Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕρώτηση στη Βουλή για τη συστέγαση των 24ου και 19ου Δημοτικών Σχολείων...

Ερώτηση στη Βουλή για τη συστέγαση των 24ου και 19ου Δημοτικών Σχολείων Ευόσμου

Η κυβέρνηση ερωτάται για τις ενέργειες που θα κάνει προκειμένου να ανεγερθεί άμεσα κτήριο για το Ειδικό Σχολείο Κορδελιού

Ερώτηση με θέμα «Σοβαρά προβλήματα από την ανεπάρκεια σχολικών υποδομών στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου της Π.Ε. Θεσσαλονίκης» κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία  ερωτάται η κυβέρνηση σε τι ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μην προχωρήσει η συστέγαση του 24ου και 19ου Δημοτικών Σχολείων, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εκπαίδευσής των μαθητών τους και προκειμένου να δοθεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την άμεση ανέγερση του κτιρίου του ΕΕΕΕΚ στον ήδη χαρακτηρισμένο χώρο στη Δ.Ε. Εύοσμου, αλλά και να προχωρήσει, άμεσα, η προσωρινή μετεγκατάσταση του ΕΕΕΕΚ σε κατάλληλο κτίριο μέχρι την ολοκλήρωση ανέγερσης δικού του.

Ολόκληρη η ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή είναι η παρακάτω:

«Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου λόγω της ανεπάρκειας των σχολικών υποδομών.

Ιδιαίτερη πτυχή του προβλήματος αυτού είναι και τα παρακάτω.

Το 8θέσιο 24ο Δημοτικό Σχολείο στην Δημοτική Κοινότητα Ευόσμου του Δήμου Κορδελιού-Εύοσμου στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης στεγάζεται ¨προσωρινά¨ εδώ και 15 χρόνια κάτω από τις κερκίδες του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου (ΔΑΚ) Ευόσμου, ενώ το 6θέσιο 19ο Δημοτικό Σχολείο της Δημοτικής Κοινότητας Ευόσμου λειτουργεί σε χώρο που έχει κατασκευαστεί για Παιδικό Σταθμό, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μετά από 15 χρόνια αναμονής το νέο κτίριο του 24ου Δημοτικού σχολείου είναι σχεδόν έτοιμο να παραδοθεί. Πρόκειται για ένα κτίριο που, σύμφωνα με τα σχέδιά του, αποτελείται από 9 διδακτικές αίθουσες και επιπλέον ένα εργαστήριο φυσικής – χημείας, ένα εργαστήριο αισθητικής αγωγής, ένα εργαστήριο πληροφορικής, εργαστήριο ξένων γλωσσών και βιβλιοθήκη (σύνολο 14 αίθουσες). Όλα αυτά βρίσκονται στον 1ο και στον 2ο όροφο. Επιπλέον, στο ισόγειο υπάρχει μία αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων με σκηνή για τις σχολικές εορτές και χώρος φαγητού με κουζίνα. Επίσης στο ισόγειο, υπάρχει το γραφείο του διευθυντή και το γραφείο των εκπαιδευτικών. Ωστόσο διαθέτει μικρό προαύλιο χώρο. Η μετεγκατάσταση του 24ου στο καινούριο κτήριο θα μπορούσε να λύσει σταδιακά τα προβλήματα που έχουν τα όμορα σχολεία απορροφώντας μαθητές από αυτά.

Αντί για αυτό η Διοίκηση του Δήμου έχει αποφασίσει τη συστέγαση του 24ου και 19ου Δημοτικών Σχολείων με αποτέλεσμα την κατάργηση όλων σχεδόν των βοηθητικών αιθουσών προκειμένου να χωρέσουν και τα 14 τμήματα των δύο σχολείων. Επομένως δεν θα μιλάμε πια για σύγχρονες συνθήκες εκπαίδευσης των μαθητών αλλά για στοίβαγμα, και υποβάθμιση της εκπαίδευσής τους. Επιπλέον, τίθεται σοβαρότατο θέμα ασφάλειας των παιδιών γιατί είναι αδύνατο να χωρέσουν και να κινηθούν με ασφάλεια οι περίπου 270 μαθητές των δύο σχολείων στον συγκεκριμένο προαύλιο χώρο.

Η διοίκηση του δήμου προχωρά στην κατάργηση ενός ολόκληρου σχολικού κτιρίου Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης σε μια περιοχή που οι σχολικές αίθουσες δεν επαρκούν, μεταφέροντας (υποτίθεται προσωρινά μέχρι να χτιστεί ένα νέο κτίριο) το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κορδελιού (ΕΕΕΕΚ), για να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα της στέγασης του.

Να σημειωθεί ότι το ΕΕΕΕΚ Κορδελιού, που ανήκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φοιτούν σε αυτό 32 μαθητές από όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη και στεγάζεται εδώ και 18 χρόνια στο ισόγειο και 1ο όροφο ενός κτιρίου, έχει τέσσερις αίθουσες και δεν έχει αυλόγυρο. Το ΚΚΕ έχει αναδείξει το συγκεκριμένο πρόβλημα και στη Βουλή με πλειάδα παρεμβάσεων, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρξει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και εισαγγελική παρέμβαση για μην χρησιμοποιείται το υπάρχον κτίριο λόγω ακαταλληλότητας.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

– Να μην προχωρήσει η συστέγαση του 24ου και 19ου Δημοτικών Σχολείων, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εκπαίδευσής των μαθητών τους,

– Να δοθεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την άμεση ανέγερση του κτιρίου του ΕΕΕΕΚ στον ήδη χαρακτηρισμένο χώρο στη Δ.Ε. Εύοσμου, αλλά και να προχωρήσει, άμεσα, η προσωρινή μετεγκατάσταση του ΕΕΕΕΚ σε κατάλληλο κτίριο μέχρι την ολοκλήρωση ανέγερσής δικού του».

Την ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Δελής Γιάννης και Λεωνίδας Στολτίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ