Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΣχετικά με τις δημοσκοπήσεις για τις δημοτικές εκλογές

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις για τις δημοτικές εκλογές

Το προηγούμενο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας κάποιες δημοσκοπήσεις όσον αφορά το δήμο Κορδελιού Ευόσμου και το επόμενο διάστημα σίγουρα οι δημοσκοπήσεις θα πληθύνουν. Υπάρχουν επίσης διαρροές για κρυφές δημοσκοπήσεις και ακούγονται ποσοστά των υποψηφίων δημάρχων δεξιά κι αριστερά.

Έχουν εγκυρότητα οι δημοσκοπήσεις; Εφόσον γίνονται επιστημονικά, έχουν αξία για τη στιγμή που γίνονται. Χρειάζεται να ασχοληθούν οι πολίτες με αυτά; Μάλλον οι υποψήφιοι δήμαρχοι και τα επιτελεία τους χρειάζεται να ασχοληθούν για να κάνουν διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά την τακτική τους. Για τους πολίτες δεν έχουν καμία αξία, αφού τη μια στιγμή δείχνουν αυτό, την άλλη στιγμή δείχνουν το άλλο και το αποτέλεσμα των εκλογών είναι το κάτι άλλο στην κυριολεξία! Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε δημοσκοπήσεις για παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά θα αναφερθούμε σε πιο πρόσφατες.

Έγινε χθες ο πρώτο γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης περνούν στο δεύτερο γύρο με ποσοστά 32% και 29,6% αντίστοιχα. Τρίτος και εκτός δεύτερου γύρου έμεινε ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 26.3%. Σε μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκέντρωνε ποσοστά ύψους 34,2%, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 24,5% και ο Αβέρωφ Νεοφύτου 24,1%. Σε μια άλλη από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκέντρωνε ποσοστά ύψους 32%, ενώ δεύτερος ήταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 18% και τρίτος ο Αβέρωφ Νεοφύτου με ποσοστό 17%. Από το 18% που έδινε η δημοσκόπηση στον Μαυρογιάννη μέχρι το πάνω από 29% που έλαβε στις εκλογές, υπάρχει διαφορά πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες. Τη στιγμή όμως που έγινε η δημοσκόπηση, με βάση επιστημονική μεθοδολογία, ο Μαυρογιάννης, λίγο πριν τις εκλογές, έπαιρνε τόσο χαμηλό ποσοστό. Τρεισήμισι μήνες πριν τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις έφερναν τον Μαυρογιάννη τρίτο με 13,5 μονάδες διαφορά από τον Νίκο Χριστοδουλίδη!

Αυτά για τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δεν πρέπει να επηρεάσουν τους δημότες, αφού αντικατοπτρίζουν την άποψη μιας πολύ συγκεκριμένης χρονικής στιγμής και σίγουρα δεν είναι κάλπες. Στην κάλπη, όπου κρίνεται η ζωή του ψηφοφόρου για τα επόμενα χρόνια, υπάρχει άλλη συμπεριφορά. Κριτήριο για την ψήφο στις δημοτικές εκλογές πρέπει να είναι τα προβλήματα του δημότη και η προοπτική επίλυσής τους και όχι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τα οποία τελικά μπορεί να αποδειχτούν σαν αυτά των Κυπριακών Προεδρικών εκλογών.

Βασίλης Κιμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ