«Αυτά συμβαίνουν όταν εμπιστευόμαστε τις τύχες του τόπου μας σε ξένους, που ούτε καν μένουν στον Δήμο μας…»
Διαβάζεις το παραπάνω σχόλιο στο facebook ανθρώπου που έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού Ευόσμου και ανατριχιάζεις. Το σχόλιο είναι ξεκάθαρο. Δεν αναφέρεται μόνο σε ανθρώπους που δεν κατοικούν στο δήμο και εκλέγονται στα ανώτατα όργανα του δήμου. Μιλάει γενικά για τους ξένους, αλλά επικεντρώνεται στους ξένους που ούτε καν μένουν στο δήμο.
Όλος αυτός ο κόσμος που ήρθε και αγόρασε ή νοίκιασε σπίτι σ’ αυτόν το δήμο και τον έκανε δεύτερο μεγαλύτερο δήμο στη βόρεια Ελλάδα, όλος αυτός ο κόσμος που κατοικεί σ’ αυτόν το δήμο πληρώνοντας τα ίδια δημοτικά τέλη και μυρίζοντας την ίδια δυσοσμία με τους βέρους κατοίκους, είναι ξένος στον οποίο οι ντόπιοι δεν πρέπει να εμπιστεύονται την τύχη του τόπου τους; Δηλαδή, όσοι κατοικούν σ’ αυτόν τον τόπο, αλλά δεν γεννήθηκαν εδώ, δεν νοιάζονται γι’ αυτόν τον τόπο, δεν νοιάζονται για τα σχολεία που πάνε τα παιδιά τους, για τις παιδικές χαρές και τα πάρκα που παίζουν τα παιδιά τους, για τον αέρα που αναπνέουν τα παιδιά τους, για τα στάδια και τα κολυμβητήρια που δεν υπάρχουν για να πάνε τα παιδιά τους;
Το γεγονός ότι οι ξένοι είναι περισσότεροι από τους βέρους Ευοσμίτες και Κορδελιώτες μαζί, μάλλον δεν ενδιαφέρει καθόλου τον πρώην δημοτικό σύμβουλο. Το γεγονός ότι εξαιτίας αυτών των ξένων ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου είναι ο πιο νεανικός δήμος στην Ελλάδα και καμαρώνουν γι’ αυτό οι άρχοντες του τόπου, είναι ήσσονος σημασίας θέμα. Το ότι και η οικονομική ανάπτυξη του τόπου και η ανάπτυξη της αγοράς του στηρίχτηκε σ’ αυτούς τους ξένους είναι ψιλά γράμματα.
Μετά φταίει ο Μανδαλιανός και η διοίκησή του γιατί πολλοί κάτοικοι του δήμου δεν ενεγράφησαν σ’ αυτόν τον τόπο κατά την τελευταία απογραφή. Δεν φταίνε τέτοιου είδους απόψεις που αντιμετωπίζουν τους ξένους σαν παρείσακτους και δυστυχώς τις έχουν αρκετοί, πράγμα ανεπίτρεπτο για ανθρώπους που ζουν στη συμπρωτεύουσα το έτος 2023.
Περ.