Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΦέτος νωρίς σταυρώσαν το Χριστό

Φέτος νωρίς σταυρώσαν το Χριστό

Μεγάλη Εβδομάδα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα ήρθε νωρίς, χωρίς να προηγηθεί η Μεγάλη Σαρακοστή. Στο ξεκίνημα της Μεγάλης Σαρακοστής ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα. Φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα βιάστηκε να έρθει… βιάστηκαν να μας τη φέρουν.

Για την ακρίβεια, φέτος ήρθε η Μεγάλη Πέμπτη χωρίς να προηγηθεί το Σάββατο του Λαζάρου, η Κυριακή των Βαΐων, ήρθε χωρίς να ακούσουμε το τροπάριο της Κασσιανής. Ήρθε η Μεγάλη Πέμπτη και κράτησε μόνο μια στιγμή ή μερικές στιγμές. Ήρθε έτσι γρήγορα χωρίς τη μεγαλοπρέπεια και την κατάνυξη της Ακολουθίας των Αγίων Παθών.

Φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα ήρθε νωρίς, αλλά δεν θα κρατήσει μόνο μία εβδομάδα. Η Μεγάλη Παρασκευή θα επαναλαμβάνεται βασανιστικά επί πολλές μέρες ξανά και ξανά και τα τραύματα δεν θα είναι μόνο αυτά που έκαναν σε χέρια και σε πόδια τα καρφιά, ούτε αυτό που έκανε η λόγχη στα πλευρά. Σε πολλές περιπτώσεις κανένας δεν θα μπορεί να διακρίνει τα σημάδια ούτε στα χέρια, ούτε στα πόδια, ούτε στα πλευρά, ούτε πουθενά γιατί δεν θα μπορεί να διακρίνει το νεκρό.

Φέτος η Μεγάλη Παρασκευή θα κρατήσει πολλές ημέρες και θα επαναλαμβάνεται βασανιστικά κι όταν τελειώσει δεν θα υπάρχει καμία ελπίδα να έρθει το Μεγάλο Σάββατο και η Κυριακή του Πάσχα και θα γίνουν πιο έντονες οι φωνές που ήδη κραυγάζουν πως οι σταθμάρχες σταυρώσαν το Χριστό, αλλά το Χριστό δεν τον σταύρωσε ο σταθμάρχης, ούτε και θα μπορούσε. Ο σταθμάρχης ήταν το σφυρί ή το καρφί. Άλλοι ήταν οι σταυρωτήδες. Και πιο δυνατά απ’ όλους θα φωνάζουν πως οι σταθμάρχες σταυρώσαν το Χριστό οι ίδιοι οι σταυρωτήδες, σταυρώνοντας το Χριστό με τις κραυγές τους ξανά και ξανά και ξανά…

Ραφαήλ Βασιλειάδης

Αύριο Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 στις 12 η ώρα το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κορδελιό, θα ψαλεί η Νεκρώσιμος Ακολουθία για τον 15χρονο μαθητή του 1ου Γυμνασίου Κορδελιού που βρισκόταν μέσα στην αμαξοστοιχία, η οποία δεν έφτασε ποτέ στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ