Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΠοδαρικό το 2023 με αιωρούμενα σωματίδια PM10 και δυσοσμία

Ποδαρικό το 2023 με αιωρούμενα σωματίδια PM10 και δυσοσμία

Η μέγιστη τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 που έδωσε ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Κορδελιού την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023 ήταν 68 μg/m3, τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023 ήταν 66 μg/m3, την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023 ήταν 93 μg/m3 και την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023 ήταν 59 μg/m3.

Για τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 δεν έχει θεσπισθεί όριο συναγερμού. Η οριακή τιμή 50 μg/m3 δεν πρέπει να υπερβαίνεται περισσότερες από 35 φορές το έτος. Κατά τις πρώτες 4 ημέρες του Ιανουαρίου υπήρξε 4 φορές υπέρβαση της οριακής τιμή των 50 μg/m3.

Όσον αφορά τη δυσοσμία τις πρώτες ημέρες του 2023 όπως και τις τελευταίες του 2022, η κατάσταση είναι αφόρητη. Η έντονη δυσοσμία φτάνει στη Μεγάλου Αλεξάνδρου και στη Μακεδονομάχων στον Εύοσμο, οπότε καταλαβαίνει κανείς σε τι κατάσταση βρίσκεται το Κορδελιό. Βέβαια όσον αφορά την εκτίμηση των επιπέδων της δυσοσμίας, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί, όπως είπε και ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, οι μύτες μας είναι υποκειμενικές.

Χαρίλαος Ταπαρίδης

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ 50 μg/m3

Ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού μέσω συστάσεων και μέτρων προφύλαξης:

Μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων από 51 έως 75μg/m3

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων από 76 έως 100μg/m3

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Άτομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό: κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ