Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Δ.Σ. του Η΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών για το 19ο και το...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Δ.Σ. του Η΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών για το 19ο και το 24ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Δ.Σ. του Η΄ Συλλόγου Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Ελευθέριο Κορδελιό Εύοσμος) για το 19ο και το 24ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου

ΣΤο Δ.Σ. του Η΄ ΣΥΛΛΟΓΟΥ στην τελευταία του  συνεδρίαση στις 2-9-2022 επιβεβαίωσε την προηγούμενή του απόφαση. Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διαφωνεί με την κατάργηση  κτηρίου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  και συγκεκριμένα του 19ου Δημοτικού Σχολείου και της μετεγκατάστασή του στο νέο κτήριο του 24ου Δημοτικού Σχολείου, κτήριο που έγινε για αυτό και μόνο το σχολείο, για το 24ο , μειώνοντας κατά ένα μέρος μόνο τις  πολλαπλές και μεγάλες ανάγκες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για κατάλληλη σχολική στέγη, για νέα σχολεία στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Το νέο κτήριο έγινε και είναι του 24ου Δημοτικού Σχολείου με προδιαγραφές ενός σύγχρονου σχολείου. Δυστυχώς η διοίκηση του δήμου επιμένει στην μετεγκατάσταση του 19ου Δημοτικού Σχολείου στο 24ο Δημοτικού, μετεγκατάσταση που θα σημάνει την κατάργηση αιθουσών αναγκαίων για τη λειτουργία ενός σύγχρονου σχολείου (αίθουσες Φυσικής Χημείας, Υπολογιστών, Ειδικών μαθημάτων, γραφείων) και την επανάληψη πολιτικών για στρίμωγμα μαθητών σε ένα κτήριο, πολιτική που χαρακτήρισε τον δήμο τις τελευταίες δεκαετίες.

Θα σημάνει όμως και την defacto υποβάθμιση του 24ου Δημοτικού Σχολείου και την συγχώνευση τελικά των δύο σχολείων με την κατάργηση του 19ου Δημοτικού. Τέτοιες σκέψεις θα βρουν απέναντι όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και όσο μας αφορά ως Η Σύλλογος με κοντά 1000 μέλη δεν θα το επιτρέψουμε.

Δεν θα επιτρέψουμε τη στιγμή που δεκάδες αίθουσες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι σε υπόγεια, σε kibo, σε διαδρόμους, χωρισμένες στα δυο να επιλεγεί Δημοτικό Σχολείο να φύγει από το κτήριό του και -όπως είπαμε-  να πάει στην ουσία για συγχώνευση-κατάργηση  με ό,τι σημαίνει αυτό για τους εκπαιδευτικούς, για τα σχολεία τα ίδια  και τις παιδαγωγικές συνθήκες μάθησης των μαθητών που θα στερηθούν τη λειτουργικότητα ενός σύγχρονου σχολείου που επιτέλους ανεγέρθηκε μετά από πολλά χρόνια!

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση χρειάζεται νέα σύγχρονα Δημοτικά σχολεία και  Νηπιαγωγεία(άμεσα νέα νηπιαγωγεία καθώς η λύση των προκάτ δεν μπορεί να γίνει μόνιμη μέσα στον χρόνο, επιτέλους να ξεκινήσει η ανέγερση του 25ου Δημοτικού Σχολείου) και όχι συρρίκνωση και  κατάργηση ζωτικών χώρων αναγκαίων για τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Το Δ.Σ. του Η Συλλόγου εδώ και χρόνια όχι μόνο συμμερίζεται το πρόβλημα του ΕΕΕΚ Κορδελιού και του απαράδεκτου χώρου για σχολείο που στεγάζεται, αλλά πρωτοστάτησε στο πρόβλημα της σχολικής στέγης και για τη δημιουργία σύγχρονου Ειδικού Σχολείου με κινητοποιήσεις τόσο προς τον Δήμο όσο όμως και με παραστάσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, εκεί που φαινόταν ότι από πέρσι θα δινόταν λύση για μετεγκατάσταση σε κατάλληλο χώρο πάνω από την περιφερειακή με ευθύνες της διοίκησης αυτό δεν επιτεύχθηκε.

Και τώρα όμως, προτείνουμε το  ΕΕΕΕΚ Κορδελιού να μεταστεγαστεί προσωρινά για φέτος είτε σε μέρος των χώρων που σήμερα στεγάζεται το 24ο, με την απαιτούμενη κατάλληλη διαμόρφωση τόσο εσωτερικά όσο και στο προαύλιο, (ράμπες και διαδρόμους και ειδικά διαμορφωμένος χώρους για τις ανάγκες για παιχνίδι και ψυχαγωγία των παιδιών ΑΜΕΑ σε ειδικό χώρο εσωτερικά και στον προαύλιο χώρο) είτε άμεσα –μέσα στον μήνα- να βρεθεί κατάλληλος χώρος για τη μεταστέγασή του. Για τα όποια απαιτούμενα χρήματα για μια τέτοια διαμόρφωση δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος στη βόρεια Ελλάδα δεν θα μπορέσει να έχει την απαιτούμενη οικονομική στήριξη και κάλυψη από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και από το κράτος, ώστε άμεσα να γίνει η μεταφορά του ΕΕΕΚ Κορδελιού.

Όμως η διοίκηση του Δήμου, αντί να βρει λύση σε τέτοια κατεύθυνση και ταυτόχρονα να είχε κινήσει διαδικασίες ανέγερσης Ειδικού Σχολείου (πράγμα που δεν έχει γίνει), επιλέγει να καταργήσει ολόκληρο σχολικό συγκρότημα από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ γνωρίζει ότι παιδιά δημοτικών σχολείων κάνουν μάθημα σε υπόγεια , σε προκατ, σε αίθουσες σε διαδρόμους, σε αίθουσες χωρισμένες στα δυο. Ταυτόχρονα, δυστυχώς, εργαλειοποιεί   τη μη λύση του προβλήματος επιλέγοντας τον δρόμο του κοινωνικού αυτοματισμού και ακόμα χειρότερα την ευαισθησία  για τα παιδιά ΑΜΕΑ. Αυτή η τακτική  είναι απαράδεκτη και προσβλητική και αποτελεί ύβρη για όλους και ειδικά για τους εκπαιδευτικούς.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που διαμόρφωσε, στρώθηκε το πεδίο ανώνυμοι και επώνυμοι να επιτίθενται στον Η ΣΥΛΛΟΓΟ και στον πρόεδρό του στο διαδίκτυο κατά τρόπο απειλητικό με εκφράσεις ακατανόμαστες. Στον πρόεδρο που το μόνο που έκανε ήταν να εκφράσει την απόφαση του Συλλόγου και τη διαφωνία του να καταργηθεί ολόκληρο σχολικό κτήριο από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση με ταυτόχρονη παρότρυνση άμεσα –χτες- να βρεθεί κατάλληλος χώρος για τη στέγαση του ΕΕΕΚ Κορδελιού. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την ευαισθησία μας για τα  παιδιά και ειδικά για παιδιά με ειδικές ανάγκες. ΤΩΡΑ να μεταφερθεί το ΕΕΕΚ Κορδελιού, πράγμα που μπορεί να γίνει, στη βάση των προτάσεων που καταθέσαμε και τις καταθέτουμε ακριβώς με την συναίσθηση ότι ως εκπαιδευτικοί όχι μόνο δεν αδιαφορούμε, αλλά προτρέπουμε εδώ και χρόνια ο δήμος να μεταφέρει το ΕΕΕΚ Κορδελιού. Ο Δήμος όχι μόνο λύση ήδη έπρεπε να έχει δώσει, αλλά και  Ειδικό Σχολείο σύγχρονο για παιδιά ΑΜΕΑ στα τόσα χρόνια, αν το θεωρούσε προτεραιότητα, θα μπορούσε να είχε ανεγερθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ