Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ 41 για το ΘΕΠΑΝ (παλαιά κοιμητήρια)

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ 41 για το ΘΕΠΑΝ (παλαιά κοιμητήρια)

Συνδημότες-Συνδημότισσες, εμείς ως ¨Πρωτοβουλία των 41¨ κατοίκων του Ελευθερίου-Κορδελιού, πεπεισμένοι ότι το ΘΕΠΑΝ(παλαιά κοιμητήρια) είναι δημόσιος χώρος που ανήκει στον Δήμο μας, βάζοντας τις υπογραφές μας προκαλέσαμε την σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13-1-2021. Μέχρι τότε η Δημοτική αρχή πεισματικά απέφευγε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα. Άλλωστε οι Αντιδήμαρχοι του Ελευθερίου-Κορδελιού δήλωναν ευθαρσώς ότι δεν συμφέρει την Διοίκηση να εναντιωθεί στις ορέξεις της εκκλησίας και ότι το θέμα έχει κλείσει προ πολλού.

Στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο φάνηκαν ξεκάθαρα οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής. Ο ίδιος ο Δήμαρχος απεφάνθη ότι το πάρκο ανήκει στην εκκλησία και ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να πληρώνει νοίκι για τη χρήση των κτηρίων που χρησιμοποιεί (ΚΑΔΑΠ και Τρούλος).

Αυτή η συνεδρίαση του Δ.Σ., παρόλο που η πλειοψηφία αρνήθηκε να διεκδικήσει ο Δήμος την περιουσία του, ήταν η αρχή από μια σειρά εξελίξεων.

 Καταρχήν ενεργοποιήθηκαν, λίγοι, αλλά συνεπείς στον όρκο τους Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να έρθουν στο φως έγγραφα που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς μας, δηλαδή ότι τα παλαιά κοιμητήρια μας ανήκουν.

Σε συνεδρίαση που έγινε τον Δεκέμβριο του 2021 κάτω από το βάρος των στοιχείων που κατατέθηκαν, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε αναγκαστικά ομόφωνα να διεκδικήσει την κυριότητα του οικοπέδου. Όμως, η Δημοτική Αρχή υποκύπτοντας σε δεσποτικές εντολές, καθυστερούσε χαρακτηριστικά, προχωρούσε με βήματα χελώνας, προφανώς με πρόθεση να εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής ενστάσεων στο κτηματολόγιο που έληγε στο τέλος του 2022.

Τότε κάτω από το βάρος αυτής της εξέλιξης δημιουργήθηκε η διευρυμένη ομάδα: ¨Κάτοικοι-Ελευθερίου-Κορδελιού-Ευόσμου¨ η οποία δημοσιοποίησε το γεγονός, και αφοί οι κάτοικοι ενημερώθηκαν αναπτύχθηκε ένα ευρύ κίνημα υπεράσπισης των δικαίων του Δήμου μας. Πρόσθετο όπλο τους οι εκατοντάδες υπογραφές που συγκεντρώθηκαν τότε και ακόμα και σήμερα συνεχίζεται η συλλογή τους.  Η πίεση που άσκησαν οι δημότες στα στελέχη του Δήμου ήταν ασφυκτική. Αυτή η πίεση, που κορυφώθηκε με την πολυπληθή συγκέντρωση διαμαρτυρίας την 1η Ιουνίου 2022 έφερε την ολική ανατροπή.

Είναι χαρακτηριστική η μεταστροφή του Αρμόδιου Αντιδήμαρχου ο οποίος δεν είχε φέρει αντίρρηση στην καταβολή ενοικίου, δεν είχε υπερασπιστεί τον Δήμο στις αιτιάσεις και τις προσβολές του Μητροπολίτη και ουδέποτε ανακάλεσε την περίφημη δήλωσή του ότι ¨το πουλάκι έχει πετάξει¨ υπονοώντας ότι το ΘΕΠΑΝ πήγε στην εκκλησία. Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος, λοιπόν, κάνοντας μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα, δήλωσε πρόσφατα ότι ο Δήμος δικαιούται το ΘΕΠΑΝ Συνταγματικά, ηθικά και ουσιαστικά. Δηλαδή ευθυγραμμίστηκε απόλυτα με το πνεύμα του Ψηφίσματος που εξέδωσαν οι ¨Κάτοικοι-Ελευθερίου-Κορδελιού-Ευόσμου¨ την 1η Ιουνίου 2022, το οποίο ο ίδιος το είχε χαρακτηρίσει κατάπτυστο.

Έκτοτε, ο Αρμόδιος, προκειμένου να αποφύγει τον διασυρμό έσπευσε να πράξει αυτό που ήταν υποχρεωμένος να κάνει πολλούς μήνες πριν. Τελικά στις 9-11-2022  κατατέθηκε στο Κτηματολογικό Δικαστήριο η αγωγή του Νομικού Συμβουλίου του κράτους για το ΘΕΠΑΝ. Επίσης στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασιστεί αν ο δήμος επικουρικά αναθέσει την υπόθεση και σε άλλον ή και σε  άλλους δικηγόρους.

Όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί δεν ξέρουμε τι διαδραματίζεται στο σκοτεινό παρασκήνιο. Δυστυχώς τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής, οι ιερές και ανίερες συμμαχίες της με την αντίδικη πλευρά  δεν αποτελούν εχέγγυα  αξιοπιστίας∙  η πίεση πρέπει να συνεχιστεί. Παραμένουμε ξάγρυπνοι μέχρι την τελική ΝΙΚΗ. Τη δική μας ΝΙΚΗ, την ΝΙΚΗ των Δημοτών.

Συνδημότες-Συνδημότισσες, αυτή η θετική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της δικής μας (όλων μας) ενεργοποίησης.  Αποδείξαμε ότι η συλλογικότητα χωρίς κομματικές δεσμεύσεις και γενικά ο αδιαμεσολάβητος αγώνας φέρνει τη μαζικότητα, φέρνει στο προσκήνιο τους πολίτες τους οποίους οι εξουσίες θέλουν στο περιθώριο.   Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δημότες συνειδητοποίησαν ότι ενωμένοι έχουν δύναμη και μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους, μπορούν να ξεσκεπάσουν αυτούς που χρησιμοποιούν το δήμο για προσωπικά τους συμφέροντα. Ταυτόχρονα αυτός ο αγώνας είναι μια υποθήκη για το μέλλον. Μπροστά μας είναι ο αγώνας ενάντια στη ρύπανση που καταρρακώνει την υγεία μας.

Συνδημότες και Συνδημότισσες, στις επερχόμενες εκλογές όποια παράταξη κι αν επιλέξει ο καθένας θα πρέπει να είναι προσεκτικός, να ¨ξεψαχνίσει¨ κάθε υποψήφιο/φια. Η ψήφος μας πρέπει να κατευθυνθεί σε εκείνους που ειλικρινά αγωνίζονται για το καλό του τόπου. Συγγενικές, γειτονικές, επαγγελματικές σχέσεις ή άλλου είδους εξαρτήσεις και δεσμεύσεις  δεν έχουν θέση στην εκλογική διαδικασία.

Να απομονώσουμε όσους και όσες προτάσσουν το προσωπικό τους συμφέρον  και προφανώς εκείνους και εκείνες που στην περίπτωση του ΘΕΠΑΝ συμμάχησαν με την ¨άλλη όχθη¨  ή σιώπησαν αδιαφορώντας για την απεμπόληση της Δημόσιας Περιουσίας.

Ακόμα περισσότερο, να εξοβελίσουμε αυτούς που βαρύνονται με βαριά παραπτώματα και σήμερα καμώνονται της μετανοούσες Μαγδαληνές εκλιπαρώντας την επιείκειά μας θέλοντας να υποκλέψουν την ψήφο μας.

Να θυμόσαστε πάντα:

Οι ενημερωμένοι πολίτες είναι υπεύθυνοι πολίτες

Η συλλογικότητα είναι δύναμη

Μην ξεχνάτε ότι τα προβλήματα είναι πολλά

Καλή αντάμωση σε νέους, αγνούς, ακηδεμόνευτους αγώνες

01 Δεκεμβρίου 2022

Από την ¨Πρωτοβουλία των 41¨

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ