«Το εγχείρημα της απλής αναλογικής ήταν παράξενο, έχοντας θετικά και αρνητικά στοιχεία. Στα αρνητικά βάζουμε τη μη κυβερνησιμότητα», είπε ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου και νυν δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Χατζηβρέττας, στην εκπομπή «Μιλάμε Πολιτικά», στους δημοσιογράφους Θεόδωρο Παπαδόπουλο και Γιάννη Χαβιανίδη στην τηλεόραση του EUROPE1, απαντώντας στην ερώτηση για το αν βοήθησε η απλή αναλογική την τοπική αυτοδιοίκηση.
Εκπλήσσεται κανείς με την άποψη του κυρίου Χατζηβρέττα που καταλογίζει στην απλή αναλογική προβλήματα κυβερνησιμότητας στους δήμους. Από την ώρα που δημιουργήθηκε ο ενιαίος δήμος Κορδελιού Ευόσμου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα κυβερνησιμότητας. Και η διοίκηση Λαφαζανίδη και η διοίκηση Σούλα είχαν μεγάλο πρόβλημα στην άσκηση των καθηκόντων τους. Εξαιτίας της απλής αναλογικής έγινε αυτό; Και η διοίκηση Λαφαζανίδη και η διοίκηση Σούλα, της οποίας μέλος ήταν ο κύριος Χατζηβρέττας, εξελέγησαν με υπερενισχυμένη αναλογική και είχαν την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα της θητείας τους δεν μπορούσαν να διοικήσουν.
Για τη διάσπαση των διοικήσεων Λαφαζανίδη και Σούλα και για τα προβλήματα κυβερνησιμότητας που δημιουργήθηκαν στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου, έφταιγε η απλή αναλογική και ο ΣΥΡΙΖΑ που την ψήφισε; Μα οι διοικήσεις Λαφαζανίδη και Σούλα εξελέγησαν με υπερενισχυμένη αναλογική. Τι έφταιγε λοιπόν για τα προβλήματα κυβερνησιμότητας που είχαν; Έφταιγε η απλή αναλογική και οι συνεργασίες που έπρεπε να γίνουν ή έφταιγε το μοίρασμα των καρεκλών; Εκτός εάν έφταιγαν οι πολιτικές και προγραμματικές διαφορές που ανακάλυψαν, κατόπιν εορτής, πως είχαν τα μέλη των διοικήσεων Λαφαζανίδη και Σούλα.
Ο κύριος Χατζηβρέττας έκρινε την απλή αναλογική ως νόμο που δημιούργησε προβλήματα κυβερνησιμότητας, ενώ η απλή αναλογική δεν δοκιμάστηκε, αλλά απέφυγε να μιλήσει για τα προβλήματα κυβερνησιμότητας, τα οποία και ο ίδιος βίωσε ως στέλεχος της διοίκησης Σούλα και μάλιστα ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Υπάρχει όμως κι ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα. Πριν ψηφιστεί ο νόμος Θεοδωρικάκου, που επέτρεψε στις παρατάξεις που πρώτευσαν στις εκλογές να διοικήσουν μέσω των Οικονομικών Επιτροπών, η παράταξη Μανδαλιανού είχε συμφωνήσει να συνεργαστεί με την παράταξη Σούλα. Μόλις ψηφίστηκε ο νόμος Θεοδωρικάκου, ο δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός προχώρησε μόνος του χωρίς καν να ενημερώσει τον τέως δήμαρχο Πέτρο Σούλα. Καλά έκανε ο κύριος Μανδαλιανός, κατά τη γνώμη του κυρίου Χατζηβρέττα;
Κι ένα τελευταίο ερώτημα: Πιστεύει ο κύριος Χατζηβρέττας πως εάν συνδιοικούσε με την παράταξη Μανδαλιανού η παράταξη Σούλα, της οποίας είναι μέλος και ο ίδιος ο κύριος Χατζηβρέττας, θα ήταν χειρότερα για το δήμο; Δεν θα είχαν αποφευχθεί και όλα όσα κατήγγειλε ο κύριος Χατζηβρέττας;
Βασίλης Κιμ.