Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΨήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου για την οικονομική στήριξη των σχολικών...

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου για την οικονομική στήριξη των σχολικών επιτροπών

«Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου για την οικονομική στήριξη των σχολικών επιτροπών και των εργατικών οικογενειών των μαθητών του Δήμου»

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου κατά τη συνεδρίασή του την 21/09/2022 και αφού έλαβε υπόψιν την εισήγηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα για την παροχή έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης προς το Δήμο και τις σχολικές επιτροπές, προκειμένου να ανταποκριθούν στις συνθήκες της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, και στη λήψη μέτρων στήριξης των εργατικών λαϊκών οικογενειών των μαθητών του Δήμου»

ΖΗΤΑ

Είναι γνωστό, όλα τα τελευταία χρόνια, ότι το ύψος της χρηματοδότησης των Δήμων, όπως και του δικούς μας Δήμου, για τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να καλυφθούν οι αρμοδιότητες που έχουν μετακυλιστεί στις πλάτες του Δήμου, είναι ανεπαρκέστατο ακόμα και για την στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών των σχολείων.

Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι κατά το περσινό σχολικό έτος δόθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών, το πόσο των 133 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τις σχολικές επιτροπές, πριν εκπνεύσει το έτος, σε καθεστώς χρεοκοπίας. Αντίστοιχα στο Δήμο μας το συνολικό ποσό που δόθηκε για το σχολικό έτος 2021-2022 έφτασε τα 1.466.828,93 εκ. ευρώ.

Αποτέλεσμα ήταν τα σχολεία να λειτουργούν οριακά, με σοβαρές ελλείψεις σε παιδαγωγικά μέσα, εξοπλισμό, με σοβαρά κτιριακά προβλήματα υποσυντήρησης από την χρόνια υποχρηματοδότηση. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι ίδιοι οι γονείς από την τσέπη τους ή μέσω των Συλλόγων Γονέων, χρηματοδοτούσαν τα σχολεία από την αγορά χαρτικών, μέχρι και την συντήρηση των σχολείων.

Στη φετινή σχολική χρονιά έρχεται να προστεθεί η αλματώδης αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα, και η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποιημένης αγοράς ενέργειας, που τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία επέτεινε αυτή την κατάσταση.

Σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί, η τελευταία δόση που στάλθηκε προς τους Δήμους παρέμεινε καθηλωμένη στα περσινά επίπεδα, καταδικάζοντας τα σχολεία στην ένδεια, αδυνατώντας να πληρώσουν ακόμα και τους λογαριασμούς ρεύματος σε πολλές περιπτώσεις.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τα σχολεία του Δήμου μας, πολύ σύντομα, από τη μία να μην έχουν τα αναγκαία χαρτικά και αναλώσιμα είδη για τη λειτουργία τους, και από την άλλη μέσα στο χειμώνα να βρεθούν ακόμα και χωρίς θέρμανση.

Ο Δήμος χρειάζεται άμεσα να προβεί στα απαραίτητες ενέργειες, με στόχο από κανένα σχολείο να μη λείψει το παραμικρό που απαιτείται για την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών, να εξασφαλιστεί η αγορά των αναγκαίων αναλώσιμων, καθαριστικών κτλ., η απρόσκοπτη θέρμανση των σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, χωρίς να χαθεί ούτε μία μέρα μαθήματος και χωρίς να κληθούν οι γονείς να δώσουν ούτε ένα ευρώ για τη λειτουργία των σχολείων.

Ο Δήμος να διεκδικήσει άμεσα από την κυβέρνηση:

– Να δοθεί έκτακτη κρατική χρηματοδότηση προς το Δήμο, στο ύψος των πραγματικών αναγκών, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, καθώς και πιθανά συσσωρευμένα χρέη.

– Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και στο σύνολο των δαπανών των σχολικών επιτροπών.

Επιπλέον, εξαιτίας της ακρίβειας η οποία συμπιέζει παραπέρα το λαϊκό εισόδημα, είναι απαραίτητο να στηριχθούν οι μαθητές και οι οικογένειές τους, κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς. Γι’ αυτό το λόγο, κρίνουμε απαραίτητο, να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση επιπλέον:

– Την κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα σχολικά είδη και την επιβολή πλαφόν στις τιμές.

– Δωρεάν σχολικά γεύματα και δεκατιανό σε όλα τα παιδιά.

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ