Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑρνητική αντιμετώπιση από το δήμαρχο πρότασης για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Αρνητική αντιμετώπιση από το δήμαρχο πρότασης για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 19ης Οκτωβρίου 2022, συζητήθηκε κατ’ αρχάς απόφαση για ονοματοδοσία της πλατείας η οποία βρίσκεται πίσω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Εύοσμο. Πρόκειται για την πλατεία η οποία βρίσκεται επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου απέναντι από την τράπεζα Πειραιώς.

Η πρόταση της διοίκησης Μανδαλιανού είναι να ονομαστεί «Πλατεία Μικρασιατών Προσφύγων» εξαιτίας του ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Ναθαναηλίδης, αφού επεσήμανε πως είναι πολύ καλή πρωτοβουλία με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, αντιπρότεινε η πλατεία να ονομαστεί «Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού» προκειμένου να συμπεριλαμβάνει και τους Πόντιους πρόσφυγες.

Η απάντηση της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αθηνάς Παμπουκίδου, στον Λεωνίδα Ναθαναηλίδη ήταν πως αυτή του η πρόταση συμπεριλαμβανόταν στις προτάσεις προς το δήμαρχο αλλά τελικά κατέληξαν στο «Πλατεία Μικρασιατών Προσφύγων» γιατί η Μικρά Ασία καλύπτει όλη την περιοχή και τον Πόντο.

Γεωγραφικά έχει απόλυτο δίκιο η κυρία Παμπουκίδου. Ουσιαστικά όμως όλοι γνωρίζουν ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός της Μικράς Ασίας ήταν ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο κομμάτι, το οποίο μάλιστα υπέστη έναν φοβερό διωγμό και μια φοβερή γενοκτονία από τους Νεότουρκους. Κάποια από αυτά τα δεδομένα τόνισε και ο κύριος Ναθαναηλίδης παίρνοντας ξανά το λόγο.

Κάποιος αντιδήμαρχος παρενέβη για να πει ότι είναι το ίδιο, για να πάρει την απάντηση από το Λεωνίδα Ναθαναηλίδη πως άμα είναι το ίδιο τότε να ονομαστεί η πλατεία «Ποντιακού Ελληνισμού» και θα συμπεριλαμβάνει και τους Μικρασιάτες. Ο κύριος Ναθαναηλίδης επέμεινε να ονομαστεί η πλατεία «Προσφυγικού Ελληνισμού» και να κάνει ο δήμος μνημείο στο συγκεκριμένο σημείο.

Το λόγο έλαβε ο δήμαρχος για να πει τα παρακάτω:

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι “ναι”, όλοι ήρθανε πρόσφυγες από εκεί και όλοι αξίζουνε μνήμης και σεβασμού, αλλά επειδή είναι φέτος επετειακό έτος της Μικρασιατικής Καταστροφής θα μιλήσουμε για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, όπως για παράδειγμα υπάρχει το Πάρκο Ποντίων στο Κορδελιό. Οπότε εγώ έχω την αίσθηση ότι αυτό το συγκεκριμένο θα πρέπει να αφιερωθεί εκεί, γιατί πάρα πολλές οικογένειες, ειδικά του παλιού Ευόσμου, κατάγονται από Μικρασιάτες πρόσφυγες και είναι μια δικαίωση. Δεν έχει να κάνει με διαχωρισμό. Έχουν δεινοπαθήσει και οι μεν και οι δε και ίσως οι Πόντιοι περισσότερο από τους Μικρασιάτες, αλλά έχουμε να κάνουμε με το επετειακό έτος της Μικρασιατικής καταστροφής οπότε θα είναι «Πλατεία Μικρασιατών Προσφύγων».

Μετά την παρέμβαση του δημάρχου ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Λεωνίδας Ναθαναηλίδης: Το 2019 που ήταν η συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν κάνατε το ανάλογο.

Δήμαρχος: Θα κάνουμε σε ένα άλλο μέρος. Μπορούμε να δώσουμε το όνομα των Ποντίων Προσφύγων.

Λεωνίδας Ναθαναηλίδης: Στις καλένδες δηλαδή.

Δήμαρχος: Υπάρχει το πάρκο Ποντίων νομίζω.

Στο σημείο αυτό η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Παμπουκίδου έλαβε το λόγο για να πει πως το πάρκο, το οποίο ο κύριος δήμαρχος νομίζει πως ονομάζεται «Ποντίων Προσφύγων», ονομάζεται «Ελευθερίου Βενιζέλου».

Κατόπιν η κυρία Παμπουκίδου, δείχνοντας πιο διαλλακτική στάση από το δήμαρχο, είπε πως σε επόμενο συμβούλιο θα συζητηθεί η πρόταση του κυρίου Ναθαναηλίδη. Το ίδιο διαλλακτικός και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είπε πως «θα κοιτάξουμε πώς θα το “παντρέψουμε”».

Ευτυχώς κάποιοι στη διοίκηση, ορισμένες φορές, αντιλαμβάνονται τις λογικές προτάσεις και δεν τεντώνουν το σχοινί, όπως κάνει ο δήμαρχος γιατί θεωρεί μεγάλη ήττα να υποχωρήσει από κάτι που είπε ό,τι και να είναι αυτό το κάτι.

Κ. Τσ.

Ξέρετε άλλο δήμαρχο που να μην ξέρει πώς ονομάζονται οι πλατείες του δήμου του;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ