρα πολλές φορές η διοίκηση έχει πει πως δεν τις αύξησε, σαν και το πρόβλημα να μην είναι το πώς θα μειωθούν και θα εξαλειφθούν, αλλά να είναι το πώς να μην αυξηθούν.

Αγκίδα: Με το Ειδικό Σχολείο του Κορδελιού τι πρέπει να γίνει;

Θανάσης Γαρούφας: Σαφώς το Ειδικό Σχολείο του Κορδελιού πρέπει να φύγει από το χώρο που σήμερα στεγάζεται. Το έχω επισκεφτεί και αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα. Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία σ’ αυτό και είναι άμεση προτεραιότητα. Σαν διοίκηση του δήμου είχαμε ασχοληθεί, είχε βρεθεί χώρος άνωθεν της περιφερειακής οδού. Γιατί δεν προχώρησε; Άλλαξε η διοίκηση. Θα μπορούσαν σ’ αυτά τα χρόνια να διεκδικήσουν την ανέγερση διδακτηρίου σ’ αυτό το χώρο για το Ειδικό Σχολείο. Στο Δαμάσι της Θεσσαλίας χτίστηκε σχολικό κτήριο μετά το σεισμό σε 6 μήνες. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με το Ειδικό Σχολείο γιατί είναι έργο υπερτοπικής σημασίας. Πιστεύω ότι με τη δέουσα πίεση θα χρηματοδοτούσε το έργο η Περιφέρεια.

Αγκίδα: Ο δήμαρχος, στο θέμα της συστέγασης των δύο Δημοτικών Σχολείων προκειμένου να μεταφερθεί το Ειδικό Σχολείο του Κορδελιού στο κτήριο του 19ου, προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ευαίσθητο και όσους δεν συμφωνούσαν, για παιδαγωγικούς λόγους, με αυτήν την εξέλιξη προσπάθησε να τους παρουσιάσει ως ανάλγητους. Μέσα σ’ αυτούς ήσασταν κι εσείς.

Θανάσης Γαρούφας: Η ευαισθησία δεν είναι a la carte. Το Ειδικό Σχολείο έπρεπε να φύγει από το χώρο που βρίσκεται χθες και όλοι συμφωνούν σ’ αυτό. Πολιτική με τα προσωπικά βιώματα δεν γίνεται. Έχω κι εγώ προσωπικά βιώματα και είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο θέμα. Όμως το γενικό καλό υπερτερεί των προσωπικών μας βιωμάτων και ευαισθησιών. Αν ήταν ευαίσθητος σ’ αυτό το θέμα ο κύριος δήμαρχος, το Ειδικό Σχολείο μέσα στα τέσσερα χρόνια της διοίκησής του θα είχε λειτουργήσει. Δεν έχει κάνει όμως ούτε τη μελέτη για την ανέγερση του σχολικού κτηρίου. Το έχω τονίσει πάρα πολλές φορές και έχω κάνει ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο εάν ο δήμος έχει καταθέσει μελέτες για ανέγερση σχολείων στο νέο ΕΣΠΑ που έχει ανοίξει. Δεν υπάρχει ούτε μία μελέτη. Για νέες μελέτες μιλάω και όχι για μελέτες που υπήρχαν από προηγούμενες διοικήσεις.

Αγκίδα: Η ευαισθησία για κάποιους μαθητές σε βάρος κάποιων άλλων μαθητών έχει καμία σχέση με την παιδαγωγική αντίληψη;

Θανάσης Γαρούφας: Καμία σχέση δεν έχει γι’ αυτό θα βρει απέναντι την εκπαιδευτική κοινότητα, τους δασκάλους και τους γονείς. Πρόκειται για ένα κτήριο της Πρωτοβάθμιας και δεν είναι καιρός η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση να χάσει κτήριο, σε μια περιοχή μάλιστα που πρέπει να χτιστούν κι άλλα. Εάν βάζαμε σαν απώτερο σκοπό μας να αποσυμφορήσουμε σχολεία από τα υπόγεια, ο σκοπός αυτός έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη λογική να μεταφέρουμε το Ειδικό Σχολείο στο κτήριο του 19ου και να συστεγάσουμε το 19ο με το 24ο στο νεοανεγερθέν κτήριο του 24ου.

Αγκίδα: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η διοίκηση του δήμου έχει στη σύνθεσή της πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς οι οποίοι στηρίζουν μια τέτοια πολιτική;

Θανάσης Γαρούφας: Είναι συνάδελφοι, τους σέβομαι και τους εκτιμώ, αλλά έχοντας περάσει ο αντιδήμαρχος Παιδείας από τη θέση του προέδρου του Συλλόγου των δασκάλων για πολλά χρόνια, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών από αντιπρόεδρος του Συλλόγου των δασκάλων, η κυρία Αλεξάνδρα Κορωνίδου από ταμίας και μέλος του Συλλόγου των δασκάλων και έχοντας περάσει όλοι από θέσεις διευθυντών σχολείων, θα περίμενα, αν μη τι άλλο, να αντιδράσουνε στις ενέργειες αυτές της διοίκησης. Κι εγώ ήμουν διοίκηση. Τέτοιο πράγμα δεν θα το επέτρεπα γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν λύνουμε πρόβλημα, αλλά δημιουργούμε πρόβλημα. Δεν είναι λύση αυτή που προτείνει η διοίκηση Μανδαλιανού.

Αγκίδα: Γιατί πιστεύετε ότι, ενώ είναι παιδαγωγοί, στηρίζουν τέτοιες αντιεπιστημονικές και αντιπαιδαγωγικές λύσεις;

Θανάσης Γαρούφας: Δυστυχώς προσεγγίζουν το θέμα ως μέλη αυτής της διοίκησης του δήμου και όχι ως παιδαγωγοί.

Αγκίδα: Είπε ο δήμαρχος από το μικρόφωνο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου δεν εκτιμάνε τα εργαστήρια φυσικής και χημείας, οπότε μπορούμε να τα καταργήσουμε στο νέο κτήριο του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου. Ως παιδαγωγός πώς σας ακούστηκε αυτό; Μπορούν να ακούγονται τέτοια πράγματα από δήμαρχο που μάλιστα έχει πτυχίο Πανεπιστημίου;

Θανάσης Γαρούφας: Μου προξένησε τεράστια έκπληξη όταν το άκουσα γιατί, όπως είπατε, ο ίδιος πέρασε από το Πανεπιστήμιο. Σαφώς και όλα τα παιδιά θέλουν να έχουν και τα εργαστήρια τους. Εάν θέλουμε να μιλάμε για αναβάθμιση της Παιδείας χρειάζεται να παρέχουμε στους μαθητές όλα τα απαραίτητα εργαλεία της μάθησης. Γιατί στο τέλος σημασία έχει ακριβώς τι εργαλεία τους δίνουμε για να αγαπήσουν το σχολείο και τη μάθηση.

Αγκίδα: Πώς σχολιάζετε τη θέση που πήρε η Ε΄ ΕΛΜΕ να στηρίξει τη συστέγαση του 19ου και 24ου Δημοτικών Σχολείων Ευόσμου;

Θανάσης Γαρούφας: Θα περίμενα, αν μη τι άλλο, όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, είτε Πρωτοβάθμια είτε Δευτεροβάθμια, σ’ αυτό να είναι ενωμένη. Θα μπορούσε η Ε΄ ΕΛΜΕ να επικοινωνήσει μ’ εμάς και να ρωτήσει τι συμβαίνει με τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου. Δεν ενημερωθήκαμε καθόλου.

Αγκίδα: Η Ένωση Γονέων του δήμου είχε ενημερώσει την Ε΄ ΕΛΜΕ. Ήξεραν περί τίνος πρόκειται. Ο τρόπος που ψήφισαν δεν είχε να κάνει με ελλιπή ενημέρωση. Γνώριζαν.

Θανάσης Γαρούφας: Ψήφισαν συντεχνιακά και κάνοντας διαχωρισμό μεταξύ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν γίνεται όμως να ζητάμε κοινούς αγώνες, όπως σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα κάναμε για την τραγωδία των Τεμπών, δεν γίνεται να ζητάμε ενότητα του κλάδου και σε θέματα που είτε αφορούν την Πρωτοβάθμια είτε αφορούν τη Δευτεροβάθμια να διαχωρίζουμε τη θέση μας και να λειτουργούμε καθαρά συντεχνιακά και προπαντός όταν δεν πρόκειται για τεχνικά ζητήματα αλλά για καθαρά παιδαγωγικά.

Ποια ποιότητα στην εκπαίδευση ζητάμε όταν ουσιαστικά συνηγορούμε να καταργηθούν αίθουσες ειδικών μαθημάτων; Είναι ένα θέμα που ταλανίζει την εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι ένα θέμα που έχει εργαλοιοποιηθεί. Έχουν στραφεί σύλλογοι γονέων εναντίον άλλων συλλόγων γονέων και μάλιστα με προτροπή της ίδιας της διοίκησης του δήμου. Όμως το θέμα δεν είναι για εργαλειοποίηση, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά. Εμείς σαν σύλλογος δασκάλων θα αντιδράσουμε.

Αγκίδα: Έχει καθυστερήσει η διάνοιξη του δρόμου δίπλα στο νεοανεγερθέν κτήριο του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου. Γιατί όλα η διοίκηση τα κάνει την τελευταία στιγμή;

Θανάσης Γαρούφας: Δεν μας εκπλήσσει ούτε αυτό. Δεν μας εκπλήσσει ότι η διοίκηση δεν έχει σχέδιο και όραμα. Αυτό που κάνει ασταμάτητα, είναι να κάνει διαπιστώσεις. Πράξεις δεν βλέπουμε και φαίνεται πως δεν θα δούμε μέχρι το τέλος της θητείας της. Δυστυχώς τις αδυναμίες της διοίκησης τις πληρώνει ο δημότης κι όπως λένε στην Κρήτη “λάδι μπόλικο, τηγανίτες τίποτα”.

Χρειάστηκε ενάμισης χρόνος για να λειτουργήσει το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, το οποίο υπέστη έξωση και έκλεισε εξαιτίας ολιγωρίας της διοίκησης. Θυμάμαι τον αντιδήμαρχο που έλεγε ότι θα λειτουργούσε σε δυο μήνες μετά την έξωση.

Το υπόγειο πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας δεν έχει λειτουργήσει ακόμη. Το πρόβλημα του παρκαρίσματος στην Ανδρέα Παπανδρέου στο Κορδελιό θα μπορούσε να λυθεί με τη λειτουργία του πάρκινγκ.

Παρατημένα γήπεδα που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών. Η περιοχή της Διαλογής παραμένει αποκλεισμένη και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Έξι μήνες έμεινε χωρίς λεωφορείο.

Μου έκανε εντύπωση μια συνέντευξη του δημάρχου, στην οποία μίλησε για την ασφάλεια των πολιτών, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως λυπηρή. Όσον αφορά το πρόβλημα των απορριμμάτων, ο δήμαρχος μίλησε για την ατομική συνείδηση. Η ατομική συνείδηση είναι το τελευταίο καταφύγιο μιας διοίκησης η οποία δεν μπορεί να δώσει τις πρέπουσες λύσεις.

Αγκίδα: Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του συνδυασμού με τον οποίο κατέρχεστε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;

Θανάσης Γαρούφας: Ο συνδυασμός μας «Μαζί στην Ανάπτυξη του Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου» έχει στις άμεσες προτεραιότητές του την αποπεράτωση των πλήρως ή μερικώς εγκαταλελειμμένων αθλητικών εγκαταστάσεων. Θα συνεργαστούμε με αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους ούτως ώστε να μπορεί να γίνει η προώθηση του έργου που προσφέρουν οι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, γιατί πραγματικά πολιτισμός και αθλητισμός συμβαδίζουν και πρέπει ο δήμος να είναι αρωγός σ’ αυτές τις προσπάθειες. Να μην τις αντιμετωπίζει εχθρικά.

Επίσης θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των αστικών υποδομών. Όταν λέμε αστικές υποδομές εννοούμε πεζοδρόμια, ράμπες ΑμΕΑ, καθιστικά για να μπορούνε να κάθονται οι δημότες, επαρκή φωτισμό ούτως ώστε να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών γιατί υπάρχει πρόβλημα. Αυτά όμως όλα γίνονται με σχέδιο, θέληση, αποφασιστικότητα, διεκδίκηση. Το απαραίτητο είναι η διεκδίκηση. Εάν δεν διεκδικήσεις δεν θα καταφέρεις τίποτα. Με ευχολόγια δεν γίνεται τίποτα. Ζώντας το συνδικαλισμό ξέρουμε πως ό,τι έχουμε πετύχει, το έχουμε πετύχει διεκδικώντας. Κανείς δεν θα σου χαρίσει τίποτα. Όλα κατακτιούνται με αγώνες και διεκδικήσεις.

Αγκίδα: Το δήμο μας μαστίζει το πρόβλημα της δυσοσμίας.

Θανάσης Γαρούφας: Είναι σοβαρότατο πρόβλημα. Το πρόβλημα αρκετές μέρες είναι έντονο και στον Εύοσμο. Επισκέφτηκα όμως μια μέρα, σαν πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, το 6ο Διαπολιτισμικό του Κορδελιού. Ήταν μια μέρα που επικρατούσε άπνοια και ένοιωσα το λαιμό μου να καίει. Τότε κατάλαβα το πρόβλημα των ανθρώπων που κατοικούν εκεί κοντά. Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει ενιαία γραμμή ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση. Ο υπεύθυνος έχει βρεθεί. Μετά από τις μελέτες του ΑΠΘ βρέθηκε πως υπεύθυνος για τη δυσοσμία είναι τα ΕΛΠΕ.

Αγκίδα: Πώς αξιολογείτε τη συμπεριφορά της διοίκησης του δήμου σ’ αυτό το πρόβλημα;

Θανάσης Γαρούφας: Δεν πίεσε για να λυθεί το πρόβλημα. Αυτό που ακούμε από τη διοίκηση είναι να πάμε όλοι μαζί στα ΕΛΠΕ για να μας ενημερώσουν. Με τη διοίκηση Σούλα, της οποίας ήμουν μέλος, είχαμε ψηφίσει ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο να μην παίρνουμε χορηγίες από τα Ελληνικά Πετρέλαια μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της δυσοσμίας. Η διοίκηση Μανδαλιανού έλαβε χορηγία από τα ΕΛΠΕ καταπατώντας αυτήν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αγκίδα: Η διοίκηση του δήμου οικειοποιείται θετικές ενέργειες της διοίκησης Σούλα και της φορτώνει ευθύνες για ζητήματα τα οποία δεν διαχειρίστηκε, όπως ο φωτισμός της Τρίτση.

Θανάσης Γαρούφας: Οικειοποιούνται τη μελέτη 15 του 2018, προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ, από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και από τη ΣΑΤΑ των σχολείων, οικειοποιούνται τη μελέτη που προέβλεπε παρεμβάσεις σε σχολεία. Ρώτησα στο Δημοτικό Συμβούλιο σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτά και αν έχουν υλοποιηθεί. Στη μελέτη που έγινε επί αντιδημαρχίας Παύλου Σιταρίδη ήταν μέσα και τα ΕΠΑΛ. Όταν ρώτησα, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σταυρίδης μου απάντησε ότι δεν είναι μέσα τα ΕΠΑΛ και ότι θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Ρώτησα αν υπάρχει μελέτη για ενεργειακή αναβάθμιση και απάντησε πως υπάρχουν δύο αίθουσες προκάτ στο χώρο των ΕΠΑΛ που δημιουργούν πρόβλημα στην ένταξη. Εκτιμώ πως όλα αυτά γίνονται γιατί δεν υπάρχει μελέτη για την ένταξη στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Θέλω όμως να μας εξηγήσουν γιατί δεν έγιναν οι εργασίες στα ΕΠΑΛ. Είναι πάρα πολύ σοβαρό.

Όσον αφορά την Αντώνη Τρίτση και το φωτισμό της, η διοίκηση Μανδαλιανού έριξε μομφή στις προηγούμενες διοικήσεις και η ίδια τι έκανε τώρα; Αντικατέστησε τις λάμπες. Η διοίκηση Σούλα δεν είχε καμία σχέση με το έργο του φωτισμού της Τρίτση. Όταν ανέλαβε η διοίκηση Σούλα, το έργο ήταν τελειωμένο. Ο φωτισμός της Τρίτση ήταν έργο της διοίκησης Λαφαζανίδη. Βέβαια ο δήμαρχος πάρα πολλές φορές κατηγόρησε για διάφορα θέματα και τη διοίκηση Λαφαζανίδη, ενώ η παράταξη Λαφαζανίδη είναι συνιστώσα της διοίκησής του. Θεωρεί ότι έτσι βγαίνει από τη δύσκολη θέση, αλλά αυτό δεν είναι σωστό.

Εμείς σαν παράταξη σεβόμαστε όλους τους αντιπάλους μας. Δεν πρόκειται να εμπλακούμε στη διαδικασία της τοξικής αντιπαράθεσης. Τέτοιες συμπεριφορές δεν μας αφορούν. Είμαστε μια παράταξη που αποτελείται κυρίως από νέους ανθρώπους, αλλά συνδυάζει το νέο με την εμπειρία και εάν οι δημότες μας αναδείξουν στη διοίκηση, θα τηρήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Αγκίδα: Πέρασε ενάμισης χρόνος από τους πανηγυρισμούς για την επικαιροποίηση της μελέτης του σταδίου άνωθεν της περιφερειακής οδού. Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. Τότε το παρουσίασαν σαν κοσμογονία. Γιατί;

Θανάσης Γαρούφας: Ελλείψει άλλων έργων παρουσίασαν μια επικαιροποίηση μελέτης σαν ένα πάρα πολύ σπουδαίο έργο. Εάν δούμε τις χρηματοδοτήσεις των όμορων δήμων, τότε θα γίνει αντιληπτό ότι μόνο με διεκδίκηση κερδίζονται και όχι πανηγυρίζοντας με την υπόσχεση επικαιροποίησης της μελέτης από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αγκίδα: Δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα με τα παλιά κοιμητήρια του Κορδελιού (Θεματικό Πάρκο Νεολαίας Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου).

Θανάσης Γαρούφας: Εάν δεν ήταν η αντιπολίτευση να πιέσει, δημοτική περιουσία αξίας περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ θα είχε χαθεί. Και σε άλλες περιπτώσεις έχει πιέσει η αντιπολίτευση προς τη σωστή κατεύθυνση, άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος της. Η διοίκηση Μανδαλιανού ήθελε να δώσει ενοίκιο για τα γήπεδα στο στρατόπεδο Παπακυριαζή και πάλι λόγω της αντίδρασης της αντιπολίτευσης δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά τα πήραμε δωρεάν.

Αγκίδα: Για τα ήξεις αφήξεις της διοίκησης του δήμου όσον αφορά το στρατόπεδο Ζιάκα;

Θανάσης Γαρούφας: Άλλα είπε ο δήμαρχος στην ημερίδα που διοργάνωσε η «Μακεδονία» και άλλα είπε μετά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα ως παράταξη είχαμε εκδώσει ανακοίνωση. Δεν είναι το μόνο θέμα που η διοίκηση Μανδαλιανού άλλα λέει τη μια στιγμή και άλλα κάνει την άλλη. Λένε ότι δεν τους πειράζει να γίνουν φθηνές κατοικίες μέσα στο στρατόπεδο Ζιάκα και αυτό το λένε σ’ έναν δήμο που έχει ανάγκη από χώρους πρασίνου, αθλοπαιδιών και αναψυχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ