Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΜαρία Σπυράκη: Στηρίζουμε τους ευάλωτους με 86.7 δισ. ευρώ με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό...

Μαρία Σπυράκη: Στηρίζουμε τους ευάλωτους με 86.7 δισ. ευρώ με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης καθώς στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές ενέκριναν, με 521 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 43 αποχές, τη συμφωνία με τα κράτη μέλη για τη σύσταση ενός Κοινωνικού Ταμείου της ΕΕ για το Κλίμα (SCF) το 2026, που θα έχει ως στόχο να διασφαλιστεί ότι η κλιματική μετάβαση θα υλοποιηθεί με τρόπο δίκαιο και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων του ETS II  (εμπορία ρύπων για τα κτίρια και τις μεταφορές) με μέγιστο ποσό 65 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 25% θα καλύπτεται από εθνικούς πόρους. Η συνολική αξία της χρηματοδότησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 86,7 δισ. ευρώ.

Με το νομοθετικό πακέτο  «Fit for 55» η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει  να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, όπως προβλέπεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα. «Το σημερινό νομοθετικό πακέτο αποτελεί  τον ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη του στόχου μας για το 2030, μειώνοντας τουλάχιστον κατά 55% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω» τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η  ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.

Στην ομιλία της  η ευρωβουλευτής επικεντρώθηκε σε τρεις πτυχές:
-Πρώτον  στους στόχους για τη μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου οι οποίοι είναι πιο φιλόδοξοι από το αρχικό κείμενο που προέρχεται από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή.«Μέσω  των αλλαγών που επιτυγχάνουμε ως ΕΛΚ στο LULUCF και στο ETS.Ο de facto τελικός στόχος μείωσης είναι περίπου 57%» τόνισε η κ. Σπυράκη   σημειώνοντας ότι δίνεται χώρος και χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν.«Είναι υψίστης σημασίας το γεγονός ότι παρέχεται επαρκής χώρος για τη βιομηχανία με τη διατήρηση του καθεστώτος έμμεσης αποζημίωσης κόστους σε διάφορες περιπτώσεις και την επιβράβευση της καινοτομίας με την παροχή κινήτρων για επενδύσεις, το Ταμείο Καινοτομίας αυξάνεται σημαντικά και επίσης το Ταμείο Εκσυγχρονισμού αυξάνεται με ένα επιπλέον 2,5%, προσανατολισμένο προς τα καθαρά έργα».

-Δεύτερον στη θεσμοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. «Το Ευρωπαϊκό Ταμείο για το Κλίμα είναι ένα μέσο επενδύσεων και προστασίας, το οποίο παρέχει στοχευμένη στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά, πολύ μικρές επιχειρήσεις και χρήστες μεταφορών που πλήττονται ιδιαίτερα από την ενεργειακή φτώχεια και τη φτώχεια στις μεταφορές», τόνισε η κ. Σπυράκη.

-Τρίτη πτυχή, την οποία επισήμανε η κ.Σπυράκη, είναι «η προσαρμογή και η εφαρμογή της δέσμης μέτρων “Fit for 55” το συντομότερο δυνατό από τα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υποβάλουν “κοινωνικά σχέδια για το κλίμα”, τα οποία θα καλύπτουν προσωρινή άμεση εισοδηματική στήριξη για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών των οδικών μεταφορών και των καυσίμων θέρμανσης, καθώς και μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά μέτρα και επενδύσεις στον τομέα της ανακαίνισης κτιρίων, λύσεις απαλλαγής από τον άνθρακα» τόνισε η ευρωβουλευτής.

 «Μόνο με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας στον πράσινο και ψηφιακό τομέα, ενώ παράλληλα στηρίζουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, μπορούμε να επιτύχουμε  τη στρατηγική μας αυτονομία» σημείωσε η κ. Σπυράκη.

« Η εφαρμογή του προγράμματος “Fit for 55” είναι ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς τον Πούτιν, αλλά όχι μόνο προς αυτόν, ότι η Ευρώπη είναι ένας παγκόσμιος παράγοντας έτοιμος και πρωτοπόρος στην παγκόσμια αγορά που δεσμεύεται να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση» κατέληξε η ευρωβουλευτής.

H ομιλία της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έχει ως εξής:

«Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Aγαπητοί συνάδελφοι,

Επίτροπε,

Το σημερινό νομοθετικό πακέτο αποτελεί, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, τον ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη του στόχου μας για το 2030, μειώνοντας τουλάχιστον κατά 55% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω. Και στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να επικεντρωθώ σε τρεις πτυχές. Πρώτον, οι στόχοι μας είναι πιο φιλόδοξοι από το αρχικό κείμενο που προέρχεται από την Επιτροπή, μέσω των αλλαγών που επιτυγχάνουμε ως ΕΛΚ στο LULUCF και στο ETS.Ο de facto τελικός στόχος μείωσης είναι περίπου 57%. Ταυτόχρονα, είναι υψίστης σημασίας το γεγονός ότι παρέχεται επαρκής χώρος για τη βιομηχανία με τη διατήρηση του καθεστώτος έμμεσης αποζημίωσης κόστους σε διάφορες περιπτώσεις και την επιβράβευση της καινοτομίας με την παροχή κινήτρων για επενδύσεις, το Ταμείο Καινοτομίας αυξάνεται σημαντικά και επίσης το Ταμείο Εκσυγχρονισμού αυξάνεται με ένα επιπλέον 2,5%, προσανατολισμένο προς τα καθαρά έργα. Η δεύτερη πτυχή είναι ο ειδικός μηχανισμός που εγκαινιάσαμε, το “Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα” με 86,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο για το Κλίμα είναι ένα μέσο επενδύσεων και προστασίας, το οποίο παρέχει στοχευμένη στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά, πολύ μικρές επιχειρήσεις και χρήστες μεταφορών που πλήττονται ιδιαίτερα από την ενεργειακή φτώχεια και τη φτώχεια στις μεταφορές. Η τρίτη πτυχή είναι η προσαρμογή και η εφαρμογή της δέσμης μέτρων “Fit for 55” το συντομότερο δυνατό από τα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλουν “κοινωνικά σχέδια για το κλίμα”, τα οποία θα καλύπτουν προσωρινή άμεση εισοδηματική στήριξη για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών των οδικών μεταφορών και των καυσίμων θέρμανσης, καθώς και μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά μέτρα και επενδύσεις στον τομέα της ανακαίνισης κτιρίων, λύσεις απαλλαγής από τον άνθρακα κ.λπ. Μόνο με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας στον πράσινο και ψηφιακό τομέα, ενώ παράλληλα στηρίζουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, μπορούμε να επιτύχουμε  τη στρατηγική μας αυτονομία. Η εφαρμογή του προγράμματος “Fit for 55” είναι ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς τον Πούτιν, αλλά όχι μόνο προς αυτόν, ότι η Ευρώπη είναι ένας παγκόσμιος παράγοντας έτοιμος και πρωτοπόρος στην παγκόσμια αγορά που δεσμεύεται να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση.

Σας ευχαριστώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ