Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΓια τα έργα στην περιοχή της Διαλογής ενημέρωσε ο Κώστας Σωτηράκης

Για τα έργα στην περιοχή της Διαλογής ενημέρωσε ο Κώστας Σωτηράκης

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 1ης Φεβρουαρίου 2023 στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα της περιοχής της Διαλογής, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κορδελιού Ευόσμου, Κώστας Σωτηράκης, τόνισε ότι δεν πρόκειται να μιλήσει για το τι δεν έγινε παλιότερα στην περιοχή και για το ότι περιμένουμε μια διοίκηση τριών χρόνων να λύσει ένα πρόβλημα δεκαετιών, αλλά θα μιλήσει για το τι γίνεται τώρα.

Ο κύριος Σωτηράκης ξεκίνησε μιλώντας για το μεγαλύτερο έργο που γίνεται στην οδό Πόντου το οποίο έχει συλλεκτήρα ομβρίων, έχει δευτερεύων συλλεκτήρα ομβρίων που έρχεται προς τη Διαλογή, έχει προτεινόμενο δευτερεύων συλλεκτήρα ομβρίων κανάλι με σχάρα, του οποίου η μελέτη δεν έχει ακόμη τελειώσει, και κάποια άλλα. Αυτό το έργο είναι του υπουργείου και θα τελειώσει γύρω στο 2026 εκτός αν υπάρχουν παρατάσεις. Εμείς μέχρι το 2026 σαν δήμος θα έπρεπε να έχουμε μελέτη, ώστε σ’ αυτόν τον συλλεκτήρα να συνδεθεί και η Διαλογή. Η πρόταση του δήμου είναι να γίνει η μελέτη, ώστε να είναι έτοιμη προκειμένου να συνδεθεί η Διαλογή σ’ αυτό το έργο.

Κατόπιν ο αντιδήμαρχος μίλησε για το ρέμα της Διαλογής και είπε ότι δεν μπορεί πλέον να μπει πλακοσκεπή, γιατί τα ρέματα δεν κλείνονται. Το τελευταίο ρέμα που κλείστηκε ήταν το ρέμα του Ασημάκη στα σύνορα με το δήμο Παύλου Μελά, αλλά υπάρχει μία πολύ καλή εξέλιξη. Το ρέμα Διαβατών, όπως λένε το ρέμα της Διαλογής, είναι στη φάση της μελέτης, έχει βγει ο ανάδοχος, ώστε να γίνει διευθέτηση με πρανή και να πέφτει στον Δενδροπόταμο. Είναι το μεγάλο έργο που έχει όλους τους παραπόταμους του Δενδροποτάμου για όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη. Η μελέτη θα τελειώσει το 2025 και το έργο θα αρχίσει το 2026. Αυτό είπε το υπουργείο και έκαναν στο δήμο μία πάρα πολύ καλή παρουσίαση.

Ο Κώστας Σωτηράκης πρόσθεσε ότι τον καθαρισμό του ρέματος τον κάνει η Περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή έχει βγει ο ανάδοχος και ο αντιπεριφερειάρχης κύριος Μπίλιας υποσχέθηκε στο δήμο ότι θα ξεκινήσει από τα ρέματα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, γιατί δεν είναι μόνο το ρέμα της Διαλογής που θέλει καθάρισμα, αλλά είναι και τα ρέματα της Μουσών και της Ολυμπιάδος.

Όσον αφορά την έξοδο προς την περιφερειακή οδό, ο αντιδήμαρχος ενημέρωσε πως θα ανοίξει μόλις τελειώσει το έργο στη Σοφοκλή Βενιζέλου που ρίχνουν το χιλιάρι αγωγό. Δεν θα μπορεί κανείς να περάσει απέναντι προς τις φυλακές Διαβατών. Δεν υπάρχει στα σχέδια του υπουργείου. Θα πηγαίνει στον κυκλικό κόμβο όταν έρχεται από ανατολικά για να μπει στη Διαλογή, αλλά θα ανοίξει το σημείο που ήταν το φανάρι για να βγαίνει κανείς από τη Διαλογή. Από δυτικά θα βγαίνει στην Περιφερειακή οδό. Από ανατολικά θα πηγαίνει στον κόμβο της λαχαναγοράς. Ο υπεύθυνος του εργοταξίου έδωσε γύρω στις 40 με 50 μέρες για να τελειώσει το έργο.

Ο Κώστας Σωτηράκης συνέχισε λέγοντας ότι εάν δεν τελειώσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, δεν μπορεί να γίνει τίποτα στην περιοχή. Το ΓΠΣ επειδή είναι του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι τελειωμένο στις 31 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά το στρατόπεδο Ζιάκα, ο κύριος Σωτηράκης είπε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εντάχθηκε μαζί με τον Λευκό Πύργο στο ΤΑΙΠΕΔ. Παρέμβαση έκανε ο δήμος, αλλά ο στρατός με μία ακόμα υπηρεσία είχαν κάνει προσύμφωνο με τη λαχαναγορά για να γίνουν αποθήκες, logistic. Το υπουργείο Οικονομικών τους έκανε αγωγή. «Δεν μπορούμε να ακουμπήσουμε τίποτα» είπε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ενώ συνέχισε λέγοντας ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μέχρι και το καλοκαίρι δεν είχε ορίσει δικηγόρους για τους δύο, και ολοκλήρωσε την αναφορά του στο στρατόπεδο, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο κοινωφελής χώρος, λέγοντας πως ο δήμος δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να το διεκδικήσει.

Για το γήπεδο ο κύριος Σωτηράκης είπε πως ο δήμος κάνει ό,τι μπορεί γιατί δεν δύναται να το εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα αφού δεν του ανήκει τίποτα στη Διαλογή, ενώ για τον ελλιπή φωτισμό είπε πως οι κάτοικοι έχουν απόλυτο δίκιο, πως η διοίκηση λίγο τον παραμέλησε σ’ ολόκληρο το δήμο και πως θα τον δει άμεσα.

Ο αντιδήμαρχος τόνισε στο κλείσιμό του ότι όλα τα έργα είναι του υπουργείου και δεν είναι καν της Περιφέρειας.

Τα. Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ