Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΛΠΕ: Οι Βέλτιστες Πρακτικές κάηκαν στην φλόγα του πυρσού;

ΕΛΠΕ: Οι Βέλτιστες Πρακτικές κάηκαν στην φλόγα του πυρσού;

Πέρασε ακόμα ένα διήμερο (όπως πολλά άλλα στο παρελθόν), που υπήρξε η ενημέρωση από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, πως θα παρατηρηθεί αυξημένη φλόγα στον πυρσό του διυλιστηρίου. Η δραστηριότητα αυτή ήταν αποτέλεσμα της διαδικασίας επανεκκίνησης των μονάδων του διυλιστηρίου.

Στην ανακοίνωση υπάρχει η σημείωση πως «πρόκειται για συνήθη διαδικασία, η οποία προβλέπεται από τον σχεδιασμό των εγκαταστάσεων και είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τις Βέλτιστες Πρακτικές που τηρούνται διεθνώς σε ανάλογες περιπτώσεις από τα διυλιστήρια». Αυτή η πρόταση προφανώς και δεν διαβεβαιώνει πως αυτές οι Βέλτιστες Πρακτικές δεν έχουν επιπτώσεις στη δυσοσμία, στη μόλυνση του αέρα, του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα. Απλά, έτσι γίνονται σε όλες τις χώρες, με όποιες επιπτώσεις έχουν.

Στην επόμενη παράγραφο, μας αναφέρουν ότι τηρούνται πιστά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που προβλέπονται τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην ελληνική νομοθεσία, όπως επίσης ότι τηρούνται σε καθημερινή βάση. Πολλές ημέρες του χρόνου, από τις καθημερινές ανακοινώσεις, βλέπουμε όμως ότι  οι μετρήσεις ξεπερνούν τα όρια που έχουν θεσπιστεί και για τον λόγο αυτό κάθε χρόνο η χώρα μας πληρώνει πρόστιμο.

Με την αναφορά πως έχουν ενημερωθεί πλήρως και οι αρμόδιες Αρχές, δεν μπορεί να υπάρξει απενοχοποίηση των ευθυνών της εταιρείας για τις επιπτώσεις της αυξημένης δραστηριότητας της και εφησυχασμός στους δημότες μας (αλλά και σε όλους τους πολίτες της πόλης μας) ως προς την όλη διαδικασία.

Ποιος είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός που επιτηρεί και επιβλέπει αν τηρούνται οι διαδικασίες;

Αυτές τις δύο ημέρες που προφανώς επιβαρύνθηκε η περιοχή με την αυξημένη φλόγα, ελέγχθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα που επικαλείται η εταιρεία;

Οι φορείς, αφού ενημερώθηκαν, σε ποιες πράξεις προχώρησαν για να διασφαλιστούν οι πολίτες και το περιβάλλον ως προς την μόλυνση και την δυσοσμία;

Μπορούν με επίσημη ανακοίνωση τους, όλοι οι φορείς που ενημερώθηκαν, να πάρουν την ευθύνη και να αναφέρουν ότι τηρήθηκαν όλα τα μέτρα και ότι αυτές τις δύο ημέρες διασφαλίστηκε η συνολική ασφάλεια των ανθρώπων και του περιβάλλοντος;

Η ενημέρωση έγινε με επίσημη αλληλογραφία ή λεκτικά στη συνάντηση που έγινε με το Δήμαρχο, το ΑΠΘ, την Περιφέρεια και τα ΕΛΠΕ και είπαν όλοι «θα τηρήσετε τα μέτρα» και απάντησαν τα ΕΛΠΕ «φυλάμε σταυρό» και έζησαν όλοι καλά;

Τα λόγια, ελαφρά τη καρδία, για κοινωνική μέριμνα και ενδεδειγμένα βέλτιστα μέτρα δεν λένε τίποτα στους πολίτες. Οι πράξεις και οι μετρήσεις λένε.

Υγ: Δεν υπάρχουν ούτε «Ρουβίκωνες», ούτε μπερδεμένοι στο Δήμο μας, όταν απαιτούν να μην υπάρχει καμία χορηγία από τα ΕΛΠΕ στον Δήμο. Υπάρχουν άνθρωποι, που αγωνίζονται για τις Ιδέες τους και τα Προτάγματά τους, που δεν είναι μόνο η δυσοσμία,όσον αφορά τα ΕΛΠΕ (γιατί το βασικό πρόβλημα δεν είναι η δυσοσμία, αλλά η μόλυνση). Ή όλα ή τίποτα, όσον αφορά την υγεία και τη ζωή μας!

Τσιότσος Αθανάσιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ