Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΚοινός στόχος η Ψυχική Υγεία και η Ευεξία για Όλους

Κοινός στόχος η Ψυχική Υγεία και η Ευεξία για Όλους

Φορείς του Παγκόσμιου μηνύματος του 2022 «Ψυχική Υγεία και Ευεξία για Όλους» έγιναν και φέτος για 3η χρονιά ΔΗΜΟΣ και ΕΨΥΚΑ, συνδιοργανώνοντας μία λιτή δράση γεμάτη μηνύματα στην πλατεία Ευόσμου, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας, τον Ξενώνα «Ίρις» και το Γ’ Οικοτροφείο «Γλαύκη», δομές της ΕΨΥΚΑ που έχουν έδρα στο Δήμο μας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας  και στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας που έχει θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η 10η Οκτωβρίου κάθε έτους από νωρίς το πρωί και με σύμμαχο τον καλό καιρό στήθηκαν 5 σταντ με ενημερωτικό  έντυπο υλικό και  δύο εκθέσεις.
Η έκθεση χειροποίητων κατασκευών και  η έκθεση εικαστικών έργων περιλάμβανε ατομικά έργα και δημιουργίες… προέκταση του νου, της ψυχής και διέξοδο εξωτερίκευσης του εσωτερικού κόσμου των φιλοξενούμενων  της ΕΨΥΚΑ, οι οποίοι με την βοήθεια του πηλού, των πινέλων,  των χρωμάτων και των σχημάτων  ξεδίπλωσαν  τις πτυχές της ευαίσθητης δημιουργικότητας τους σε εικόνες πάνω σε αντικείμενα. Στην πλειοψηφία τους τα έργα ζωγραφικής ήταν φωτεινές  δημιουργίες με έντονα χρώματα, προσωπογραφίες, εικόνες βγαλμένες από την φύση και  την καθημερινότητα, έτσι όπως αυτή περνάει στο ασυνείδητο των ψυχικά ασθενών και αποκαλύπτεται μέσα από την ζωγραφική η οποία παγκοσμίως αποδείχθηκε η πιο αποτελεσματική εναλλακτική θεραπευτική αγωγή για να εκφράσουν στις σκέψεις και τα συναισθήματα τους.
« Το γεγονός ότι σήμερα  πολλά νέα παιδιά σταμάτησαν στα Σταντ της ΕΨΥΚΑ και  ρώτησαν, πήραν απαντήσεις  τις ερωτήσεις τους, έλυσαν τις απορίες τους και συζήτησαν με τους ειδικούς της ΕΨΥΚΑ δείχνει ότι το στίγμα δεν έχει στην νέα γενιά, την δύναμη που είχε στις προηγούμενες. Οι νέοι άνθρωποι ευτυχώς καταλαβαίνουν ότι τα ψυχικά προβλήματα δεν είναι ταμπού, ότι μας αγγίζουν όλους και κυρίως ότι δεν είναι άλυτα, αρκεί να ζητήσουμε  βοήθεια» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, τονίζοντας  ότι η δράση πέτυχε τον στόχο της, πλησίασε τους νέους και έστειλε το μήνυμα σε όλους. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν σ αυτήν όμορφη γεμάτη μηνύματα πρόληψης, αισιοδοξίας, δύναμης  και προσωπικής αυτογνωσίας .
« Με δήμαρχο μας τον γιατρό Κλεάνθη Μανδαλιανό και σύμμαχο μας την ΕΨΥΚΑ, συνεχίζουμε με  τις υπηρεσίες μας, τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητες που διαθέτουμε στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας να στηρίζουμε  σε όποιον χρειασθεί ψυχολογική  βοήθεια ακόμη και  συμβουλευτική υποστήριξη,  συμβάλλοντας όχι μόνον σε θέματα πρόληψης και υγείας αλλά με δράσεις όπως αυτή συμβάλλουμε  και στην προαγωγή  της ψυχικής υγείας, σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο» δήλωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος της ΔΗΚΕΚΕ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, με σταθερά πρώτο  βήμα την κατάρριψη των μύθων  που άδικά στιγματίζουν και αναίτια περιθωριοποιούν πρόσωπα και οικογένειες, επαινώντας για άλλη μια φορά την προσφορά της ΕΨΥΚΑ  και  των συνεργατών της στο κοινωνικό σύνολο.
Από τις 10 το πρωί έως τη 1.00 μμ στην πλατεία Ευόσμου,  επαγγελματίες Ψυχικής  Υγείας  ενημέρωναν, συμβούλευαν, απαντούσαν στις ερωτήσεις του κοινού και διένειμαν έντυπο υλικό,  με  στόχο  την  αναγωγή  της  ψυχικής  υγείας  ως ένα μείζον θέμα που μας αφορά όλους. Την δράση πλαισίωσε ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο από τους φιλοξενούμενους των Δομών της ΕΨΥΚΑ, και σε όλους όσοι συμμετείχαν στη δράση  προσφέρθηκαν περισσότερα από 100  μικρά γλαστράκια με μεγάλα μηνύματα εαν αναφερεσε στα γλαστράκια είχαν τα εξης μηνύματα αυτοβελτίωσης και αυτοφροντίδας όπως :

1. Μην ξεχνάς να χαμογελάς

2. Να αγαπάς τον εαυτό σου, έτσι ακριβώς όπως είναι.

3. Να αγαπάς εσένα και όσους σε κάνουν να νιώθεις εσυ !

4. Αν ένα πράγμα σε στεναχωρεί, βρες δύο που σε ευχαριστούν

5. Είμαι περήφανος/η γι’ αυτό που είμαι και γι’ αυτά που έχω καταφέρει.

6. Είμαι σημαντικός/η  και κοιταώ μπροστά!

7. Έχω τη δύναμη να τα καταφέρω!

8. Έχω θετικούς ανθρώπους δίπλα μου που κάνουν τη ζωή μου πιο όμορφη

9. Δεν έχει σημασία πόσο αργά πηγαίνεις, αρκεί να μην σταματάς!

10. Να με υπολογίζω, να μου χαμογελάω και να με ευχαριστώ.

11. Να μην ξεχνάω να με φροντίζω.

12. Να απολαμβάνω κάθε λεπτό της ημέρας μου.

13. Αν νιώθεις κούραση, μπορείς να ξεκουραστείς. Δεν χρειάζεται να τα παρατήσεις.

14. Μαθαίνω μέσα από τα λάθη μου και προχωρώ με δύναμη και σοφία.

15. Είναι «εντάξει» να μην είμαι τέλειος/α.

16. Σκέψου θετικά! Κάθε μέρα είναι ένα νέο ξεκίνημα.

17. Φόρα το πιο όμορφο χαμόγελό σου και ξεκίνα την κάθε ημέρα σου!

18. Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν και σε γεμίζουν.

19. Αφιέρωσε κάποια στιγμή μέσα στη μέρα αποκλειστικά για τον εαυτό σου

20.Είναι ok να μην είμαι ok!

Όπως είναι γνωστό

Η Εταιρία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης είναι ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Λειτουργεί μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Β. Ελλάδα, εφαρμόζοντας τις αρχές της Κοινωνικής – Κοινοτικής Ψυχιατρικής, συμπράττοντας στην πρακτική και ουσιαστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση της χώρας.
Στον ίδιο χώρο από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας – Δημόσιας Υγείας, υπήρχε και ενημερωτικό σταντ για την Δωρεά Μυελού των Οστών και παράλληλα γινόταν λήψη δειγμάτων από υποψηφίους δότες μυελού οστών, σε συνεργασία με τον σύλλογο Όραμα Ελπίδας.
Η λήψη δείγματος είναι μία απλή διαδικασία που γίνεται με δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιο) και αφορά υγιείς υποψηφίους 18 έως 45 ετών. Ο εθελοντής δότης παραμένει καταχωρημένος στο αρχείο και ενεργός μέχρι τα 55α γενέθλιά του.

Οι υποψήφιοι δότες μπορούν να προσέλθουν ανά πάσα στιγμή στα γραφεία του Τμήματος Προστασίας & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας, στο ισόγειο του ΙΚΑ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ (Σμύρνης 25, Κορδελιό) για να πραγματοποιηθεί λήψη δείγματος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας, στο ygeia@kordelio-evosmos.gr και στο 2310 764 779.
Επίσης, μπορείτε να μας βρείτε και στο Facebook, https://www.facebook.com/healthdeptevosmos.

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ