Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗΤα κατεπείγοντα θέματα, ο κίνδυνος της χρονικής πίεσης και το «εκλογικό» πάρκινγκ

Τα κατεπείγοντα θέματα, ο κίνδυνος της χρονικής πίεσης και το «εκλογικό» πάρκινγκ

Εντύπωση  προκάλεσε η απόφαση σχετικά με την αναβολή του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα συνεδρίαζε αύριο. Η νέα συνεδρίαση θα γίνει στις 28 Δεκεμβρίου, για να παρθούν όσες αποφάσεις χρειάζονται, πριν λήξει η χρονιά.

Αυτό σημαίνει, πως κάποια από τα θέματα που θα τεθούν στην ημερήσια διάταξη, θα αναφερθούν ως καταπείγοντα (όπως και η ενσωμάτωση των δύο θεμάτων στη προηγούμενη συνεδρίαση) που θα πρέπει να ψηφιστούν κι αν γίνει αυτό, επειδή δεν προκύπτει άλλη ημερομηνία μέχρι την αλλαγή του χρόνου, δεν θα μπορεί η Αντιπολίτευση,

  • ούτε να θέσει θέμα περισσότερης διερεύνησης σε κάποιο θέμα που θα υπάρχει προβληματισμός, αν πρέπει να ψηφιστεί,
  • ούτε να κάνει ερωτήματα και τοποθετήσεις για ακόμα μία φορά (και όπως αναφέρθηκε σε χθεσινό άρθρο, θα περάσουν δυόμιση μήνες για να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία),
  • ούτε να θέσει ενστάσεις, σε θέματα που θα είναι στην ημερήσια διάταξη, για το αν πρέπει να χαρακτηριστούν κατεπείγοντα.

Θα πρέπει να λειτουργεί η διαδικασία των δημοτικών συμβουλίων, χωρίς την πίεση του χρόνου.

Να έρχονται εγκαίρως τα θέματα προς συζήτηση και όχι τελευταία στιγμή.

Να υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης θέματος στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, για ενδεχόμενη περαιτέρω διερεύνηση και ανάλυση.

Όταν υπάρχει πίεση χρόνου, μπορεί να παρθούν αποφάσεις που δεν είναι οι ενδεδειγμένες και να υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Να υπάρχει πάντα χρόνος ερωτημάτων – τοποθετήσεων από τους δημοτικούς συμβούλους.

Να υπάρχει διαφάνεια και όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να παρθεί μία απόφαση. Όταν δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, μπορεί να μην βρίσκονται όλα τα στοιχεία.

Το σημαντικότερο παράδειγμα; Το θέμα του ΘΕΠΑΝ.

Αν δεν υπήρχαν οι υπογραφές των κατοίκων για να ανοίξει το θέμα πολύ πριν την καταλυτική ημερομηνία που έπρεπε να δηλωθεί (31/12/2022, άσχετα που πήρε παράταση πλέον) και το άφηνε η Διοίκηση ως κατεπείγον θέμα κάποια στιγμή φέτος, προφανώς θα χανόταν η περιουσία του Δήμου. Θα συνεδρίαζε με τα στοιχεία που έδινε η Εκκλησία, για να μην αναζητηθούν τα απαραίτητα έγγραφα που εμφανίστηκαν μετά και λόγω χρονικής πίεσης το αποτέλεσμα θα ήταν αρνητικό.

Υγ: Με αφορμή την απάντηση του Γενικού Γραμματέα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου Ισαάκ Ξανθόπουλου, σχετικά με χθεσινό μου άρθρο, θα ήθελα να αναφέρω πως διάβασα το Πρόγραμμα Τεχνικών Έργων και η αλήθεια είναι ότι στις τόσες σελίδες, προφανώς μου διέφυγε και δεν ήταν κάτι εσκεμμένο.

Τσιότσος Αθανάσιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ