Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΌταν κινδυνεύουν τα παιδιά μας βγαίνουμε στο δρόμο

Όταν κινδυνεύουν τα παιδιά μας βγαίνουμε στο δρόμο

Το έγκλημα στο 9ο  Δημοτικό σχολείο Σερρών μας γεμίζει θλίψη και οργή.

Ο θάνατος του μικρού μαθητή και ο τραυματισμός των δύο συμμαθητών του δεν είναι απλά ένα ατύχημα. Είναι ένας κρίκος που με τραγικό τρόπο δεν συνδέθηκε με την οδυνηρή αλυσίδα του «από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα» που συχνά ξεστομίζουμε στα σχολεία.

Η αγωνία μας  για τα σχολικά κτίρια υπάρχει εδώ και χρόνια και κοινός παρανομαστής είναι η διαχρονική υποχρηματοδότηση της σχολικής στέγης από όλες τις κυβερνήσεις.

Ο θάνατος του 11χρονου μαθητή, όμως, δεν ήταν ένα μεμονωμένο  περιστατικό.

Είναι διαρκής εγκληματική αδιαφορία. Ο κατάλογος της αδιαφορίας μακρύς.

Ενδεικτικά  μεμονωμένα περιστατικά

  • Οκτώβριος 2013

“Έπεσε η οροφή σχολείου στο Ωραιόκαστρο! Από θαύμα σώθηκαν οι μαθητές!

– Συνέβη σε Γυμνάσιο-Λύκειο στην περιοχής της Μυγδονίας – Έπεσε τμήμα της οροφής περίπου τριών τετραγωνικών – Μόλις 5 λεπτά πριν είχαν σχολάσει οι μαθητές”

  • Φεβρουάριος 2015

“Τυχερά ήταν τα παιδιά του Λυκείου και του Γυμνασίου της Μελίκης στην Ημαθία που δεν είχαν σχολείο την Κυριακή διαφορετικά ίσως να είχαμε και τραγωδία, αφού από τον ισχυρό αέρα κατέρρευσε όλη η σκεπή του κτιρίου.”

  • Σεπτέμβρης 2018

Πτώση ανεμιστήρα σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, τραυματίες δύο μαθητές

  • Νοέμβρης 2021

20 μαθητές του δευτέρου τμήματος της ΣΤ’ Τάξης του 4ου δημοτικού σχολείου στην Πυλαία Θεσσαλονίκης γλίτωσαν από θαύμα, όταν κατέρρευσε όλη η ψευδοροφή σχολικής αίθουσας. Η δασκάλα έσωσε τα παιδιά.

  • Φλεβάρης 2022

“Το περιστατικό συνέβη στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Εγνατίας 132, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην αίθουσα που έκανε μάθημα το τμήμα της Ε’ τάξης, η εκπαιδευτικός ζήτησε από μαθητή να ανοίξει το παράθυρο, όμως το κάσωμα με το τζάμι αποσυνδέθηκε από το ξύλινο πλαίσιο του κουφώματος και έπεσε κάτω, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός.”

  • Το Υπουργείο Παιδείας για την τραγωδία στο σχολείο στις Σέρρες λέει: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποδοθούν ευθύνες» !!!

Εμείς λέμε ότι όλες οι  κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έκαναν τίποτα για ασφαλή και σύγχρονα σχολεία παρά μόνο «μας κάνουν μπαλάκι» από τον Δήμο στην Τεχνική Υπηρεσία  και από το Υπουργείο στην Περιφέρεια.

Και όσο θα πετιούνται τα μπαλάκια της ευθύνης, τα παιδιά μας θα γράφουν τις τελευταίες τους λέξεις για τον Βασίλη που δεν πρόλαβε να παίξει… κάντε χώρο εκεί ψηλά, έρχεται να παίξει ο Βασίλης”.

Όταν κινδυνεύουν τα παιδιά μας βγαίνουμε στο δρόμο

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Εδώ και τώρα επαρκής χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες, για σύγχρονα ασφαλή σχολεία να πραγματοποιηθούν έλεγχοι και συντήρηση με ευθύνη του κράτους.
  • Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Κανένα εκπαιδευτικό κενό με το «πρώτο κουδούνι». Μόνιμος δάσκαλος σε κάθε ολοήμερο τμήμα για την εξασφάλιση της σταθερής παιδαγωγικής σχέσης και μελέτης των μαθητών.
  • Εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου βοηθητικού σχολικού προσωπικού (φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, κ.α). Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό ιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό.
  • Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.
  • Δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες.
  • Κεντρικό πανελλαδικό σχέδιο για ανέγερση σύγχρονων νέων σχολείων. Αραίωση των μαθητών στα τμήματα. Κανένα σχολικό Τμήμα με πάνω από 15 μαθητές. Κατάργηση τώρα κάθε τάξης container.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

                            Tο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου                                                                  

 καλούμε όλους Γονείς- Μαθητές -Εκπαιδευτικούς  όλους τους Συλλόγους –Ενώσεις  να συμμετέχουν δυναμικά στην κινητοποίηση                                                            

στις  12:30 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου

Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ