Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗΧωρίς να υπάρχει το υπόγειο πάρκινγκ στο πρόγραμμα Τεχνικών Έργων, πως θα...

Χωρίς να υπάρχει το υπόγειο πάρκινγκ στο πρόγραμμα Τεχνικών Έργων, πως θα ανοίξει;

Το κυκλοφοριακό ζήτημα που δημιουργείται στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που είμαστε αντιμέτωποι, όλοι μας, σε καθημερινή βάση. Ο δρόμος διπλής κυκλοφορίας της εν λόγω οδού, επειδή βρίσκονται πολλά καταστήματα που εξυπηρετούν τους κατοίκους και σε συνδυασμό με την έλλειψη χώρων στάθμευσης, έχει ως συνέπεια το διπλό παρκάρισμα των οδηγών, με αποτέλεσμα σε μερικά σημεία να μετατρέπεται η οδός σε μονής κυκλοφορίας ή και σε μερικά σημεία να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν καθόλου τα αυτοκίνητα.

Πριν πιάσουμε ρεαλιστικά, τον σχολιασμό του προβλήματος, θα πρέπει να θυμίσουμε πως η τοποθέτηση του Δημάρχου – σε συνέντευξη του – ήταν, πως ευθύνεται η ατομική ευθύνη των οδηγών που διπλό παρκάρουν, ενώ η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων – σε συνέντευξη του – πάνω σε αυτό το θέμα, ήταν πως φταίει η παιδεία των πολιτών στην οδήγηση.

Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε και την ερώτηση – σάτιρα, που είχε ακουστεί κάποια στιγμή, πως αφού δεν δημιουργείται παρόμοιο πρόβλημα στον Εύοσμο, φταίει η παιδεία των κατοίκων του Κορδελιού, ενώ οι κάτοικοι του Ευόσμου την έχουν;

Δεν θα ασχοληθώ με το αν η Δημοτική Αρχή θεωρεί πως έχει μερίδιο ευθύνης, αν έχει κάνει αυτοκριτική και κατέληξε ότι όντως το πρόβλημα είναι η παιδεία των οδηγών, αν έχει κάνει κάποιο/α έργο/α που να βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος, αν υπάρχουν σκέψεις – προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα. Αυτά τα έχω σχολιάσει σε προηγούμενα άρθρα.

Ας πάμε στην υπόθεση του υπόγειου πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας. Προφανώς και θα βοηθούσε στο πρόβλημα της έλλειψης παρκαρίσματος των αυτοκινήτων και στην μείωση των διπλό παρκαρισμένων αυτοκινήτων, άρα και στο κυκλοφοριακό. Αυτό, δεν μπορεί να το αντικρούσει κανείς και προφανώς θα παίξει ως προεκλογικό θέμα και σε αυτές τις δημοτικές εκλογές (όπως και σε προηγούμενες).

Για να λειτουργήσει ο συγκεκριμένος χώρος, τι χρειάζεται; Προφανώς μόνωση για την υγρασία που έχει δημιουργηθεί, πυρασφάλεια, συντήρηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και του χώρου γενικότερα. Όλα αυτά τα έργα που χρειάζονται, δεν δημιουργούν κάποιο απαγορευτικό κόστος, που δεν μπορεί να αποδεσμεύσει ο Δήμος για να γίνουν και να προχωρήσει η διαδικασία για να ανοίξει, προς επίλυση του καθημερινού προβλήματος, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

Στη συνέντευξη του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, αναφέρθηκε από τον ίδιο, πως το υπόγειο πάρκινγκ, θα λειτουργήσει σε λίγους μήνες (έχει περάσει ήδη ένας μήνας).

Εδώ θα πρέπει να ρωτήσουμε.

  • Η Δημοτική Αρχή, θεωρεί πως μπορεί να βοηθήσει το υπόγειο πάρκινγκ, σε αυτό το πρόβλημα ή μόνο η Αντιπολίτευση το θεωρεί;

Αν ναι,

  • στα τρία χρόνια θητείας της, τι έχει κάνει για αυτό το θέμα;
  • μπορούν να αναφερθούν οι σκέψεις – προτάσεις της, για το υπόγειο πάρκινγκ;
  • στο πρόγραμμα Τεχνικών Έργων, δεν υπάρχει κωδικός που να αναφέρεται στο υπόγειο πάρκινγκ, ούτε στο προϋπολογισμό. Πως θα γίνουν οι εργασίες, αν υπάρχει πρόθεση να προχωρήσει το θέμα;
  • ο Δήμος, το θεωρεί περιττό και μεγάλο έξοδο για να το εκταμιεύσει και να προχωρήσουν οι εργασίες;

Αν όχι,

  • ποιες οι σκέψεις της Δημοτικής Αρχής, για να λυθεί το πρόβλημα;
  • έχει κάποια εναλλακτική πρόταση, για την επίλυση του προβλήματος, αντί του υπόγειου πάρκινγκ;
  • Μπορεί μαζί με την ενδεχόμενη εναλλακτική πρόταση, να προχωρήσει και η υπόθεση του υπόγειου πάρκινγκ;

Αν δεν ισχύουν τίποτα από αυτά, θα πρέπει να διερευνηθεί γενικότερα αν υπάρχει το απαραίτητο ενδιαφέρον από πλευράς της Διοίκησης, στο να βρεθεί η λύση και να προχωρήσουν οι εργασίες για να ανοίξει το υπόγειο πάρκινγκ.

Το συμπέρασμα είναι το εξής.

Πριν αναφερθούν από την Διοίκηση, οι ευθύνες των πολιτών, η παιδεία τους στην οδήγηση, η ατομική ευθύνη τους, πρέπει να εξαντλεί τις δυνατότητες που έχει προς επίλυση των προβλημάτων και να προχωράει σε λύσεις. Για αυτό εκλέγεται. Για να κάνει πιο εύκολη και πιο καλή την καθημερινότητα του πολίτη. Δεν είναι μπαλάκι οι ευθύνες, που μόνο το πετάει μακριά της. Αν κάνει όσα χρειάζεται και συνεχιστεί το πρόβλημα, μόνο τότε έχει το δικαίωμα να θέτει αλλού τις ευθύνες.

Τελικά, αφού αναφέρθηκε πως θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες (έχοντας περάσει ήδη ένας) από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, θα γίνει πραγματικότητα, άσχετα αν δεν υπάρχει καν στο πρόγραμμα Τεχνικών Έργων; Μπορεί να απαντηθεί επίσημα; Ισχύει ή ήταν πολιτική αποστροφή του λόγου του;

Υγ: Για το αν μπορεί ή πρέπει ή είναι μονόδρομος η λύση να παραχωρηθεί σε ιδιώτη, θα πρέπει να μας προβληματίσει και να αναλυθεί σε επόμενο άρθρο.

Τσιότσος Αθανάσιος

Το υπόγειο πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας υπάρχει στο Τεχνικό Πρόγραμμα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ