Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΣυνέντευξη Μαγόπουλου για τις υποψηφιότητες στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου και για όλες...

Συνέντευξη Μαγόπουλου για τις υποψηφιότητες στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου και για όλες τις εξελίξεις

Ο πρώην αντιδήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου και πρώην πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Σωτήρης Μαγόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στην «Αγκίδα» και μίλησε για τους υποψηφίους δημάρχους, για τις εξελίξεις, για τα προβλήματα του δήμου, για τα έργα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν από τη διοίκηση Μανδαλιανού.

Αγκίδα: Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε την κουβέντα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, τον οποίο μετά από ενάμιση σχεδόν χρόνο αναβολών, η διοίκηση του δήμου έδωσε επιτέλους στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και στα Σωματεία Εργαζομένων για να πούνε τις προτάσεις τους.

Σωτήρης Μαγόπουλος: Τον ΟΕΥ τον είχα έτοιμο ο ίδιος από τη διοίκηση Σούλα και η διοίκηση Μανδαλιανού θα μπορούσε να κάνει τις αλλαγές που ήθελε και να τον ψηφίσει από την αρχή της θητείας της, ώστε να μπορεί να προσλαμβάνει άτομα ο δήμος και να δουλεύουν πιο σωστά οι υπηρεσίες.

Δυστυχώς τρία χρόνια περιμέναμε και ΟΕΥ δεν έκαναν. Σήμερα, ένα χρόνο πριν τις εκλογές, η διοίκηση, που πιστεύω ότι βρίσκεται σε αποδρομή, δεν μπορεί να προχωρήσει στην ψήφιση του Οργανισμού. Ας ψήφιζαν ολόκληρο τον Οργανισμό πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν έγινε τροποποίηση για μια μόνο Υπηρεσία.

Η ψήφιση πλέον του ΟΕΥ πρέπει να μείνει για την επόμενη διοίκηση. Η διοίκηση Μανδαλιανού ό,τι ήταν να κάνει σ’ αυτό το θέμα το έκανε ή δεν το έκανε.

Αγκίδα: Θα μπορούσαν να γίνουν κάποια απλά έργα από τη διοίκηση Μανδαλιανού που δεν έγιναν, πέραν του πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας, των κόμβων της οδού 25ης Μαρτίου και του ΚΕΠ, τα οποία δυστυχώς έγιναν σήριαλ;

Σωτήρης Μαγόπουλος: Θα μπορούσαν να γίνουνε κυκλικοί κόμβοι άνωθεν της περιφερειακής οδού στη συμβολή των οδών Αναγεννήσεως με Μακρυγιάννη και Αναγεννήσεως με Μαιάνδρου. Στα δύο αυτά σημεία επικρατεί πάρα πολλές ώρες της ημέρας κυκλοφοριακό χάος εξαιτίας του ότι υπάρχει μεγάλη κίνηση οχημάτων. Στα δύο σημεία υπάρχει χώρος ώστε να γίνουν οι κόμβοι προκειμένου να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται οι οδηγοί.

Θα μπορούσε να φτιαχτεί η είσοδος του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της βόρειας Ελλάδας από την οδό Μοναστηρίου που βρίσκεται σε απίστευτα χάλια. Το ένα οικόπεδο που βρίσκεται στην είσοδο είναι χαρακτηρισμένο πράσινο. Εμείς το είχαμε εντάξει για ανάπλαση λίγο πριν φύγουμε από τη διοίκηση του δήμου. Παραπέρα άλλο οικόπεδο που ο κόσμος πετάει μέσα σκουπίδια είναι χαρακτηρισμένο για αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αγκίδα: Η διοίκηση του δήμου συνεχώς αναφέρεται στην ανεπάρκεια των προηγούμενων διοικήσεων.

Σωτήρης Μαγόπουλος: Μελέτες σε ασφαλτοστρώσεις είναι τα 4 εκατομμύρια που είχαμε κάνει εμείς, η διοίκηση του Πέτρου του Σούλα.

Διάβασα επίσης στην «Αγκίδα» πως είπε η αντιδήμαρχος Πρασίνου ότι η διοίκηση Σούλα δεν προμηθεύτηκε υλικά άρδευσης. Να πάει η διοίκηση Μανδαλιανού να ελέγξει τις προμήθειες ή να ρωτήσουν τον κύριο Τσακαλίδη. Και υλικά προμηθευτήκαμε και το πράσινο του δήμου, με τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων, δεν ήταν στην κατάσταση που είναι σήμερα.

Επίσης δεν βλέπω σε λειτουργία τον κλαδοφάγο που με πολύ κόπο και με πολλές προσπάθειες πήραμε για την Υπηρεσία του Πρασίνου. Δεν τον έχω δει πουθενά. Θα μπορούσαν να μην πετιούνται κλαδιά γιατί αυτό το μηχάνημα κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά. Θα μπορούσαν να αποφευχθούν πυρκαγιές, εάν τα κλαδιά γίνονταν αμέσως ροκανίδια και δίνονταν για πέλλετ.

Αγκίδα: Ας περάσουμε, αν θέλετε, στη μάχη των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.

Σωτήρης Μαγόπουλος: Εγώ κατ’ αρχάς θέλω να κάνω μία δήλωση. Έχω μάθει στη ζωή μου όταν κάνω λάθη να τα αναγνωρίζω δημόσια, γι’ αυτό θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον κόσμο που παρέσυρα να ψηφίσει τη δεύτερη Κυριακή την παράταξη Μανδαλιανού. Στήριξα τον Κλεάνθη Μανδαλιανό τη δεύτερη Κυριακή γιατί θεωρούσα ότι θα πάει ο δήμος μπροστά, αλλά δυστυχώς πήγε πίσω.

Δεν ξέρω τι λογής συμβούλους έχει ο κύριος δήμαρχος αλλά εκτίθεται κάθε φορά που μιλάει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν μπορεί να βγαίνεις στην τηλεόραση ως δήμαρχος και να λες πως σ’ ένα μήνα θα λειτουργήσει το πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας στο Κορδελιό και από τότε να έχουν περάσει δύο χρόνια. Τον άκουσα εγώ προσωπικά όταν το έλεγε. Δεν μπορεί να λες πως σε ένα μήνα θα λειτουργήσει το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών και από τότε να έχει περάσει ένας χρόνος.

Αγκίδα: Τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης του δήμου πώς τον αξιολογείτε;

Σωτήρης Μαγόπουλος: Τι να σας πω; Να αναφερθώ στο προσωπικό του δήμου; Επί της δικής μου πενταετίας στο δήμο δεν έφυγε κανείς υπάλληλος εκτός από αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν. Κανείς. Το τονίζω. Σήμερα έχουν φύγει πάνω από τριάντα υπάλληλοι με μετάταξη και μάλιστα αυτοί που έφυγαν ήταν καλοί υπάλληλοι.

Αγκίδα: Θεωρείτε πλήρως αποτυχημένη αυτή τη διοίκηση;

Σωτήρης Μαγόπουλος: Αυτό το δείχνουν οι κουβέντες του κόσμου.

Αγκίδα: Και ποιο είναι το αύριο αυτού του δήμου;

Σωτήρης Μαγόπουλος: Γίνεται ένας χαμός. Όλοι θέλουν να γίνουν δήμαρχοι. Για το σημερινό δήμαρχο τα λέει όλη η κοινωνία. Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω.

Αγκίδα: Με τον κύριο Ανδρεάδη, που θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, συμπορευτήκατε ένα διάστημα πριν τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Σωτήρης Μαγόπουλος: Ο κύριος Ανδρεάδης έχασε την ευκαιρία το 2019 όταν παράτησε το τρένο χωρίς μηχανοδηγό και κατέβηκε. Ήταν ευκαιρία και την έχασε.

Σήμερα, ακούγονται έξω πράγματα για το δήμαρχο πως είναι γιατρός και δεν μπορεί να ασχοληθεί πλήρως με το δήμο. Άρα άλλο γιατρό δεν θέλουμε εκτός κι αν είμαστε άρρωστοι. Από γιατρό είμαστε πλήρεις. Γιατί ν’ αλλάξουμε γιατρό όταν έχουμε γιατρό ήδη, ο οποίος έχει μάθει και λίγα πράγματα; Απλό είναι το θέμα.

Εάν θέλουν είτε ο κύριος Μανδαλιανός είτε ο κύριος Ανδρεάδης, τους οποίους σέβομαι σαν επιστήμονες, σαν γιατρούς, αύριο το πρωί να κλείσουν τα ιατρεία τους και να ασχοληθούν με το δήμο και ας βγούνε, είτε ο ένας είτε ο άλλος, δήμαρχοι.

Ή παπάς ή ζευγάς. Δεν μπορεί να είσαι και παπάς και ζευγάς, δεν μπορεί το κράτος να δίνει αυτές τις αποζημιώσεις στους αιρετούς, δημάρχους και αντιδημάρχους, κι εκείνοι να έχουν κι άλλη απασχόληση. Έξι μισθούς ανειδίκευτου εργάτη δίνει στο δήμαρχο. Θα πρέπει δήμαρχος και αντιδήμαρχοι να κοιμούνται μέσα στο δημαρχείο.

Ο δήμος τελικά έχει πρόβλημα με τη δυσοσμία ή αρρωστήσαμε από τίποτα άλλο και χρειαζόμαστε γιατρούς αλλά δεν το ξέρουμε;

Αγκίδα: Την υποψηφιότητα του κυρίου Αλεξανδρίδη πώς την βλέπετε;

Σωτήρης Μαγόπουλος: Τον εκτιμώ πολύ σαν συνάδελφο επιχειρηματία.

Αγκίδα: Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε, ο κύριος Λευτέρης Αλεξανδρίδης φάνηκε πως έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα.

Σωτήρης Μαγόπουλος: Ίσως υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως είναι συγγενής με τον πρώην δήμαρχο του Ευόσμου, Παναγιώτη Αλεξανδρίδη, γιατί ακούγονται τέτοια πράγματα. Ο κύριος Λευτέρης Αλεξανδρίδης δεν έχει καμία σχέση με τον Παναγιώτη Αλεξανδρίδη. Γνωρίζω τον Παναγιώτη Αλεξανδρίδη από τότε που ήρθε στον Εύοσμο και διατηρώ ακόμη άριστες σχέσεις μαζί του. Τον ρώτησα και με εξουσιοδότησε να δηλώσω πως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον Λευτέρη Αλεξανδρίδη. Είναι απλή συνωνυμία.

Αγκίδα: Τελικά δεν μας απαντήσατε πώς βλέπετε την υποψηφιότητα του κυρίου Αλεξανδρίδη για τη θέση του δημάρχου.

Σωτήρης Μαγόπουλος: Άνδρα εργολάβο ο δήμος έχει ξαναδεί στο τιμόνι του.

Αγκίδα: Για την υποψηφιότητα του κυρίου Τασούλη;

Σωτήρης Μαγόπουλος: Ο Μίλτος Τασούλης έχει εμπειρία αυτοδιοικητική σαν Γενικός Γραμματέας, έχει ασχοληθεί με τα κοινά και οι υπάλληλοι του δήμου Κορδελιού Ευόσμου έχουν να πουν καλά λόγια για το πρόσωπό του, αλλά από αυτά που ακούγονται στην κοινωνία δεν έχει την αποδοχή του κόσμου.

Αγκίδα: Έχετε εκφράσει ήδη τη στήριξή σας στην υποψηφιότητα της κυρίας Μανούκα.

Σωτήρης Μαγόπουλος: Γνωρίζω τη Μαρία Μανούκα από μικρό παιδί, γνωρίζω και την οικογένειά της. Είναι πολύ αξιόλογος άνθρωπος. Αν διαβάσει κανείς το βιογραφικό της θα καταλάβει. Έχει μεράκι. Θέλει να πάει ο δήμος μπροστά και να ακούγονται γι’ αυτόν τα καλύτερα λόγια κι όχι τα χειρότερα.

Έχει δουλειά, είναι επαγγελματίας και δεν είναι αργόσχολη. Είναι δυναμική και αυτό συμπεραίνω από τις συζητήσεις μαζί της. Είναι έτοιμη να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο γιατί δεν γίνεται ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου να έχει παιδιά και να μην έχει σχολεία, ενώ άλλοι δήμοι έχουν σχολεία αλλά δεν έχουν παιδιά. Η Μαρία Μανούκα είναι έτοιμη να κατέβει μαζί με τους κατοίκους στους δρόμους για να διεκδικήσει την ανέγερση σχολικών κτηρίων.

Ο δήμος μετά από τις εποχές του Σταμάτη Διονυσίου και του Παναγιώτη Αλεξανδρίδη, κάθε τετραετία αλλάζει χέρια και αυτό για μένα λέει πολλά. Πιστεύω ότι η Μαρία Μανούκα, εφόσον εκλεγεί, θα παραμείνει για πολλά χρόνια στη θέση της δημάρχου και θα φέρει σημαντική πρόοδο στο δήμο.

Αγκίδα: Θα μπορούσε να έχει περισσότερους κατοίκους ο δήμος μετά την απογραφή; Ήταν επιτυχημένη η καμπάνια της διοίκησης;

Σωτήρης Μαγόπουλος: Δεν πιστεύω ότι υπήρξε καμπάνια σοβαρή και τεκμηριωμένη που να πείσει τους κατοίκους να απογραφούν στο δήμο. Η αύξηση του πληθυσμού ήταν περίπου τα παιδιά που γεννηθήκανε. Είναι επιτυχία αυτή για ένα δήμο που γνωρίζουμε πως έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από αυτόν που απογράφηκε;

Αγκίδα: Για πρώτη φορά στον ενιαίο δήμο Κορδελιού Ευόσμου μία διοίκηση προσπαθεί να καταργήσει σχολικό κτήριο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σωτήρης Μαγόπουλος: Διαφωνώ πλήρως. Για το Ειδικό Σχολείο να βρούνε άμεσα και να νοικιάσουν ιδιωτικό χώρο μέχρι να ανεγερθεί το δικό του κτήριο.

Αγκίδα: Δεν είστε παιδαγωγός, αλλά έχετε παιδιά, έχετε εγγόνια και έχετε αυτοδιοικητική εμπειρία. Πώς σας ακούστηκε ο δήμαρχος όταν είπε πως τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου δεν εκτιμάνε τα εργαστήρια της Φυσικής, γι’ αυτό μπορούν να καταργηθούνε προκειμένου να γίνει η συστέγαση του 19ου και του 24ου Δημοτικών Σχολείων Ευόσμου;

Σωτήρης Μαγόπουλος: Είπε ο δήμαρχος τέτοιο πράγμα;

Αγκίδα: Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σωτήρης Μαγόπουλος: Δηλαδή η πολιτεία προσθέτει μαθήματα για να μάθουν τα παιδιά παραπάνω πράγματα, για να αποκτήσουν παραπάνω γνώσεις και δεξιότητες κι εμείς θα τα καταργήσουμε; Πραγματικά γι’ αυτό το θέμα είναι η δεύτερη φορά που στεναχωριέμαι πάρα πολύ με αυτό που άκουσα τώρα. Η πρώτη φορά ήταν όταν διάβασα για εκείνην την προσπάθεια να έρθουν σε σύγκρουση οι γονείς του 19ου και του 24ου Δημοτικών Σχολείων Ευόσμου με τους γονείς του Ειδικού Σχολείου του Κορδελιού. Πραγματικά αν αληθεύουν όλα αυτά, λυπάμαι πολύ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ