Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Πολιτική και ήθος

Την παρακάτω ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook έκανε ο Νίκος Ζυγάς

Προσεγγίζοντας ιστορικά τις δύο αυτές έννοιες θα μπορούσαμε να πούμε, μάλλον, ότι είναι ασύμβατες μεταξύ τους (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις).  Το ήθος, η βαθύτερη δηλαδή διαμόρφωση και καλλιέργεια του ανθρώπου, ώστε να συμπεριφέρεται λογικά, με μέτρο και αξιοπρέπεια, σεβόμενος τον εαυτό του και τους άλλους είναι είτε άγνωστο είτε φαρισαϊκό για κάποιους. Και δυστυχώς το πολιτικό ήθος σήμερα είναι το ζητούμενο αντί να αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στοιχείο στην πολιτική ζωή.

Όταν στην επιδίωξη για την κατάκτηση της εξουσίας πολιτικοί άνδρες δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσον και κάθε τρόπο, αδιαφορώντας για το κατά πόσον είναι ηθικό, πόσο δηλαδή είναι συμβατό με την αξιοπρέπεια τόσο των ίδιων των πολιτικών ανδρών, όσο και των αντιπάλων τους και των πολιτών, τότε μιλάμε για ένα ήθος άηθες όπου συνυπάρχει η ιδιοτέλεια και ο ανταγωνισμός (όχι ο συναγωνισμός). Και όταν υπάρχουν αυτά τα δυο, τότε το ήθος είτε παραμερίζεται αναφανδόν είτε χρησιμοποιείται εντελώς προσχηματικά, μέχρι την επίτευξη του κεντρικού σκοπού (η εξουσία ως λάφυρο).

Προσωπικά θεωρώ ότι το αίσθημα του σεβασμού και του αυτοσεβασμού, προς όλους και προς τον πολιτικό αντίπαλο, είναι στοιχεία και τα δυο απαραίτητα για τη σύσταση και ύπαρξη πολιτικών παρατάξεων και πολιτικών κοινωνιών γενικότερα. Η περιφρόνηση αυτών των δύο εννοιών και ο εξοστρακισμός τους από τις συνειδήσεις πολιτών και πολιτικών ανδρών θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο το δήμο μας και τους πολίτες του και ακυρώνει κάθε έννοια δημοκρατίας. Ο εκτραχηλισμός των πολιτικών ηθών ακυρώνει κάθε έννοια ειρηνικής συνύπαρξης και οδηγεί στην πόλωση, στις συγκρούσεις και στην εξόντωση των αντιπάλων. Κι από την άλλη, δεν είναι δυνατόν ένα πολιτικό πρόσωπο, από τη μια να προσπαθεί να πείσει ότι θέλει να αλλάξει προς το καλύτερο τα πράγματα, π.χ. στην Παιδεία, την Οικονομία ή την κοινωνία, και, από την άλλη, να συμπεριφέρεται χωρίς όρια, χωρίς σεβασμό και αξιοπρέπεια στην προεκλογική περίοδο.

Με σεβασμό

Νίκος Ζυγάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ