Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΣτα σκ@τωμέν@ τα λάχανα…

Στα σκ@τωμέν@ τα λάχανα…

Υπάρχει μια Ποντιακή έκφραση «στα σκ@τωμέν@ τα λάχανα».

Γιατί σε μια τόσο Αριστοφανική έκφραση βάζουμε «παπάκια» αντί να την γράψουμε κανονικά; Γιατί στον τόπο που γέννησε τον Αριστοφάνη, οι Αριστοφανικές εκφράσεις είναι υπό διωγμό, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.

Την έκφραση αυτή οι Πόντιοι την χρησιμοποιούν για να χαρακτηρίσουν κάποιον που απαρνείται κάποιον άλλον, που τον κατηγορεί και που τον δυσφημίζει ψάχνοντας να βρει κάπου αλλού να κωλύσει, αλλά επειδή δεν βρίσκει γυρίζει πίσω σ’ αυτόν που κατηγορούσε, γυρίζει, δηλαδή, πίσω εκεί που τα σκ@τωσε.

Τώρα θα αναρωτηθεί κανείς αν η «Αγκίδα» θα το ρίξει στην ανάλυση των Ποντιακών εκφράσεων και των Ποντιακών γνωμικών. Ίσως να το κάνουμε κι αυτό κάποια στιγμή, γιατί οι περισσότερες εκφράσεις και γνωμικά κρατούν από την κοιτίδα του πολιτισμού μας.

Όμως αυτήν τη στιγμή δεν αναφερθήκαμε «στα σκ@τωμέν@ τα λάχανα» γιατί θα αρχίσουμε ευθύς αμέσως την παρουσίαση Ποντιακών εκφράσεων και γνωμικών. Αναφερθήκαμε «στα σκ@τωμέν@ τα λάχανα» γιατί σήμερα στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου ζήσαμε μια τέτοια κατάσταση και πεθάναμε στα γέλια.

Ευχόμαστε, λοιπόν, σ’ αυτούς που γύρισαν πίσω «στα σκ@τωμέν@ τα λάχανα» καλή νέα αρχή με αυτούς που τους περνούσαν γενεές δεκατέσσερις!!

Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ