Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΣήμερα στη Λυρική Σκηνή το έργο της Ξένιας Κωνσταντινίδου «Ο λαός δεν...

Σήμερα στη Λυρική Σκηνή το έργο της Ξένιας Κωνσταντινίδου «Ο λαός δεν πεθαίνει»

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξεκινά τη νέα καλλιτεχνική σεζόν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με μια ξεχωριστή συναυλία βραβευμένων έργων διαγωνισμού σύνθεσης λυρικού τραγουδιού, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Η συναυλία με τίτλο 1821, Ελληνική Επανάσταση και μελοποιημένη ποίηση, σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, στις 20.30, στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στην συναυλία θα ακουστεί και το έργο της Ξένιας Κωνσταντινίδου «Ο λαός δεν πεθαίνει» για μεσόφωνο και πιάνο σε ποίηση του Κώστα Βάρναλη, που έλαβε το Β’ βραβείο στο Διαγωνισμό Σύνθεσης Λυρικού Τραγουδιού που διοργανώθηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, με θέμα «1821, Ελληνική Επανάσταση και Μελοποιημένη ποίηση», τιμώντας την επέτειο των 200 ετών.

Το έργο «Ο λαός δεν πεθαίνει» βασίζεται στο ομώνυμο ποίημα του Κώστα Βάρναλη που περιλαμβάνεται στη μεταθανάτια συλλογή Ελεύθερος κόσμος. Το περιεχόμενό του γεφυρώνει το παρερχόμενο χρονικό διάστημα και αναδεικνύει τον ανεκπλήρωτο πόθο και την επικαιρότητα των ιδανικών και των αγώνων του 1821 στη μεταμοντέρνα περίοδο του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Η Ξένια Κωνσταντινίδου πριν το ξέσπασμα της πανδημίας επί σειρά ετών υπήρξε δασκάλα της παιδικής χορωδίας του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ