Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑποκριά και Κούλουμα με τη ρύπανση των PM10 στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Αποκριά και Κούλουμα με τη ρύπανση των PM10 στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Απίστευτη κατάσταση επικράτησε στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου με τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 τις τελευταίες ημέρες. Η διοίκηση Μανδαλιανού με πρώτο το δήμαρχο έσυρε τους χορούς της Καθαράς Δευτέρας, ενώ ο δήμος πνιγόταν στη ρύπανση των αιωρούμενων σωματιδίων PM10. Συγκεκριμένα η κατάσταση την Καθαρά Δευτέρα ήταν τραγική με τα PM10 να φτάνουν τα 96 μg/m3.

Η μέγιστη τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 που έδωσε ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Κορδελιού τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023 ήταν 96 μg/m3, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 ήταν 54 μg/m3, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 ήταν 58 μg/m3. Την Παρασκευή 24 και την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 ήταν 49 μg/m3.

Οι τραγικές αυτές τιμές υπερβάσεις για τρεις συνεχόμενες ημέρες συνέβησαν ενώ για μια ακόμα φορά ο καιρός ήταν ανοιξιάτικος και οι καμινάδες των σπιτιών είτε δεν κάπνιζαν καθόλου είτε κάπνιζαν ελάχιστα. Αυτό για κάποιους περισπούδαστους που προσπαθούν να φορτώσουν τα pm10 εξ ολοκλήρου στις καμινάδες των σπιτιών.

Για τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 δεν έχει θεσπισθεί όριο συναγερμού. Η οριακή τιμή 50 μg/m3 δεν πρέπει να υπερβαίνεται περισσότερες από 35 φορές το έτος. Μέχρι τώρα κατά το μήνα Φεβρουάριο υπήρξε 9 φορές υπέρβαση της οριακής τιμής των PM10, ενώ τον Ιανουάριο υπήρξε 9 φορές υπέρβαση.

Χαρίλαος Ταπαρίδης

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ 50 μg/m3

Ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού μέσω συστάσεων και μέτρων προφύλαξης:

Μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων από 51 έως 75μg/m3

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων από 76 έως 100μg/m3

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Άτομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό: κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ