Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΟι καμινάδες των σπιτιών φταίνε για τα αυξημένα PM10;

Οι καμινάδες των σπιτιών φταίνε για τα αυξημένα PM10;

Ακούσαμε σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου από την αντιδήμαρχο Πρασίνου και Περιβάλλοντος πως τα αυξημένα αιωρούμενα σωματίδια PM10 στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου είναι πολυπαραγοντικό θέμα και γι’ αυτό ευθύνονται και οι καμινάδες των σπιτιών, όπως της είπε η αρμόδια διευθύντρια του δήμου.

Το γεγονός ότι και οι καμινάδες των σπιτιών παράγουν αιωρούμενα σωματίδια PM10 δεν χρειάζεται να επισημανθεί ούτε από την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, ούτε από καμία διευθύντρια. Μπορεί κανείς να το βρει με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Όμως σε μια περιοχή που υπάρχει βιομηχανία να «φορτώνονται» από την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος οι αυξημένες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 στις καμινάδες των σπιτιών, είναι ένα αχαρακτήριστο γεγονός γιατί αν το χαρακτηρίσουμε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποια πολύ βαριά κουβέντα.

Στις 20 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους είχαμε επισημάνει τις αυξημένες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων PM10, που έδωσε ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Κορδελιού, παρά τους ισχυρούς ανέμους και τη ζέστη που επικρατούσε εκείνες τις ημέρες, οπότε η θέρμανση των σπιτιών ήταν κλειστή ή δούλευε πολύ λίγο.

Σήμερα θα επισημάνουμε τις μειωμένες τιμές των αιρούμενων σωματιδίων PM10 των τελευταίων ημερών, που έδωσε ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Κορδελιού, παρά τους πολύ αδύναμους ανέμους, παρά το κρύο και παρά το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα βρομοκοπάει από τις καμινάδες των σπιτιών εξαιτίας ίσως και του γεγονότος ότι καίγονται πράγματα στα τζάκια που δεν θα έπρεπε να καούν.

Στις 8 Φεβρουαρίου η μέση ισχύς του ανέμου ήταν 1,25 μποφόρ και η μέγιστη τιμή αιωρούμενων σωματιδίων PM10 ήταν 25 μg/m3.

Στις 9 Φεβρουαρίου η μέση ισχύς του ανέμου ήταν 1,49 μποφόρ και η μέγιστη τιμή αιωρούμενων σωματιδίων PM10 ήταν 23 μg/m3.

Στις 10 Φεβρουαρίου η μέση ισχύς του ανέμου ήταν 0,98 μποφόρ και η μέγιστη τιμή αιωρούμενων σωματιδίων PM10 ήταν 31 μg/m3.

Στις 11 Φεβρουαρίου η μέση ισχύς του ανέμου ήταν 1,08 μποφόρ και η μέγιστη τιμή αιωρούμενων σωματιδίων PM10 ήταν 37 μg/m3.

Στις 12 Φεβρουαρίου η μέση ισχύς του ανέμου ήταν 1,46 μποφόρ και η μέγιστη τιμή αιωρούμενων σωματιδίων PM10 ήταν 43 μg/m3.

Στις 13 Φεβρουαρίου η μέση ισχύς του ανέμου ήταν 1,11 μποφόρ και η μέγιστη τιμή αιωρούμενων σωματιδίων PM10 ήταν 46 μg/m3.

Υπάρχει κάποια εξήγηση για τις παραπάνω τιμές από όσους έσπευσαν να «φορτώσουν» τις αυξημένες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 στις καμινάδες των οικιών, προκειμένου να μην απαντήσουν στις ενοχλητικές ερωτήσεις για τη ρύπανση του περιβάλλοντος;

Χαρίλαος Ταπαρίδης

Πολύ αυξημένα αιωρούμενα σωματίδια PM10 παρά τους ανέμους και τη ζέστη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ