Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΗ αλαζονεία της αντισυνταγματικότητας και η ορθή λειτουργία

Η αλαζονεία της αντισυνταγματικότητας και η ορθή λειτουργία

Αύριο, στις 17 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την πολυεπίπεδη εκπαίδευση, το υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει τροπολογία προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούσαν τις διατάξεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019, με τις οποίες μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες από τα Δημοτικά Συμβούλια προς τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των δήμων και κρίθηκαν αντισυνταγματικοί.

Για την αντισυνταγματικότητα των συγκεκριμένων διατάξεων, ενημερώθηκαν όλοι οι Δήμοι, καιρό τώρα. Εντύπωση, για να έρθουμε στα δικά μας θέματα, προκάλεσε το γεγονός, πως η Δημοτική Αρχή χρησιμοποίησε τις Επιτροπές αυτές και μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με εισαγωγή πολλών θεμάτων όλο το Δεκέμβριο, άσχετα αν δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, από πότε θα έχει ισχύ η άρση των αρμοδιοτήτων των συγκεκριμένων Επιτροπών και αν μπορούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις ή να μπορούν να καταπέσουν σε διαδικασία αμφισβήτησης, αφού στην αυριανή τροπολογία, θα διευκρινίζεται αυτό.

Πλέον θα πρέπει να διοικηθεί ο Δήμος, με τη δημοκρατική διαδικασία των Δημοτικών Συμβουλίων και με την προώθηση των επιχειρημάτων που απαιτούνται για να προχωρήσουν οι όποιες αποφάσεις στα θέματα ημερήσιας διάταξης. Θα πρέπει να πείθουν το «ακροατήριο» των Συμβουλίων και να «κερδίζουν» τις ψήφους που χρειάζονται για να ψηφιστούν οι αποφάσεις. Η ορθή διαδικασία που πρέπει να διέπει για τη λειτουργία της, τα Δημοτικά Συμβούλια.

Η «εκμετάλλευση» των αντισυνταγματικών διατάξεων, της Δημοτικής Αρχή από την αρχή της θητείας της, δημιούργησε μία νοοτροπία αλαζονείας, αφού δεν περίμενε να αλλάξουν τα δεδομένα, πιστεύοντας πως δεν έχει ανάγκη κανέναν. Τώρα (και μέχρι το τέλος του χρόνου) θα πρέπει να δώσει τις «μάχες» της, για να προχωρήσουν και να λυθούν τα προβλήματα που γνωρίζουμε, αλλά και αυτά που θα προκύψουν.

Σίγουρα είναι καλύτερα, που έγιναν έτσι τα πράγματα. Πέρα από την ορθή λειτουργία, θα μπορούμε πλέον και κρίνουμε όλους τους Συνδυασμούς, για τη στάση τους, στα θέματα που θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις, για να έχουμε ένα σωστό κριτήριο ενόψει των ερχόμενων εκλογών. Όπως η Διοίκηση, έτσι και η Αντιπολίτευση θα πρέπει να «πείθει» με τα επιχειρήματα της, αφού δεν θα μπορεί να «κρύβεται» πίσω από την «πλειοψηφική» υπεροχή της Διοίκησης, που της παρείχαν οι αντισυνταγματικές διατάξεις.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί, πως δεν θα είναι «τιμητικό» για τον Δήμο μας, να είναι υπαίτιος ή μέρος ενός συνόλου Δήμων, που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν στα όρια της δημοκρατικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να γίνει πράξη η δήλωση του αρμόδιου Υπουργού, που αναφέρει:

«Το λέω όμως από τώρα, θα το πω και στο Κοινοβούλιο. Εάν διαπιστώσουμε από την εφαρμογή της αποφάσεως του ΣτΕ δυσλειτουργίες στους Δήμους και στις Περιφέρειες, εξαιτίας της συμπεριφοράς των αντιπολιτεύσεων, τότε θα ξανανομοθετήσω και θα επαναφέρω τις αρμοδιότητες που γυρνάω τώρα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια» και σίγουρα αυτές οι αντιλήψεις, είναι κατακριτέες, αφού «απειλεί» πως θα γυρίσει πίσω σε αποδεδειγμένα αντισυνταγματικές πρακτικές, δεν προάγουν τα δημοκρατικά ιδεώδη και δε σέβεται τις αποφάσεις του λαού που ψήφισε τους εκπροσώπους του.

Υγ: Σε επόμενο άρθρο, θα σχολιάσουμε, πως χρησιμοποίησε η Δημοτική Αρχή, με δύο μέτρα και δύο σταθμά, τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις μέσα στο Δεκέμβριο, για δύο από τα σοβαρότερα θέματα του Δήμου και να προβληματιστούμε το «γιατί».

Τσιότσος Αθανάσιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ