Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΈγκλημα η μη λήψη χορηγιών από τα ΕΛΠΕ κατά την άποψη του...

Έγκλημα η μη λήψη χορηγιών από τα ΕΛΠΕ κατά την άποψη του κυρίου Αλέξανδρου Μανδαλιανού

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κύριος Αλέξανδρος Μανδαλιανός, πατέρας του δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου και πρώην αντιδήμαρχος του δήμου, στην ενημερωτική ιστοσελίδα politic.gr, αναφέρθηκε εκτενώς στα ΕΛΠΕ και τη δυσοσμία. Παραθέτουμε ολόκληρη την αναφορά του, την οποία πρέπει να διαβάσουν όλοι οι δημότες για να ξέρουν τι θα γίνει με τη ρύπανση και τη δυσοσμία εάν ο Κλεάνθης Μανδαλιανός επανεκλεγεί δήμαρχος και για να αντιληφθούν ποιες τελικά είναι οι προτεραιότητες της διοίκησης Μανδαλιανού για την προστασία του περιβάλλοντος

Politic: Σ’ ένα βαρύ τώρα θέμα. Κι εσείς το ξέρετε κι εσείς το αντιμετωπίσατε. Τα ΕΛΠΕ. Τι απαντάτε σε όσους χρεώνουν στον Κλεάνθη Μανδαλιανό πελατειακές σχέσεις με τα ΕΛΠΕ και με άλλα λόγια η αντιπολίτευση τον κατηγορεί πως διστάζει να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί τους γιατί τους θεωρεί συμπαίκτες του στον προεκλογικό του αγώνα. Τι απαντάτε εσείς σ’ αυτό, τι λέτε;

Αλέξανδρος Μανδαλιανός: Ούτε συμπαίκτες του είναι, ούτε θα κάνει μαζί τους προεκλογικό αγώνα. Τα ΕΛΠΕ είναι μια πονεμένη ιστορία η οποία ξεκίνησε το ‘63 όταν απαλλοτρίωσαν τα χωράφια μας, όλα εκείνα τα χωράφια ήταν του Ευόσμου όχι του Κορδελιού, και έκαναν την βιομηχανία. Τότε το χωριό του Ευόσμου που αριθμούσε 3.000 κόσμο και του Κορδελιού που ήταν άλλο τόσο, της Μεμεμένης, χαιρόντουσαν γιατί θα ανοίξει το εργοστάσιο και θα πιάσουν δουλειά. Και τώρα; Δεν είναι τρόπος έτσι που το αντιμετωπίζουμε. Εδώ φταίει και ο Κοκκονάς που έφερε τον Απρίλιο του 2019 μια πρόταση με την πίεση της προεκλογικής περιόδου. Ποιος να πει όχι στην πρόταση; Να πάψουμε να παίρνουμε χορηγίες απ’ τα ΕΛΠΕ. Έγκλημα για το δήμο. Γενικότερα έγκλημα. Τα ΕΛΠΕ έχουν υποχρέωση να φροντίζουν για το περιβάλλον, για την υγεία των πολιτών και ταυτόχρονα να κάνουν αυτές τις δωρεές που κάνανε χρόνια ολόκληρα στους όμορους δήμους.

Politic: Δεν το κάνουν όμως.

Αλέξανδρος Μανδαλιανός: Πήραμε μια απόφαση τον Απρίλιο με πρόταση της παράταξης Κοκονά να μην δεχόμαστε σε ένδειξη διαμαρτυρίας χορηγίες απ’ τα ΕΛΠΕ. Τι χάσαμε; Παιδικές χαρές, πάρκα, σχολεία ακόμα ακόμα, δεντροφυτεύσεις γύρω γύρω, γήπεδα, αλλαγές ταπητών. Ζητούσανε πέρσι τέσσερις συλλόγους να κάνουν τάπητες που κάνουν από 150.000 ευρώ, 600.000 σύνολο. Βραβεύουν τα παιδιά και όλα αυτά. Εμένα η πρόταση μου είναι να γίνει μια διαπαραταξιακή επιτροπή, ένας από κάθε παράταξη και δύο περιβαλλοντολόγοι να είναι αμείλικτοι στο λάθος που κάνει και δεν προστατεύει, αν το κάνει, και να συνεργάζονται μαζί τους και να τους επιβάλουνε να φροντίζουνε τα μηχανήματά τους, όλα αυτά τα φίλτρα που χρειάζεται. Τέτοιες εγκαταστάσεις σαν αυτά στη Γερμανία θα τις βρεις μέσα στην καρδιά της πόλης. Πώς συμβιώνουν αυτοί; Το να φύγουν τα ΕΛΠΕ, τώρα φωνάζουν μερικοί στο Κορδελιό, κάναν έναν σύλλογο κάποιος Δημητριάδης, ούτε τον ξέρω ποιος είναι, μάζεψε καμιά τριανταριά άτομα, δικαίωμα στην αναπνοή λέει και να φύγουν τα ΕΛΠΕ. Πώς να φύγουν τα ΕΛΠΕ; Αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός. Τα ΕΛΠΕ θα μείνουν. Με αυτά θα ζούμε.

Politic: Το θέμα είναι τι γίνεται για να προστατευτούνε οι πολίτες, η ατμόσφαιρα.

Αλέξανδρος Μανδαλιανός: Πρέπει να τα χειριστούμε έτσι. Και θα τους παίρνουμε γιατί έχουν υποχρέωση να τα δίνουνε αυτά που πρέπει.

Politic: Οι χορηγίες, η άρνηση των χορηγιών σίγουρα μπορεί να ήταν μια λάθος απόφαση. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα γιατί έχουνε περάσει τρεισήμισι χρόνια.

Αλέξανδρος Μανδαλιανός: Μα τώρα αυτήν την απόφαση άμα την βάλεις τώρα να ανακληθεί, πω πω τι θα ακούσει ο δήμαρχος.

Politic: Το θέμα είναι πόσο σκληρά πολεμούμε για να διεκδικήσουμε.

Αλέξανδρος Μανδαλιανός: Δεν θα έχει καμιά παράταξη πλειοψηφία. Έναν η καθεμιά. Θα συνεννοούνται κι εγώ θέλεις ακόμα ακόμα; Κάθε παράταξη να ορίσει έναν άνθρωπο, ο οποίος θα είναι εξειδικευμένος σ΄ αυτά τα πράγματα. Να πάρει έναν τέτοιον περιβαλλοντολόγο από την παράταξή του, ας μην είναι δημοτικός σύμβουλος και να πει «αυτός είναι στην επιτροπή». Να γίνει μια τέτοια επιτροπή και να έρθει σε επαφή και με την Περιφέρεια, που έχει υποχρέωση, και με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ και με τη διοίκηση της Αθήνας. Να βάλουνε διάταξη, δεν μπορείς να κερδίζεις εις βάρος της υγείας των πολιτών.

Politic: Σύμφωνοι. Και αυτή είναι η δική σας πρόταση. Ο δήμαρχος τι κάνει;

Αλέξανδρος Μανδαλιανός: Ο Κλεάνθης στην επόμενη διοίκηση πιστεύω ότι θα προχωρήσει.

Politic: Σ’ αυτήν τη διοίκηση έκανε κινήσεις;

Αλέξανδρος Μανδαλιανός: Όχι. Όχι. Καμία κίνηση. Έκανε κινήσεις όσον αφορά την Περιφέρεια με την μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο. Έβγαλε ότι πράγματι τα ΕΛΠΕ είναι υπεύθυνα για τις μυρωδιές και όλα αυτά.

Politic: Αυτό μεταξύ μας το ξέραμε.

Αλέξανδρος Μανδαλιανός: Μπράβο. Αναλάβαν την υποχρέωση να κάνουν κάποια έργα. Πήγε έλεγξε με κάποιους ειδικούς που έχουνε φτάσει. Δεν τελειώσαν ακόμα. Ευελπιστούμε να τελειώσουν μέχρι το καλοκαίρι, να δούμε αν έχουμε αποτέλεσμα. Και ξανά έλεγχο. Τώρα εγκρίθηκε στο «Έξυπνη Πόλη», στο «Smart City» που λέμε, να μπούνε σε 15 σημεία ηλεκτρονικοί ανιχνευτές. Με το που θα βγαίνει η οσμή να χτυπάει συναγερμός. Το εξήγησε σε κάποια ομιλία του. Δεν ξέρω να στα πω αναλυτικά.

Politic: Σύμφωνοι. Σίγουρα κι αυτές οι μικροπαρεμβάσεις βοηθάνε. Το θέμα είναι ότι δεν γίνεται κάτι σημαντικό και δεν υπάρχει ίσως και βούληση σήμερα. Δεν ξέρω.

Αλέξανδρος Μανδαλιανός: Βούληση υπάρχει, αλλά τώρα, αυτή τη στιγμή δεν γίνεται. Αμέσως μετά τις εκλογές πιστεύω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, όλοι μαζί. Άσε το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ έχει τη γραμμή του. Να κλείσουν όλα, να τα πάρει το κράτος και να τα μοιράζει στους φτωχούς, αλλά τα δικά τους, αυτά που έχουνε να τα διπλασιάσουν. Αυτά είναι η πολιτική τους.

Politic: Είναι πάντως πολύ μεγάλο ζήτημα γιατί νομίζω ότι το βιώνουν όλοι οι πολίτες. Η μυρωδιά είναι ανυπόφορη.

Αλέξανδρος Μανδαλιανός: Βεβαίως. Κι εμείς εδώ κατοικούμε και τα εγγόνια μου και τα παιδιά απ’ τα εγγόνια μου, πιστεύω να τα προλάβω. Εδώ κατοικούμε, εδώ γεννήθηκε ο Κλεάνθης, εδώ μεγάλωσε, εγώ εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα.

Politic: Άρα η διοίκηση Κλεάνθη Μανδαλιανού ολιγώρησε στο θέμα ή όχι;

Αλέξανδρος Μανδαλιανός: Δεν μπορώ να πω ολιγωρία. Απλά δεν μπόρεσε να ανατρέψει, γιατί έφταιγε και ο νόμος των εκλογών. 15 συμβούλους με 63% – 64%. Τι αλλαγή να κάνει; Αφού έχει άλλους 30 απέναντι.

Politic: Φαντάζομαι σ’ αυτό θα υπήρχε μία συσπείρωση.

Αλέξανδρος Μανδαλιανός: Συσπείρωση τώρα υπάρχει. Ήρθαν 2-3 από άλλες παρατάξεις και λένε ότι αυτή ήταν λάθος απόφαση. Αργά. Τώρα τι θα γίνει. Έκανε όμως τις κινήσεις που έπρεπε να κάνει. Πήρε τη μελέτη απ’ το Πανεπιστήμιο, πήγε στην Περιφέρεια, πάλεψε, κάλεσε την τέτοια, πήρε την υπόσχεση ότι θα κάνουν κάποιες εργασίες, κάποια μηχανήματα, τα βάλανε και είμαστε σ’ έναν καλό δρόμο. Αυτά έκανε μέχρι στιγμής. Εκείνο που πρέπει να κάνει, δεν μπορεί. Δηλαδή, σαν να μου λες εμένα που έχω τα λεφτά και το εργοστάσιο ότι για να σε τιμωρήσω δεν θα παίρνω τα λεφτά σου. Καλό μου κάνεις. Καλό μου κάνεις.

Politic: Αυτό ναι, το καταλαβαίνω.

Αλέξανδρος Μανδαλιανός: Το φέρανε τότε κι από το φόβο της προεκλογικής περιόδου, γιατί έγινε Απρίλιο του 2019, συμμετείχα στο συμβούλιο.

Politic: Πέρασε γρήγορα.

Αλέξανδρος Μανδαλιανός: Τάκα τάκα και χωρίς πολλές τέτοιες. Μάζεψαν και καμιά σαρανταριά φωνάξανε, κάνανε, έτσι περνάνε οι αποφάσεις και ψηφίσανε όλοι και πάρθηκε αυτή η απόφαση και χάσαμε στα τέσσερα χρόνια του κόσμου τα εκατομμύρια για το περιβάλλον και για πάρκα και τι δεν έχει κάνει στο παρελθόν τα ΕΛΠΕ. Πολλά πράγματα έχει κάνει. Τα χάσαμε όλα αυτά.

Γίνεται να ασφαλτοστρώνεται η οδός 25ης Μαρτίου χωρίς την παρουσία του δημάρχου;
Η διοίκηση Μανδαλιανού αντί για έργα δείχνει χαρτιά
Έβγαλε όλη τη διοίκηση Μανδαλιανού άπειρη για να δικαιολογήσει το δήμαρχο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ