Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ5η δια ζώσης συνάντηση στο πρόγραμμα Erasmus+ στο ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου

5η δια ζώσης συνάντηση στο πρόγραμμα Erasmus+ στο ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου

Στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης υλοποιήθηκε η πέμπτη δια ζώσης συνάντηση στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο ‘STEAM Strengthens European Cultural Heritage’ και κωδικό 2020-1-ES01-KA229-082658_6 από 28 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2022. Το σχολείο μας, ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου, φιλοξένησε τις αποστολές πέντε χωρών : Ισπανίας, Πορτογαλίας, Κροατίας, Κύπρου και Πολωνίας με αντιπροσωπία δύο καθηγητών και πέντε μαθητών από κάθε χώρα.

Στην εναρκτήρια συνάντηση οι αποστολές έγιναν δεκτές στο Δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου, όπου έγινε μια σύντομη παρουσίαση την τοπικής ιστορίας και των ιδιαίτερων γνωρισμάτων της περιοχής. Ο Δήμαρχος χαιρέτισε τους συμμετέχοντες, υπογράμμισε τη σημασία των πρωτοβουλιών του Δήμου που αφορούν στους νέους, και πρόσφερε αναμνηστικά δώρα. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθώς και στον Άγιο Αθανάσιο Ευόσμου όπου οι αποστολές ενημερώθηκαν για το ρόλο της εκκλησίας στην τοπική κοινωνία. Έπειτα στο σχολείο οι φιλοξενούμενες αποστολές δέχτηκαν το καλωσόρισμα από τον Διευθυντή, ενημερώθηκαν για τον διαπολιτισμικό χαρακτήρα και τις δράσεις του σχολείου και συμμετείχαν σε ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες γνωριμίας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικά και θεατρικά δρώμενα που διοργανώθηκαν από μαθητές.

Η εβδομάδα που ακολούθησε ήταν πλούσια σε δραστηριότητες οι οποίες εστίασαν στη βιωματική γνωριμία με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης μέσα από την μεθοδολογία STEAMS. Πιο συγκεκριμένα, μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν διακρατικές δραστηριότητες υπό την καθοδήγηση του ΚΠΕ Κορδελιού Ευόσμου, επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ξεναγήθηκαν ακόμη στο μουσείο της Βεργίνας και στο εκκλησιαστικό μουσείο της Μονής Δοβρά. Έπειτα, μέσω της εφαρμογής actionbound περιηγήθηκαν στα μνημείο UNESCO της πόλης ανακαλύπτοντας τη γνώση μέσω εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Στο τέλος της εβδομάδας έγινε αποχαιρετιστήριο πάρτυ στο χώρο του σχολείου, όπου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί παραβρέθηκαν για την επίσημη λήξη της κινητικότητας.

Η πέμπτη συνάντηση των πέντε αντιπροσωπειών στη Θεσσαλονίκη πρόσφερε σε όλους τους συμμετέχοντες πλούσιες εκπαιδευτικές εμπειρίες και συναισθήματα. Οι μαθητές δούλεψαν σε διακρατικές ομάδες, αντάλλαξαν απόψεις, γνώρισαν καινούργια μέρη και δημιούργησαν φιλίες με νέους συνομήλικους τους από την Πολωνία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Κροατία. Μέσω αυτής την πολυδιάστατης συνάντησης διαδόθηκε για άλλη μια φορά το μήνυμα προς την ευρύτερη μαθητική κοινότητα πως η μάθηση όταν συνδυάζει χαρά, επικοινωνία, συνεργασία και δημιουργικότητα είναι ελκυστική και επιδραστική.
Δελτίου Τύπου του ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ