Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ…ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ…ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Η Ομοσπονδία Γονέων Κ. Μακεδονίας εύχεται καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές. Καλή δύναμη στους γονείς των μαθητών όλων των βαθμίδων, που θα δώσουν μεγάλο αγώνα για την μόρφωση, την πρόοδο και κοινωνικοποίηση του παιδιού μέσα και έξω από το σχολείο.

Αγαπητοί γονείς,

Ως ΔΣ απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε όλους τους συλλόγους, σε όλους τους γονείς για να παλέψουμε οργανωμένα για τα δίκαια αιτήματα μας. Αιτήματα που η ικανοποίησή τους είναι μονόδρομος για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών μας. Τίποτα λιγότερο δε πρέπει να δεχθεί ένας γονιός!

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν το πρώτο κουδούνι της χρονιάς και με βάση τις εξαγγελίες αυτά θα ανοίξουν χωρίς την παραμικρή επιδημιολογική επιτήρηση -όπως ακριβώς έκλεισαν- καθώς η κυβέρνηση «σφυρίζει» με κάθε τρόπο τη …«λήξη της πανδημίας», την ώρα που το καλοκαίρι υπήρξε έκρηξη κρουσμάτων και υπάρχει ανησυχία για νέο κύμα ενόψει του χειμώνα.

Δε μπορούμε να μην ανησυχούμε για το άνοιγμα των σχολείων. Τα χρόνια της πανδημίας όλα φορτωθήκαν στις πλάτες μας, η Κυβέρνηση δεν πήρε κανένα σοβαρό μέτρο για την εξασφάλιση της υγείας των παιδιών μας, καθώς και αυτήν την αντιμετώπιζε ως «επιπλέον κόστος».

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ενώ οι επιστήμονες έλεγαν να τηρούμε αποστάσεις. Την ίδια στιγμή που οι καθαρίστριες μέσα στα σχολεία ήταν τουλάχιστον λίγες. Με την παρέμβασή μας σαν γονείς μέσω της Ομοσπονδίας καταφέραμε να αυξηθεί το κονδύλι, χωρίς να σημαίνει ότι η κατάσταση μας ικανοποιεί.

Τα νομοσχέδια όλων των κυβερνήσεων που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια κάνουν το σχολείο μας «οικονομικά ανεξάρτητο» και πλήρως εξαρτημένο από την τσέπη των γονιών – και τη μόρφωση αποσπασματική διασπώντας τον ενιαίο χαρακτήρα της –κατηγοριοποιώντας ακόμα και τους ίδιους τους μαθητές. Θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε  την κατηγοριοποίηση των σχολείων σε «καλά και κακά» με ανάλογη βέβαια χρηματοδότηση! Τα «κακά» σχολεία θα πρέπει να ψάχνουν χορηγούς, ενώ η διαφοροποίηση των μαθητών θα υφίσταται και μέσα στο ίδιο σχολείο με τη χρήση του «πολλαπλού συγγράμματος»!

Όλα αυτά, βέβαια, κατά τη γνώμη μας δε γίνονται τυχαία, είναι πολιτική επιλογή που στόχο έχει ένα σχολείο μόνο για «έχοντες», ενώ για τους υπόλοιπους θα είναι αρκετή η απλή κατάρτιση.

Εμείς οι γονείς δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε για τις συνέπειες της ακρίβειας και της ολοένα αυξανόμενης τιμής βασικών αγαθών. Το σούπερ μάρκετ, το ρεύμα, οι φόροι, οι περικοπές στους μισθούς είναι ζητήματα που αντιμετωπίζουμε  στα σπίτια μας. Δε μπορούμε να διαλέξουμε αν θα έχουμε θέρμανση, φαγητό, ρουχισμό ή αν θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε την σχολική λίστα στην αρχή της χρονιάς.

Δε μπορούμε να συμβιβαστούμε με τον εκπαιδευτικό να έρχεται στη μέση της χρονιάς, την ανυπαρξία σχολικών νοσηλευτών, κτίρια που καταρρέουν, συγχωνεύσεις τμημάτων, μαθητές να στοιβάζονται λόγω έλλειψης σχολικής στέγης.

Διεκδικούμε με ευθύνη της Κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας, της Περιφέρειας και των Δήμων:

  • Αύξηση στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, ρεύμα, ΔΕΚΟ, υλικοτεχνική υποδομή). Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.
  • Διεύρυνση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
  • Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο με ευθύνη της Περιφέρειας.
  • Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Κανένα εκπαιδευτικό κενό με το «πρώτο κουδούνι». Μόνιμος δάσκαλος σε κάθε ολοήμερο τμήμα για την εξασφάλιση της σταθερής παιδαγωγικής σχέσης και μελέτης των μαθητών.
  • Εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου βοηθητικού σχολικού προσωπικού (φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, κ.α). Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό ιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό.
  • Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.
  • Δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες.
  • Κεντρικό πανελλαδικό σχέδιο για ανέγερση σύγχρονων νέων σχολείων. Αραίωση των μαθητών στα τμήματα. Κανένα σχολικό Τμήμα με πάνω από 15 μαθητές. Κατάργηση τώρα κάθε τάξης container.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
  • Μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα test για τον covid στη σχολική κοινότητα με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του κράτους. Καμία επιβάρυνση των γονιών για την υγεία των παιδιών μας.

Καλούμε τις Ενώσεις Γονέων, τα ΔΣ των γονέων, κάθε γονιό να  μην αφήσει τη ζωή των παιδιών μας στα χέρια αυτής της πολιτικής που βλέπει τα προβλήματά μας σαν επιπλέον έξοδο. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Συμμετέχουμε στους Συλλόγους του σχολείου μας, εντείνουμε την συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα, με αξιοπρέπεια. Μια ζωή που να αξίζει στα παιδιά μας.

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ