Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΕκδήλωση «Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» Αίτια, Πρόληψη, Αντιμετώπιση

Εκδήλωση «Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» Αίτια, Πρόληψη, Αντιμετώπιση

Έγινε μία πρώτη αρχή, τέθηκαν τα ερωτήματα, αναζητήθηκαν απαντήσεις και άνοιξε ένας διάλογος με γονείς και ειδικούς ώστε μαζί να διερευνήσουμε τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης και να αντιπαλέψουμε τη «Βία στα σχολεία». Αυτός ήταν και ο τίτλος της εκδήλωσης, που πραγματοποιήσαμε ως Ένωση Συλλόγων Γονέων την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, με μεγάλη συμμετοχή γονέων και πολύ χρήσιμες, ουσιαστικές και ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρεμβάσεις.

Η βία, η αδικία, η ανέχεια, η ανισότητα, η ανασφάλεια που υπάρχουν στην κοινωνία δεν μπορεί να μην επηρεάζουν τα παιδιά διαπερνώντας τους τοίχους του σχολείου, ανέφερε η κοινωνική λειτουργός και γραμματέας του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού Κεντρικής Μακεδονίας Λένα Τσαγρή στην ομιλία της. Ανέδειξε ότι η ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών στα σχολεία υπολειτουργεί, καθώς οι περισσότεροι σχολικοί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται στα 5 σχολεία ευθύνης τους το πολύ 3-4 φορές το μήνα και αυτό δεν τους επιτρέπει να βοηθήσουν ουσιαστικά, ενώ και οι δράσεις για πρόληψη είναι μεμονωμένες και αποσπασματικές. Και πρόβαλε τη σημασία του να έχει κάθε παιδί ίση πρόσβαση στη μόρφωση τονίζοντας ότι η σχολική ζωή θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες των μαθητών.

Την ανάγκη υποστηρικτικών δομών εντός και εκτός σχολείου τόνισε και η Ελπίδα Χατζοπούλου, σύμβουλος ψυχικής υγείας και ψυχοθεραπεύτρια, τονίζοντας την ανάγκη να δυναμώσουμε τα παιδιά, να τους διδάξουμε τα δικαιώματά τους και πώς να τα υπερασπίζονται ειρηνικά.  Τα παιδιά που εντός σχολείου μπορεί να είναι “θύτες”, έξω από το σχολείο συνήθως είναι κι αυτά “θύματα”, εξήγησε μεταξύ άλλων.

Η θεατρολόγος και εμψυχώτρια θεατρικής αγωγής Μαριάντζελα Κουνταρδά μίλησε για την αξία της θεατρικής αγωγής στην υποστήριξη παιδιών και εφήβων ως προς τη γνωριμία με τον εαυτό τους και τον «άλλον», την έκφραση των συναισθημάτων τους, την ανάπτυξη αυτοελέγχου και των δεξιοτήτων τους, μέσα από την κοινωνικοποίηση και τη συλλογική δημιουργία. Με τη συνεργασία της ομάδας εφήβων της Θεατρικής Αγωγής της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Καλαμαριάς παρουσιάστηκε επί σκηνής βιωματική δράση στην οποία τα παιδιά μετέφεραν και “ζωντάνεψαν” πραγματικά περιστατικά βίας που βιώνονται σήμερα μέσα και έξω από το σχολείο, τα συναισθήματα “θυτών”, “θυμάτων” και “παρατηρητών”, τους φόβους τους, αλλά και πρακτικές αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, καθώς, όπως εξήγησε η θεατρολόγος, η θεατρική αγωγή μπορεί να αξιοποιηθεί και ως μέσο κοινωνικής παρέμβασης.

Ο Δημοσθένης Ταμπάκος από την πλευρά του, χρυσός και αργυρός ολυμπιονίκης, μίλησε για τη σημασία της ενότητας και τις αξίες του σεβασμού που μπορούν να διδαχθούν μέσα από τον αθλητισμό, καθώς και για τις δυνατότητες που παρέχει για την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης, την αποφυγή της απομόνωσης και ενδεχόμενων ψυχικών νόσων εστιάζοντας σε πράξεις και ενέργειες που οδηγούν από το εγώ στο εμείς. “Οι αγώνες έρχονται και παρέρχονται. Τα αποτελέσματα την επομένη ξεχνιούνται. Η φιλία και ο σεβασμός, όμως, διαρκούν και αναπτύσσονται, είπε και σημείωσε ότι πρέπει να επενδύσουμε στον αθλητισμό, γιατί κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα, και όπως είπε, “Κανένα ευτυχισμένο, κανένα χαρούμενο παιδί δεν θα εκφραστεί με βία. Η έκφραση βίας κρύβει έναν πόνο, μια αδυναμία”.

Τα οφέλη του αθλητισμού ανέδειξε και η ολυμπιονίκης καλαθοσφαίρισης και 2η σκόρερ όλων των εποχών με την Εθνική Ομάδα Πολύμνια Σαρέγκου, τονίζοντας ότι ο αθλητισμός δημιουργεί χαρακτήρες και δεν μπορεί να δημιουργήσει βία, καθώς καλλιεργεί την ευγενή άμιλλα και το «ευ αγωνίζεσθαι», θωρακίζει τα παιδιά με σεβασμό προς τον άλλον και τους μαθαίνει πώς να διαχειρίζονται την ήττα.

Παρεμβάσεις έκαναν ο Ιωάννης Βαγάνωφ, μέλος του ΔΣ της δομής 1ης Φεβρουαρίου – Εις το όνομα του Άλκη, η Θεοδώρα Κυφωνίδου, παγκόσμιας Πρωταθλήτρια Κωπηλασίας, ο Ανδρέας Μεδίτσκος, Κοινωνιολόγος, επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης “Ελπίδα” και η Αγγελική Παπαδοπούλου, παιδαγωγός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, δίνοντας ο καθένας από τη δική του σκοπιά την περιγραφή του φαινομένου και ελπιδοφόρες διεξόδους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Κοκονάς, ο οποίος τόνισε στον χαιρετισμό του τις μεγάλες ευθύνες που έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης της παιδείας ως κόστος και διαβεβαίωσε ότι οι γονείς, μέσα από τους Συλλόγους και τις Ενώσεις είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το μέλλον των παιδιών τους.

«Ως γονείς είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για ένα ασφαλές και σύγχρονο σχολείο που προάγει την ποιοτική, απρόσκοπτη και πολύπλευρη μόρφωση, την κοινωνικοποίηση και τη συνεργασία, χωρίς διαχωρισμούς. Όπου κανένα παιδί δεν θα νιώθει αποκλεισμένο, δεν θα φοβάται, δεν θα απειλείται αλλά και δεν θα απειλεί, επειδή δεν του παρέχεται η στήριξη που έχει ανάγκη», ανέφερε στην ομιλία της η Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς, Ελένη Μαυροπούλου.

Ως Ένωση Γονέων σκοπεύουμε η συγκεκριμένη εκδήλωση να αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς συζητήσεων και δράσεων με στόχο την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος που μόνο συλλογικά και με υπομονή, επιμονή και συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί. Κανένας δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μόνος του, είτε είναι θύτης, είτε είναι θύμα. Και επειδή οι ίδιες οι συνθήκες της κοινωνίας είναι εκείνες που τροφοδοτούν τη βία, οι συνθήκες που τροφοδοτούν την ανέχεια, τον αποκλεισμό και δεν δίνουν το ίδιο εφαλτήριο για όλα τα παιδιά, έχουμε χρέος να αγωνιστούμε παράλληλα για να δημιουργήσουμε μία πιο δίκαιη και ειρηνική κοινωνία και για εμάς και τα παιδιά μας.

Δελτίο τύπου της Ένωσης Γονέων Καλαμαριάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ