Δύο ψηφίσματα κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

0
60
TEST

Το παρακάτω δελτίο τύπου εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Θεσσαλονίκης όσον αφορά δύο ψηφίσματα που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το πρώτο σχετικά με το νομοσχέδιο για τη δημοτική αστυνομία και το δεύτερο σχετικά με τον πυροβολισμό εναντίον 16χρονου Ρομά από αστυνομικό:

«Το Σάββατο 3.12 .2022 η Λαϊκή Συσπείρωση απέστειλε στο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Π. Λεκάκη και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, σχέδιο ψηφίσματος για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δημοτική αστυνομία με το οποίο προβλέπεται νέα δικαιοδοσία της δημοτικής αστυνομίας, να “δέρνει” με γκλόμπ, να συλλαμβάνει, να κρατά δημότες, με έξοδα των δημοτών, μέσω του δημοτικού προϋπολογισμού.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, μόνο δύο μέρες πέρασαν και δικαιώθηκε η παραπάνω ανησυχία μας, με την εν ψυχρώ δολοφονική ενέργεια αστυνομικών οργάνων κατά του 16χρονου Ρομά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε νέο ψήφισμα καταδίκης της μεθοδευμένης αστυνομικής αυθαιρεσίας, ατιμωρησίας στα πλαίσια της εντεινόμενης κρατικής καταστολής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αναμένει τη τοποθέτηση του δημάρχου Ζέρβα, της διοίκησης του δήμου, των δημοτικών παρατάξεων πάνω σε θέματα που συγκλονίζουν τη κοινωνία.

Ευελπιστούμε ότι η υπερψήφιση των παραπάνω ψηφισμάτων δεν θα συναντήσει τις δυσκολίες που προέβαλε ο Κ. Ζέρβας και η διοίκηση του Δήμου για την υποστήριξη του ψηφίσματος καταδίκης της ναζιστικής – εγκληματικής Χρυσής Αυγής τον Οκτώβριο 2021. Ευελπιστούμε ότι δεν θα προβληθούν δήθεν “διαδικαστικά” κωλύμματα για τη συζήτηση των ψηφισμάτων από τους ποικιλόχρωμους συνεργάτες του Κ. Ζέρβα.

(Επισυνάπτουμε τα δύο ψηφίσματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση)

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος

Ζαριανόπουλος Σωτήρης»

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών για την αναδιάρθρωση της δημοτικής αστυνομίας μεταξύ των άλλων, στο άρθρο 5, προβλέπεται ότι :

«Κάθε δημοτικός αστυνομικός φέρει, με δαπάνες του οικείου δήμου, ειδικό εξοπλισμό και μέσα δέσμευσης, όπως ενδεικτικά, χειροπέδες και αστυνομικές ράβδους (γκλομπ). Η δημοτική αστυνομία δύναται να προβαίνει σε συλλήψεις»

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι :

  • Η δημοτική αστυνομία πρέπει να αποτελεί βοηθό του δήμου στην εξυπηρέτηση του δημότη και όχι διώκτη του και μάλιστα με τη χρήση των πιο βίαιων μέσων.
  • Με το παραπάνω άρθρο η δημοτική αστυνομία και κατ’ επέκταση ο δήμος στον οποίο αυτή εντάσσεται μετατρέπονται σε έναν ακόμα μηχανισμό βίαιης καταστολής. Η άσκηση βίας, οι συλλήψεις, η κράτηση πολιτών δεν πρέπει να ανήκει στις αρμοδιότητες των δήμων. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι στο δημόσιο διάλογο αποτυπώνονται και απόψεις για τον εξοπλισμό της δημοτικής αστυνομίας με πρόσθετα μέσα βίαιης καταστολής (όπως π.χ. taser που οδηγούν τα θύματα τους ακόμα και στο θάνατο – δολοφονία).
  • Οι δήμοι μετατρέπονται σε επιτελεία βίαιης καταστολής συλλήψεων και κράτησης. Οι πόλεις, οι δήμοι, οι δημότες δεν έχουν ανάγκη από έναν ακόμα κατασταλτικό μηχανισμό αλλά από γενναία ενίσχυση των πραγματικών αναγκών των δημοτών που δεν εξυπηρετούνται.
  • Ενώ ο δήμοι δεν ανταποκρίνονται σε αρμοδιότητες τους που αφορούν ζωτικές, επείγουσες ανάγκες των δημοτών, με το εν λόγω νομοσχέδιο οι δήμοι υποβάλλονται στη καταβολή σημαντικών ποσών για χειροπέδες, γκλομπ, διαδικασίες σύλληψης και κράτησης.

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης εκφράζει την έντονη ανησυχία του και τη πλήρη αντίθεση του στο ρόλο που αποδίδει στη δημοτική αστυνομία το άρθρο 5 του παραπάνω νομοσχεδίου και απαιτεί την άμεση απόσυρση του.

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση αστυνομικού, με εν ψυχρώ πυροβολισμό «στο ψαχνό», κατά 16χρονου Ρομά επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ βενζίνη.

Το συμβάν δεν είναι μεμονωμένο. Είναι συνέχεια της δολοφονίας 18χρονου Ρομά στο Πέραμα, της σπασμένης πόρτας της συνταξιούχου δημοσιογράφου που της κλέβουν το σπίτι τα «κοράκια» των τραπεζών, των αστυνομικών επιθέσεων και συλλήψεων εργαζόμενων που αγωνίζονται για την επιβίωση τους όπως στη Μαλαματίνα.

Αυτά τα απαράδεκτα γεγονότα δεν οφείλονται στη λειψή εκπαίδευση των αστυνομικών αλλά στην συστηματική, μεθοδευμένη ένταση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, σε μια περίοδο που διογκώνεται η οργή για την ακρίβεια και την ανέχεια, την ενεργειακή φτώχεια, τον πληθωρισμό, τους πλειστηριασμούς.

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης στέκεται στο πλευρό των θυμάτων, απαιτεί τη παραδειγματική τιμωρία κάθε ενόχου για παρόμοιες πράξεις, να αποδοθούν ευθύνες σε όσους τους δίνουν αυτό το  δικαίωμα, δηλώνοντας ότι καταδικάζει κάθε προσπάθεια συγκάλυψης και ανοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ