Υποβάθμιση της ήδη υποβαθμισμένης περιοχής της Διαλογής στο Κορδελιό

0
293
TEST

Η περιοχή της Διαλογής στο Κορδελιό είναι μια απίστευτα και ακατανόητα πολύ υποβαθμισμένη περιοχή, η οποία απέχει στην κυριολεξία μία ανάσα από τα ΕΛΠΕ. Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει το μέγεθος της υποβάθμισής της εάν δεν την επισκεφτεί. Δυστυχώς, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να υποβαθμίσει κι άλλο μια ήδη υποβαθμισμένη περιοχή και η διοίκηση του δήμου Κορδελιού Ευόσμου παρατηρεί αυτήν την περαιτέρω υποβάθμιση χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2022, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έκλεισε την πρόσβαση της περιοχής της Διαλογής προς την περιφερειακή οδό που ουσιαστικά ήταν και η μόνη σωστή σύνδεση της περιοχής με την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη, αφού η σύνδεσή της από την πλευρά της οδού Μοναστηρίου και πολύ περισσότερο από την πλευρά του στρατοπέδου Ζιάκα είναι απολύτως προβληματική. Είναι δυνατόν να ξεκινήσει κάποιος για να πάει στην περιοχή της Διαλογής από το Κορδελιό ή από τον Εύοσμο και στο δρόμο να χαθεί με τον τρόπο που συνδέονται οι περιοχές του ίδιου δήμου.

Η «Αγκίδα» επισκέφτηκε τη Διαλογή και συνάντησε τη δημοτική σύμβουλο Κορδελιού Ευόσμου Μαρία Πασχαλίδου, η οποία είναι κάτοικος της περιοχής. Μαζί με τη Μαρία Πασχαλίδου επισκεφτήκαμε το σημείο που γινόταν η σύνδεση της περιοχής με την περιφερειακή οδό και το οποίο έκλεισε.

«Στην αρχή του καλοκαιριού έκλεισαν την πρόσβαση στην περιφερειακή οδό. Αμέσως αντιδράσαμε. Στις αντιδράσεις μας η απάντηση ήταν πως είναι προσωρινό το κλείσιμο. Καταλάβαμε ότι δεν επρόκειτο για κάτι προσωρινό όταν είδαμε συνεργεία να αφαιρούν τα φανάρια», είπε η Μαρία Πασχαλίδου.

Το κλείσιμο της πρόσβασης στην περιφερειακή οδό, όπως τόνισε η κυρία Πασχαλίδου, απέκοψε εντελώς τη ροή στο οδικό δίκτυο της περιοχής, αφού σταμάτησαν να περνάνε από εκεί όσοι κινούνταν προς τα Διαβατά, σταμάτησε να περνάει μέχρι και το λεωφορείο. Για να πάρει πλέον κανείς το λεωφορείο πρέπει να κινηθεί είτε προς την οδό Μοναστηρίου είτε προς το στρατόπεδο Ζιάκα. Η δεύτερη περίπτωση κυρίως για τις βραδινές ώρες είναι απίθανη, αφού κάποιος στο συγκεκριμένο σημείο αγριεύεται και την ημέρα με την εγκατάλειψη που επικρατεί.

Έκλεισαν την πρόσβαση στην περιφερειακή οδό μιας ήδη υποβαθμισμένης περιοχής και επιπλέον σταμάτησε το λεωφορείο να περνάει μέσα από αυτήν. «Γυρίσαμε σχεδόν τριάντα χρόνια πίσω, όταν δεν περνούσε από εδώ λεωφορείο», είπε η κυρία Πασχαλίδου. Το πέρασμα του λεωφορείου από την περιοχή ήταν η πρώτη ενέργεια του Στάθη Καϊτετζίδη ως δημάρχου Ελευθερίου Κορδελιού, όπως τόνισε η Μαρία Πασχαλίδου. Τώρα η μία υποβάθμιση μετά την άλλη. Το λεωφορείο κρίθηκε πως δεν μπορεί να περάσει υπό αυτές τις συνθήκες μέσα από τη Διαλογή γιατί δεν χωράει, αλλά εμείς είδαμε να περνάνε από αυτούς τους δρόμους μεγάλες νταλίκες με συρόμενα.

Αλλά γιατί να περνάνε τόσο μεγάλα οχήματα μέσα από την περιοχή;

Μα γιατί έχει 300 επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται και αυτές από το κλείσιμο της πρόσβασης στην περιφερειακή οδό. Γύρους ολόκληρους χρειάζεται να κάνουν και τα φορτηγά που πρέπει να πάνε στις επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων και οποιοσδήποτε θέλει να τις επισκεφτεί. Όσο για τα μικρά καταστήματα της Διαλογής που βρίσκονται ακριβώς πάνω στην παράλληλη οδό με την περιφερειακή οδό (φανταστείτε μια οδό με γεωγραφία παρόμοια με αυτήν της οδού Τρίτση στη Νέα Πολιτεία του Ευόσμου) έχουν καταστραφεί εντελώς. Μιλήσαμε με επαγγελματίες της περιοχής και μας είπαν πως είδαν τον τζίρο τους να πέφτει 90%! Η Μαρία Πασχαλίδου μας έδειξε μια επιχείρηση η οποία άνοιξε πριν από ένα χρόνο, επενδύοντας μεγάλο κεφάλαιο, και τώρα καταστρέφεται από αυτήν την εξέλιξη.

Τι έκανε ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου γι’ αυτήν την τραγική κατάσταση; Απολύτως τίποτα. Ρωτήσαμε επαγγελματίες της περιοχής αν έκανε κάτι ο δήμος, αν πέρασε να τους δει ο δήμαρχος ή κάποιος από τη διοίκηση και η απάντηση ήταν «Υπάρχει δήμαρχος;». Θα αναρωτηθεί κανείς τι θα μπορούσε να κάνει ο δήμος. Η απάντηση είναι ότι θα μπορούσε να κάνει ότι έκανε η διοίκηση του Πέτρου Σούλα, όταν δεν άφησε να κλείσει ο κόμβος της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ που θα έκοβε την πρόσβαση του Κορδελιού στην περιφερειακή οδό. Και τότε άρχισαν εργασίες, αλλά η αντίδραση της διοίκησης Σούλα ήταν άμεση. Ακριβώς το ίδιο μπορούσε να κάνει η διοίκηση Μανδαλιανού, αλλά δυστυχώς δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει περαιτέρω υποβάθμιση της ήδη υποβαθμισμένης περιοχής της Διαλογής.

Συζητήσαμε με τη Μαρία Πασχαλίδου το τι μπορεί να γίνει τώρα και απάντησε πως λένε για δημιουργία κόμβου. Η δημιουργία κόμβου με αλλαγή της υπάρχουσας μελέτης είναι μια πολυετής διαδικασία που δυστυχώς θα καταστρέψει ολοσχερώς την περιοχή για να μην χρησιμοποιήσουμε την έκφραση «θα βάλει ταφόπλακα στην περιοχή». Χρειάζονται άμεσες ενέργειες και άμεση λύση. Εάν δεν μπορούν να γίνουν αυτές οι ενέργειες τώρα που είναι προεκλογική περίοδος, δεν θα μπορέσουν να γίνουν ποτέ. Ο κόμβος πρέπει να επανέλθει στην προηγούμενη μορφή του και ταυτόχρονα ας γίνουν οι μελέτες για τη δημιουργία σύγχρονου κόμβου. Η περιοχή της Διαλογής δεν μπορεί να αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Οφείλει το Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού Ευόσμου σύσσωμο να πιέσει με κάθε τρόπο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το ρεπορτάζ στην περιοχή της Διαλογής έγινε χθες Παρασκευή μεσημέρι 2 Δεκεμβρίου του 2022. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τηλεφώνησε στη Μαρία Πασχαλίδου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κορδελιού Ευόσμου, Κώστας Σωτηράκης, για να της πει πως έχει έτοιμο ολόκληρο φάκελο τον οποίο θα καταθέσει τη Δευτέρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απαιτώντας λύση και αν δεν δοθεί λύση, θα μπει μπροστά προκειμένου με κινητοποίηση των κατοίκων να αλλάξει η κατάσταση που δημιουργήθηκε. Ας ελπίσουμε ότι ο κύριος Σωτηράκης είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με όποιους χρειάζεται για να μην υποβαθμιστεί άλλο η περιοχή της Διαλογής.

Περπατώντας στους δρόμους της Διαλογής, αντιλαμβάνεσαι πως όσοι έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τόπο κατοικίας, δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να παραμείνουν εκεί. Το πάρκο των Κύπριων Αγωνιστών σε εγκατάλειψη, το ρέμα σε εγκατάλειψη, νερά να τρέχουν στους δρόμους εξαιτίας της έλλειψης αγωγών, τα πάντα σε εγκατάλειψη. Είναι τρομερό να περπατάς στη Διαλογή και να σκέφτεσαι τα οράματα του δημάρχου Κλεάνθη Μανδαλιανού, ο οποίος έχει στο δήμο του μια τέτοια περιοχή, δεν κάνει τίποτα γι’ αυτήν και την ίδια στιγμή μιλάει για πράσινες διαδρομές. Η περιοχή έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού και αυτό πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα με πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου. Αυτή ήταν και η τελευταία κουβέντα της Μαρίας Πασχαλίδου: «Δεν πρόκειται να αφήσω να περάσει η υποβάθμιση της περιοχής». Η «Αγκίδα» θα είναι μαζί της και μαζί με τους κατοίκους της Διαλογής σ’ αυτήν τη δίκαιη διεκδίκησή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ