Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΣυνάντηση εργασίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές διοργάνωσε ο Νίκος Ζυγάς

Συνάντηση εργασίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές διοργάνωσε ο Νίκος Ζυγάς

Αυτοδιοικητική συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού Ευόσμου Νίκος Ζυγάς στις 12 Οκτωβρίου 2022 στο Grand Hotel Palace με θέμα «Στο δρόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο Δήμο μας».

Το πρόγραμμα της συνάντησης εργασίας ήταν το εξής

Προσέλευση – Υποδοχή

Στρογγυλό τραπέζι γνωριμίας και ανταλλαγής γύρω από τις ανάγκες- προσδοκίες

Ερεθίσματα προς ανάλυση και συζήτηση

  • Νίκος Ζυγάς (δημοτικός σύμβουλος): Προκλήσεις και ευκαιρίες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023 στο δήμο μας
  • Στάθης Καϊτετζίδης (π. δήμαρχος Ελευθέριου Κορδελιού): Η συνέργεια ως μοχλός επιτυχίας
  • Στάθης Λαφαζανίδης (π. δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου): Χαρακτηριστικά μιας πετυχημένης διοίκησης
  • Παρεμβάσεις – τοποθετήσεις συμμετεχόντων

Συμπεράσματα και επόμενα βήματα

Συντονιστής συζήτησης: Νίκος Ζυγάς

Ακολουθεί η εισήγηση του Νίκου Ζυγά

Κυρίες και κύριοι αγαπητοί φίλοι και φίλες

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμά μου για συνάντηση. Μια συνάντηση που σκοπό της είναι:

  • Να αναδείξει το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης ως παράγοντα ανάπτυξης της πόλης μας
  • Να κατανοήσουμε τη σημασία και την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ισχυρού πόλου στο δρόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης και των πολιτών
  • Να ανιχνεύσουμε τρόπους συνύπαρξης διαφορετικών σκέψεων και ιδεών κάτω από ένα ενιαίο αυτοδιοικητικό σχήμα όπου δεν θα είναι αυτοσκοπός η κατάκτηση της εξουσίας ως λάφυρο, αλλά ως το μέσο για τον εκσυγχρονισμό και της ανάπτυξης της πόλης μας

Όπως καταλαβαίνετε δεν θα χρησιμοποιήσω καθόλου τα προβλήματα του δήμου μας για να σας πείσω για κάτι, άλλωστε αυτά τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους μας. Το θέμα είναι ότι αυτά τα προβλήματα είναι διαχρονικά και, δυστυχώς, η πραγματικότητα λέει ότι δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά έως τώρα. Δεν θέλω να αδικήσω παλαιότερες διοικήσεις ή ακόμη και τη σημερινή λέγοντας ότι δεν έχουν κάνει τίποτα. Προσπάθησαν, αλλά όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Ίσως ως εκεί έφταναν οι δυνατότητές τους. Μερικές φορές δε δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσαν.

Ως προς τη συγκρότηση του σημερινού πάνελ συζήτησης θα προσέξατε ότι έχουμε διαφορετικές αφετηρίες, ιδεολογικές, πολιτικές, παραταξιακές, κοινωνικές, οικονομικές επαγγελματικές που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής μας διαστρωμάτωσης. Αυτό δεν μας εμποδίζει ώστε να συνυπάρξουμε και να αναλύσουμε την υπάρχουσα κατάσταση. Αντιθέτως θεωρώ ότι αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις. Μας ενώνει όμως κάτι ουσιαστικό. Η κοινή μας αγωνία για την πόλη και τον δήμο μας. Αυτή η ανάγκη και αγωνία πρέπει κατά τη γνώμη μου να κυριαρχήσει μπροστά από τις φιλοδοξίες του καθενός ή καθεμιάς ή κάποιων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.

Κοντολογίς δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόσκλησή σας σε αυτή τη συζήτηση. Προσωπικά θεωρώ και το πιστεύω αυτό ότι οι παρευρισκόμενοι σκεφτόμαστε διαφορετικά ως προς την αυτοδιοίκηση, ανησυχούμε για το τι συνέβαινε και το τι συμβαίνει στο δήμο μας και ότι μαζί μπορούμε κι έχουμε τις δυνατότητες να σχεδιάσουμε και να οραματιστούμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δήμο που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες προκλήσεις και απαιτήσεις της εποχής μας

Φίλοι και φίλες

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση  της πορείας ενός τόπου έχει η εκάστοτε δημοτική αρχή. Η τοπική αυτοδιοίκηση  είναι αυτή που αποτελεί τον βασικό μοχλό σχεδιασμού και υλοποίησης της τοπικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις και τους πολίτες. Είναι αυτή που πρέπει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων τις προκλήσεις που αφορούν στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στην ποιότητα ζωής, στην κοινωνική πολιτική, στις νέες τεχνολογίες.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στο δήμο μας τα τελευταία χρόνια

Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος μας μέσα στο απαιτητικό κοινωνικό και πολιτικό   περιβάλλον που ζούμε, μοιάζει με καράβι που ταξιδεύει χωρίς πυξίδα. Δεν μπορέσαμε ως κοινωνία, να συγκροτήσουμε ένα σύνολο κοινών στόχων και μαζί ένα πλαίσιο διεκδίκησης αυτών. Κατά καιρούς θέτουμε διάφορους στόχους, που τους διεκδικούμε αποσπασματικά, σε συνθήκες τοπικής αντιδικίας και  φυσικά χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η σημερινή δημοτική αρχή δρώντας κατά βάση αποσπασματικά και χωρίς οργανωμένο σχέδιο, κατά τη γνώμη μου δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί  σε σχέση με τις αναγκαιότητες και τις προοπτικές της πόλης μας. Αρκείται στην συντήρηση και διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης, χωρίς να προσπαθεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης, που είναι ο κύριος παράγοντας  για την αποτελεσματική ανάπτυξη των επιμέρους στόχων και παρεμβάσεων στις υποδομές και στο αστικό περιβάλλον, καθώς και στις δράσεις για τον τομέα της γνώσης και του πολιτισμού. Δεν μπόρεσε να πείσει και να εμπνεύσει τους πολίτες για ενεργό συμμετοχή προς έναν κοινό στόχο, δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να συνεργαστεί με τους άλλους φορείς του τόπου, προτάσσοντας εγωισμούς, αγκυλώσεις και προκρίνοντας μικροπαραταξιακά οφέλη.

Προσωπικά διακατέχομαι από μια  ισχυρή πεποίθηση. Μια πεποίθηση που λέει ότι υπάρχουν στην πόλη μας όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις και πολύ αξιόλογο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου να αποκτήσει ταυτότητα, να αποκτήσει πυξίδα και να βρει την θέση που της αξίζει στον  χάρτη του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Θεωρώ και το πιστεύω αυτό ότι την ίδια πεποίθηση έχετε και εσείς. Είναι άλλωστε η κοινή μας αγωνία για την πόλη μας αυτό που μας ενώνει. Κι αυτή η αγωνία πρέπει κατά τη γνώμη μου να υπερτερήσει πάνω από προσωπικά, παραταξιακά συμφέροντα και φιλοδοξίες.  Για την επίτευξη αυτού του στόχου όμως  πρέπει να γίνουν πολλά. Πρέπει πρώτα από όλα να οραματιστούμε πως θέλουμε τον τόπο  μας, με ορίζοντα το μακρινό μέλλον. Πρέπει να εξειδικεύσουμε τους τομείς που μπορούμε να διαφοροποιηθούμε, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Πρωτίστως όμως, πρέπει το όλο εγχείρημα να αγκαλιαστεί από την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών μας, αλλάζοντας ταυτόχρονα νοοτροπία και πρακτικές του παρελθόντος. Με δύο λέξεις, χρειάζεται επανασχεδιασμός προτεραιοτήτων.

Αγαπητοί μου φίλοι/ες,

Μια νέα δημοτική παράταξη, πρέπει να έχει διευρυμένη κοινωνική στήριξη από ενεργούς πολίτες, που να χαρακτηρίζονται από εμπειρία και γνώση των προβλημάτων της πόλης, γι’ αυτό και τα βήματα επίλυσης τους θα χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό, δυναμισμό και υπευθυνότητα. Η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει να  ανοίγει προοπτικές ανάπτυξης αγκαλιάζοντας όλους τους δημότες ανεξάρτητα από πολιτικές προτιμήσεις και ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά με κοινό όραμα για το μέλλον αυτού του τόπου. Να έχει όραμα για μια ευρωπαϊκή ανοικτή πόλη, που συμφιλιώνει την καθημερινή ζωή με την οικονομική δραστηριότητα, προστατεύει τον αστικό χώρο και το περιβάλλον, προσφέρει στους κατοίκους της σύγχρονες τεχνολογικά υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Όλα αυτά συνθέτουν τον πολιτισμό της καθημερινότητας, το τρίπτυχο της ασφάλειας του πολίτη, της λειτουργικότητας της πόλης και της έντασης στον πολιτισμό.

Πώς θα το υλοποιήσουμε όλο αυτό

Την προγραμματική μας πρόταση θα την υλοποιήσουμε μέσα από ένα μοντέλο διοίκησης που εξασφαλίζει αξίες όπως η διαφάνεια, ο διάλογος και ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Με απόλυτη πίστη ότι το χρίσμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το δίνει η κοινωνία και όχι οι κομματικοί μηχανισμοί και διάφορες σκοπιμότητες, συνεργαζόμαστε με δημοτικές παρατάξεις που έχουν τις ίδιες αξίες και το ίδιο οραματικό βλέμμα με εμάς για το μέλλον της πόλης μας. Με κοινές προγραμματικές θέσεις να συνεργαστούμε σε έναν αγώνα ισότητας και διαφάνειας για το Δήμο μας

Τα πάντα είναι στα χέρια μας. Τα πάντα θα εξαρτηθούν ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών από την δυνατότητα που θα επιδείξουμε να συναντηθούν και να συνεργαστούν  εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν γνώση, ικανότητα και θέληση να δημιουργήσουν, πέρα από κομματικά, πολιτικά, προσωπικά στεγανά,  μια νέα συλλογικότητα η οποία θα μιλήσει και κυρίως θα πράξει για τον δήμο μας  με όραμα και ρεαλισμό, με ανιδιοτέλεια, με αποτελεσματικότητα και πρωτίστως με διάθεση συνεννόησης. Μια συλλογικότητα που θα κινητοποιήσει και θα εργαστεί, με όλες τις  δυνάμεις του τόπου μας. Μια συλλογικότητα που θα διαμορφώσει μια νέα κοινωνική πλειοψηφία.

Καταθέτοντας τις σκέψεις μου αυτές, προσωπικά, θα επιθυμούσα να αποτελέσουν μια βάση συζήτησης και ταυτόχρονα ένα δημόσιο κάλεσμα συμπαράταξης και κοινής προσπάθειας από όλους μας, και κυρίως  προς τους νέους ανθρώπους που επιβάλλεται να πάρουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους, έχουμε τον πιο νέο πληθυσμό ως δήμος,  προς τους επιστήμονες  όλων των ειδικοτήτων των οποίων η γνώμη και η συμμετοχή είναι απαραίτητη. Θα μπορούσε επίσης να αποτελούσε, ένα δημόσιο κάλεσμα προς τους επιχειρηματίες που προάγουν το τοπικό συμφέρον με τις δράσεις τους, προς τους δημόσιους λειτουργούς που αγωνίζονται για  ένα πιο φιλικό και αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών, αλλά πάνω από όλα οι σκέψεις αυτές απευθύνονται προς όλους τους συνδημότες μας, ώστε να συμπαρασταθούν μαζί μας σε αυτήν την προσπάθεια, σε αυτόν τον αγώνα.

Φίλοι και φίλες

Στην μικρή κοινωνία του δήμου μας, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Το ενδιαφέρον μας για την τοπική αυτοδιοίκηση θεωρώ ότι δεν είναι ευκαιριακό ή συγκυριακό, είναι πραγματικό και θέλουμε να το υπηρετήσουμε με συνέπεια. Οι ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές μας είναι γνωστές και σταθερές, πλην όμως πιστεύω ακράδαντα ότι στις δημοτικές εκλογές πρέπει όλοι μας να κάνουμε την υπέρβαση μας, για το καλό του τόπου μας.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών μας που πηγάζουν από την θέση μας στην κοινωνία ως δημότες και από τη μέχρι σήμερα προσωπική μας πορεία τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον πολιτικό μας στίβο μας δίνει το δικαίωμα, που ταυτόχρονα είναι και υποχρέωσή μας προς την πόλη μας, να συνδράμουμε ενεργά και ανιδιοτελώς για ένα καλύτερο αύριο για την πόλη μας

Σας ευχαριστώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ