Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΟ δήμος Κορδελιού Ευόσμου οργανώνει ατομική εκμάθηση αυτοεξέτασης για τον καρκίνο του...

Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου οργανώνει ατομική εκμάθηση αυτοεξέτασης για τον καρκίνο του μαστού

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Ο ΔΗΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Στο πρώτο βήμα της πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού- που είναι στο χέρι κάθε Γυναίκας- και είναι η γνωστή  αυτοεξέταση  του Μαστού -επικεντρώνει φέτος τις δράσεις του ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της  Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας – Δημόσιας Υγείας (Τμήμα Προστασίας & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας) και  σε συνεργασία την  Χειρουργό – Ειδικό παθήσεων του Μαστού, Ιδρύτρια και Πρόεδρο του Γυναικείου Φιλανθρωπικού Σωματείου «Νέα Ελπίδα» Θεσσαλονίκης κ. Γιώτα Σασοπούλου,  διοργανώνει ατομική εκμάθηση αυτοεξέτασης και ψηλάφηση, με στόχο έγκαιρη  πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού η οποία αυξάνει την πιθανότητα πλήρους ίασης της ασθένειας.

«Στην πρώτη γραμμή πρόληψης και για τον καρκίνου του μαστού είναι η κοινωνική πολιτική του δήμου μας, πραγματοποιώντας και φέτος δράσεις, εκστρατείες ενημέρωσης και προληπτικές εξετάσεις όπως τώρα. Ως γιατρός θέλω να στείλω ένα μήνυμα  σε όσες Γυναίκες εντοπίσουν οι ίδιες ένα ύποπτο εύρημα κατά την ψηλάφηση του Μαστού τους.  Πρώτα απ όλα να μην πανικοβληθούν και να μην επιτρέψουν στον φόβο να τις κάνει διστακτικές και αναβλητικές. Αντίθετα να το θεωρήσουν ως ευτυχές εύρημα και να επισκεφτούν αμέσως έναν ειδικό Μαστολόγο για να κάνει εκείνος την διάγνωση και όχι οι ίδιες. Ο πραγματικός εχθρός είναι ο φόβος και η άγνοια. Δεν πρέπει να φοβούνται ούτε την εξέταση, αλλά ούτε και την ίδια τη νόσο.  Ο καρκίνος του Μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις Γυναίκες και οι διεθνείς στατιστικές λένε ότι   1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει Καρκίνο του Μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4.500 ετησίως και οι θάνατοι από Καρκίνο του Μαστού σε περίπου 1.600. Αν όμως  ο Καρκίνος διαγνωσθεί έγκαιρα και πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με Καρκίνο του Μαστού ξεπερνά το 95%» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου και Ιατρός κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, προσκαλώντας όλες τις Γυναίκες να συμμετέχουν στην δράση.

«Επειδή κανένας δεν γνωρίζει το στήθος μας, καλύτερα από μας τις ίδιες, οφείλουμε να γνωρίζουμε και τον σωστό τρόπο αυτοξέτασης, τις σωστές και σωτήριες για τη ζωή μας κινήσεις, την σωστή στάση του σώματος μας κατά την ψηλάφηση και κυρίως να εντάξουμε – την αυτοεξεταση μας -στην καθημερινότητα μας, ώστε η παραμικρή αλλαγή να μας ενεργοποιήσει. Το λένε όλοι και ειδικά για τον Καρκίνο του Μαστού το ξέρουμε κι εμείς ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές, για αυτό και οργανώνουμε φέτος αυτήν την δράση» δήλωσε η  Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας – Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος της ΔΗΚΕΚΕ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, προσκαλώντας όλες τις Γυναίκες να δηλώσουν συμμετοχή και ευχαριστώντας και την Χειρουργό Μαστού κ. Γιώτα Σασοπούλου και την Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μελίνα  Δερμεντζοπούλου, για την διαρκή ενεργοποίηση τους σε θέματα που αφορούν την υγεία της Γυναίκας και άρα της Κοινωνίας, γιατί όταν η Γυναίκα είναι καλά, είναι καλά και η οικογένεια της και η Κοινωνία μας γενικότερα.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο ΚΑΙ της παγκόσμιας ημέρας κατά του Καρκίνου του Μαστού, ΚΑΙ του μήνα πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού, τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την προσωπική επίβλεψη της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μελίνας – Μαρίας Δερμεντζοπούλου και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου, στις 10 π.μ. στα γραφεία του Τμήματος Προστασίας & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας, Σμύρνης 25, Κορδελιό.

Θεωρείται απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 2310 764, θα διοργανωθούν και άλλες δράσεις αυτοεξέτασης για να εξυπηρετηθούν όλες οι κυρίες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η κ. Σασοπούλου θα ενημερώσει τις γυναίκες

-για τον ορθό τρόπο αυτοεξέτασης,
-για τις τελευταίες εξελίξεις στο τομέα της διάγνωσης και αντιμετώπισης του Καρκίνου του Μαστού και στη συνέχεια κάθε γυναίκα  θα έχει την ευκαιρία να διδαχθεί προσωπικά τον σωστό τρόπο εξέτασης του στήθους της από την κυρία Σασοπούλου και τους συνεργάτες της.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να κρατήσετε θέση μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας, Σμύρνης 25 (ΙΚΑ Κορδελιού),

στο ygeia@kordelio-evosmos.gr  και στο 2310 764 779. Επίσης, μπορείτε να μας βρείτε και στο Facebook, https://www.facebook.com/healthdeptevosmos.

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ