Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΤέλος στη διοίκηση της παράταξης Μανδαλιανού μέσω Οικονομικής Επιτροπής

Τέλος στη διοίκηση της παράταξης Μανδαλιανού μέσω Οικονομικής Επιτροπής

Αντισυνταγματικές κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των εκλογών περίοδο έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις διατάξεις Θεοδωρικάκου στους Νόμους 4623/2019 και 4625/2019, που δίνουν υπερενισχυμένη εκπροσώπηση επί των εδρών στη διοικούσα παράταξη στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έναντι των εδρών της αντιπολίτευσης.

«Οι εν λόγω διατάξεις κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επομένη των δημοτικών εκλογών περίοδο μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρούμενου στο σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των ΟΤΑ» αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ. Με δεδομένο ότι «η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων είχε διαμορφωθεί κατά συνεκτίμηση», το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι «οι αποφάσεις που αφορούν σημαντικές αρμοδιότητες του δήμου λαμβάνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, όργανο διοικήσεως του δήμου με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, απαιτουμένων ενδεχομένως ευρύτερων συναινέσεων για την επίτευξη πλειοψηφίας και από δημοτικούς συμβούλους που δεν εξελέγησαν με τον συνδυασμό του δημάρχου». Ως εκ τούτου, το ΣτΕ αποκαθιστά την έννομη τάξη υπογραμμίζοντας ότι το αρμόδιο όργανο για τη λήψη αποφάσεων στους δήμους είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Η παράταξη Μανδαλιανού, λοιπόν, θα κληθεί να διοικήσει τους τελευταίους μήνες της θητείας της με βάση το νόμο τον οποίο εξελέγη και όχι με βάση τις διατάξεις Θεοδωρικάκου. Να θυμίσουμε ότι η διοίκηση Μανδαλιανού είχε συμφωνήσει να συνδιοικήσει με την παράταξη του πρώην δημάρχου Πέτρου Σούλα, αλλά μετά την ψήφιση των διατάξεων Θεοδωρικάκου ο δήμαρχος ξέχασε να ενημερώσει τον πρώην δήμαρχο πως δεν τον χρειάζεται πια και πως θα διοικήσει μόνος του. Ας ψάξει τώρα ο δήμαρχος να βρει και τον Πέτρο Σούλα και το Γιάννη Καμαρινό και ολόκληρη την αντιπολίτευση.

Χαρακτηριστική περίπτωση για τον τρόπο που χρησιμοποίησε η διοίκηση Μανδαλιανού τις διατάξεις Θεοδωρικάκου ήταν το γεγονός ότι έλαβε χορηγία μέσω της Οικονομικής Επιτροπής από τον όμιλο ΕΛΠΕ, ενώ υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πως δεν λαμβάνονται χορηγίες από τα ΕΛΠΕ μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της δυσοσμίας. Ο κύριος Μανδαλιανός και η διοίκησή του απαξίωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο καταργώντας στην πράξη απόφασή του με τη λήψη χορηγίας από την Οικονομική Επιτροπή, προχωρώντας ουσιαστικά σε πολιτικό πραξικόπημα.

Τέλος, λοιπόν, στη διοίκηση της παράταξης Μανδαλιανού μέσω Οικονομικής Επιτροπής. Στο υπόλοιπο της θητείας της η «Νέα Πνοή» θα πρέπει να διοικήσει μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο τόσο πολύ έχει απαξιώσει.

Κιμ. Ο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ