Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΠραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην πλατεία Ευόσμου η εκστρατεία πρόληψης του Σακχαρώδη Διαβήτη

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην πλατεία Ευόσμου η εκστρατεία πρόληψης του Σακχαρώδη Διαβήτη

ΜΕΤΡΗΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ & ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΟΣΜΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ 315 ΔΗΜΟΤΕΣ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή 315 δημοτών από 19 έως 90 ετών πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκστρατεία ΠΡΟΛΗΨΗΣ κατά του ΔΙΑΒΗΤΗ.

Με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό από τις 10 το πρωί- 10 Γενικοί Οικογενειακοί Ιατροί, Παιδίατροι, Υγειονομικοί των Τ.ΟΜ.Υ και Επαγγελματίες Υγείας, παρείχαν χρήσιμες γνώσεις, εξειδικευμένες συμβουλές ακόμη και κατευθύνσεις περαιτέρω εξετάσεων, στους δημότες που επισκέφθηκαν τα δύο περίπτερα πρόληψης και πληροφόρησης στην πλατεία Ευόσμου.

Την εκστρατεία συνδιοργάνωσαν Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, με την 3η, 9η και 10η Τ.ΟΜ.Υ. Κορδελιού- Ευόσμου της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η εκστρατεία περιλάμβανε διενέργεια μετρήσεων σακχάρου με στόχο την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και την διανομή φυλλαδίων που αφορούσαν

  • Τα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη
  • Τους παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2
  • Τον Διαβήτη τύπου 1
  • Τις επιπλοκές του διαβήτη
  • Τον διαβήτη κύησης
  • Φροντίδα των ποδιών για τα άτομα με διαβήτη

Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος της ΔΗΚΕΚΕ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, συνεχάρησαν την 3η, 9η και 10η Τ.ΟΜ.Υ. Κορδελιού- Ευόσμου της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας όλους όσοι συμμετείχαν στην οργάνωση της εκστρατείας, ευχαρίστησαν τους δημότες που πήραν μέρος στην γιατί ο Διαβήτης είναι μια ύπουλη ασθένεια χωρίς έντονη συμπτωματολογία και η διαχείριση του είναι τρόπος ζωής που δεν δικαιολογεί σε κανέναν – κανέναν εφησυχασμό, τονίζοντας ότι οι δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης σε θέματα δημόσιας υγείας θα συνεχισθούν γιατί μας αφορούν όλους.

«Είμαστε εδώ για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για ένα σοβαρό νόσημα, τον Σακχαρώδη Διαβήτη, ο οποίος αποτελεί στην εποχή μας μια μόνιμη πανδημία. Είναι μια νόσος ύπουλη, που μπορεί να υπάρχει και να μη δίνει συμπτώματα για πολλά χρόνια ή να δίνει άτυπα συμπτώματα και να προκαλεί σοβαρές βλάβες σε όργανα-στόχους, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να διαγνώσουμε έγκαιρα τη νόσο σε κάποιον που δεν έχει υποπτευθεί ότι πάσχει από ΣΔ, ώστε να προλάβουμε τις επιπλοκές που προκαλεί» δήλωσε η Συντονίστρια της 3ης ΤΟΜΥ Ευόσμου Παιδίατρος κ. Ολγα Βράνη.

Παγκόσμιο μήνυμα διαβήτη

Προστατευόμαστε έγκαιρα! Αν όχι τώρα, πότε;

Ιδίως σήμερα που η πανδημία Covid-19 ανέδειξε πολλά περιστατικά που δεν γνώριζαν ότι έπασχαν από διαβήτη. Πάνω από 50% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν. Πώς; Με υγιεινή διατροφή και άσκηση. Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια. Είναι η κυρία αιτία τύφλωσης, ακρωτηριασμού, καρδιοπάθειας, νεφρικής ανεπάρκειας και πρόωρου θανάτου. Απλές ενέργειες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο. Τα άτομα με διαβήτη χρειάζεται να ακολουθούν την αγωγή τους, να έχουν πρόσβαση σε συνεχή εκπαίδευση για να διαχειρίζονται σωστά την καθημερινότητα τους και να παραμένουν υγιή. Χρειάζεται να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ